Kalbinize bir kez sorun… Hayat vermek ister mi?

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan ‘Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Parkı’nda, ‘Bağışlanan her organ, yaşama tutunan bir insan’ sloganıyla açtıkları standa İskenderunluları organ bağışında bulunmaya davet etti. Ülkede organ  nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artığını, ancak organ bağışı sayısının yetersiz kaldığını söyleyen Alışkın, insanların ancak alıcı durumuna geldiğinde bağışın önemini fark ettiğine dikkat çekti.

“Yaşama can vermek elimizde”

Organ bağışının önemine istatistiki verilerle dikkat çeken Alışkın, “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir. Ülkemizde bugün itibari ile 59 bin 558, ilimizde ise 1696 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmekte olup, bakanlığımız 2017 yılı verilerine göre 21 bin 539 böbrek nakli, 2071 karaciğer nakli, 910 kalp nakli, 282 pankreas nakli, 59 akciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Bazı hastalar ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır. Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir. 2017 yılı için Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yaklaşık olarak 24.769 kişi nakil için sıra beklerken, ilimizde bu zamana kadar 2827 organ bağışı yapılmış olup, 2017 yılında sadece 291 kişi Organ Bağışında bulunmuştur. Başarılı bir organ naklinden sonra kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmiş iken, birçok hasta da bağışlanmış organ beklerken hayatı sona ermektedir” dedi.

“Karaciğer ve böbrek nakillerinde başarı %90’nın üzerinde”

Son yıllarda yaşanan sağlıkta dönüşüm ile birlikte ülkede örnek olan başarılı nakillerin gerçekleştiğini ifade eden Ömer Alışkın, “Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta ve hatta dünya standardının üzerinde sonuçlanmaktadır. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları %90’nın üzerindedir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın belirlenir. Organ bağışı işlemi; İl Sağlık Müdürlüğünde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Tüm Kamu, Özel ve Üniversite Hastanelerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Organ Nakli Yapan Merkezlerde yapılmaktadır. Ayrıca e-nabız sistemiyle de kişi organ bağışında bulunabilmektedir. Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede de; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını gönülden desteklemekteyiz” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın