Belediye Başkanı, iyi ki Kaymakama uymuş!!

6 Temmuz Kırıkhan’ın Kurtuluşu ve Türk askerinin Kırıkhan’a Girişinin 80. Yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 12. Kavun Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde Kırıkhan Engelliler Derneği üyelerinden oluşan koroda Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran bağlama çalarken, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, İlçe Jandarma Komutanı Murat Özanlagan ve İlçe Emniyet Müdürü Dinçer Dinsever Kalkan’ın seslendirdiği “Ne ağlarsın benim zülfü siyahım” Türküsü ile Hatay’daki hoşgörü rüzgarını Kırıkhan’da estirdi. Vatandaşların ıslıklar ve alkışlarla eşlik ettiği konserde, Kaymakam Erkayıran ve ilçe protokolü dinleyiciler tarafından uzun bir süre alkışlandı.

Kırıkhan, ecdadını yadetti

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, törende yaptığı konuşmada tarih boyu esareti kabul etmeyen tek milletin Türk milleti olduğunu belirterek, “Hatay benim şahsi meselemdir’ diyen, ’Kırk asırlık Türk düşman elinde esir kalmaz’ diyen Mustafa Kemal’in Hatay ile ilgili strateji nedeniyle 1938 yılında 6 Temmuz ’da Hassa istikametinden gelen Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk ordusu Kırıkhan halkıyla buluşmuştur. Kırıkhan’a girdiğinde o güzel komutanın söylediği söz ’Size Atatürk’ün selamını getirdim’ dediğinde gözyaşlarının sel olduğu o Kırıkhanlı’nın ecdadını yad ettiği gün bugündür” dedi.

“‘Anne, babama söyle kaymakam amcaya uymasın!”

Mustafa Erkayıran, “Kendimi hep ’Bilmeyen, bilmediğini bilen’ bir kişi olarak gördüm ve yaşamım boyunca kendimi geliştirmeye ve yenilemeye özen gösterdim. Bu amaçla öğrendiğim spor ve uğraşıları(hobileri), hem kendim yaptım hem de görev yaptığım ilçelerde elimden geldiğince yaptırmayı da hedefledim. Bağlama çalmayı öğrenmeye kırk üç yaşında başlayan biri olarak, bizim müzik kültürümüze özgü bu çalgının geniş kitleler tarafından benimsenmesi de bir Kaymakam olarak benim için önemliydi. Kırıkhan’a atandığımda hemen halk eğitim kanalıyla kurslar açtırdım. Bu kurslarda engelli kardeşlerimizin, müdürlerimin, öğrencilerimizin ve roman vatandaşlarımızın(aşiret) öğrenmelerini sağlamaya çalıştım. Bir yılı aşkın bir süredir bağlama eğitimi alan Kırıkhan Engelliler Derneğine üye kardeşlerimizi zaman zaman ziyaret ederek çalışmalarına katıldım. Yeri geliyor onları dinliyor, yeri geliyor hem çalıyor hem söylüyorduk. Kırıkhan Kavun Festivali’nde de onlarla birlikte sahne alma düşüncesini ortaya attığımda sevinç ve heyecanlarını anlatamam. Hazır hale gelmek için yapılan bir hayli yoğun çalışma ve verilen emeğin sonunda festivalde onlarla birlikte çalmak benim için büyük bir mutluluk… Vurgulamak istediğim bir nokta daha var: İlçeye ilk atandığım sıralarda Belediye Başkanım Ayhan Yavuz’un ailesinin de bulunduğu bir ortamda, ilçede yapılabilecekler konusunda sohbet ediyorduk. İlk olarak yamaç paraşütü ve off- road sporlarını pist yaparak geliştirmeyi hedefledik. ‘Başkanım, bu sporları birlikte de yaparız’ dediğimde başkanımın üniversite öğrencisi kızı Berat’ın endişe dolu gözlerle bizi izlediğini gördüm. ‘Birlikte dalış da yaparız’ dediğimde ise endişe yerini korkuya bırakmıştı. Hele en son ‘Festivalin birinde ben bağlama ile türkü çalarım, sen de söylersin’ cümlesini duyduğu anda dayanamayıp ‘Yok artık, Kırıkhan’da bu olamaz’ dediğini hatırlıyorum. Hatta ben ayrıldıktan sonra annesine ‘Anne, babama söyle Kaymakam Amcaya uymasın’ demiş… Yamaç Paraşütü, off road ve dalışı daha önce yapmıştık. Bu festivalde, ben engelli kardeşlerimle bağlama çalarken Belediye Başkanımın türkü söylemesiyle birlikte hedeflerin hepsine ulaşmış olduk… Kırıkhan’ın geçmişinde, geleneğinde aşıklık geleneği zaten var. Eğer biz bunu yaşatacaksak bu topraklarda yaşatmalıyız diye düşündüm. Yaptığım çalışmalarla bu topraklarda bağlama çalmayı, yaymayı hedefledim. Bu amaçla halk eğitim merkezimiz tarafından birçok kurs açtık. Bu kurslar kurum müdürlerimize ve bazı vatandaşlarımıza yönelik oldu.  Bize eşlik eden Belediye Başkanım Ayhan Yavuz’a, Milletvekillim Hüseyin Yayman’a, Jandarma Komutanım Murat Özanlagan’a ve Emniyet Müdürüm Dinçer Dinsever Kalkan’a teşekkür ederim. Kırıkhan’ın Kurtuluşu kutlu olsun” dedi.

En iyi kavun üreticilerine altın

Türk Halk Müziği sanatçısı Nazlı Öksüz Tubay ile yerel sanatçıların sahne aldığı festivalde, ayrıca kavun üreticileri, tadı ve aromasıyla meşhur Kırıkhan kavunlarını, aralarında gurmelerin de bulunduğu jüri üyelerine tattırdı. Puanlamaya giren 24 üreticiden en iyi kavun üreten üç çiftçiye altın ödülü verildi. Kutlama programı mehter takımı gösterisiyle son buldu.

https://www.facebook.com/merkayiran/videos/10156427215062088/

 

 

Bir cevap yazın