Milli Teknoloji hamlesi İskenderun’dan

İskenderun Bilim ve Sanat Merkezi(BİLSEM)  bünyesinde, İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) merkez kampüsünde düzenlenen “Teknouzay Bilim Şenliği” başladı.

“TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri” çağrısı kapsamında, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Bilim ve Sanat Merkezlerinin desteğiyle gerçekleşen şenliğe, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Selim Matkap, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, ilçe milli eğitim müdürleri ile yaklaşık 8 bin öğrenci, Hatay’dan ve Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan çok sayıda öğretmen ve akademisyen katıldı.

Her yaş grubundan katılımcının temel astronomi kavramları ve uzay teknolojisi konularında deneyim kazanmasını sağlayacak çok sayıda etkinlik, atölye, sergi, simülasyon, uzay küresi, yarışma, müzik dinletisi, bilimsel söyleşinin yanı sıra gökyüzü gözlemlerinden oluşan bilim şenliği, bilimin ışığını İskenderun’da yaktı.

“Türkiye’nin uzay hedeflerine katkı”

Açılış konuşmasını yapan, İskenderun Bilim ve Sanat Merkezi Koordinatörü ve 4007 Tübitak Teknouzaybilim Şenliği Proje Yürütücüsü Ayşe Fizan Sasa, şenlik ile katılımcılara temel astronomi kavramları ve uzay teknolojisi konularında deneyim kazandırmanın yanısıra, çocuklarda da bilimi sevdirmek, bilimsel merak ve farkındalık oluşturulmayı amaçladıklarını söyledi.

Projenin Hatay’da ilk defa yapıldığını belirten Fizansasa, “Anasınıfından tutun da üniversitedeki tüm öğrenci ve öğretmenlere kadar özel atölyelerimiz var. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimiz için atölyelerimiz var. Suriyeli öğrencilerimiz için de özel etkinlikler hazırlandı. Türkiye’de milli teknoloji hamlesi başladı. Çocukların da bilime katkı sağlaması ve bilime merak duyması için en güzel alan teknoloji ve astronomidir.. Tekno uzay mantığıyla Türkiye’nin uzay ve teknoloji hedeflerine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin milli teknoloji hamlesine ve teknoloji uzay hedeflerine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

“Bilimsel farkındalık önemli”

Ülke olarak, bilimin gerisinde kalmamız gerektiğini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Dr. Selim Matkap, “İnsanlığın 300 bin yıllık bir geçmişi var ve insanlar keşfetmek için bir yolculuğa çıktılar.  Bu süreç içerisinde insanların gündelik yaşamına ilişkin konforunun da arttırılması için bir çaba içerisinde olundu. Bilim bizim için herkesin ortak yaşamına katkı sağlaması gereken bir şey. Bugün bu organizasyon ile yaratılan farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak iki kardeş şehrimiz var. Bunlardan biri Aalen şehri. Aalen Üniversitesi’nde ‘Explorhino’ denilen bir proje yürütülüyor. Küçük çocuklar için aileleri ile birlikte üniversite içerisinde kurulan bir ortamda üniversite hocası ile üniversite öğrencisinin rehberliğinde bilimsel farkındalık eğitimi gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmanın insanlığın gelişimi ve çocukların bilimsel farkındalığının artması için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. En yakın zamanda bu projenin Hatay’a getirilmesi için çalışmalar başlatacağız. Bu değerli organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“Bilimi doya doya yaşayacağız”

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli ise, bilim ve teknoloji içerikli projelere karşı büyük ilgi duyduklarının altını çizerek, “Bu proje Hatay’da TÜBİTAK tarafından desteklenen uzay konulu ilk teknoloji şenliği. İki gün boyunca bilimi doya doya yaşayacağız. Emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından son teknoloji ürünler ile NASA’ya canlı olarak bağlanıldı. Hatay’da ilk defa gerçekleştirilen İskenderun Teknouzay Bilim Şenliği, 6 Ekim Cumartesi günü son bulacak.

 

Bir cevap yazın