Hatay Gastronomisi kök söktürdü!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Nazan Savaş, Hatay gastronomisini tanıtmak için verdiği çabayla dikkat çekiyor.

Hatay’ın bereketli topraklarından sofraları zenginleştiren tatların öykülerini videoyla anlatan Savaş, zeytinyağının ardından bu kez Ramazan ayının vazgeçilmezi meyan kökü şerbetinin oluşum süreci için kameraların karşısına geçti. Bir elinde mikrofon, diğer elinde kazmayla Amik Ovası’nda Meyan Şerbeti’nin hammaddesi olan “Meyan Kökü”nün cenneti Kumlu’da hem inceleme yapan, hem de eşi Lütfü Savaş’ın Hatay’ı tanıtma mücadelesine katkı sunan Nazan Savaş, burada yörenin bu konudaki usta isimlerinden konuk olduğu Mustafa adlı bir çiftçiyle, meyan kökünün topraktan çıkarılmasından, ikramına kadar geçen süreyi adım adım anlattı.

Toprağa ‘Canım’ diye seslendi

Prof. Dr. Nazan Savaş, Afrin Deresi üzerinde topraktan kürekle meyan kökü topladığı sırada, “Mustafa Bey bize kök söktürüyor” diyerek espri yaparken, yapımı zahmetli olduğu kadar şifalı olan meyan kökünün şerbetinin yanısıra, ilaç endüstrisinde, kozmetik, cola yapımında da kullanıldığını, lokal olarak da cilt güzelliği ve kepek önlemede de etkili olduğunu dile getirdi.

Amik Ovası’nın bereketli toprağına ‘canım’ diye seslenen Savaş, Ramazan Ayı’nın yaklaşması dolayısıyla Kumlu’daki meyan kökü şerbeti yolculuğunda, meyan kökünün normal şekerden 50 kat daha şekerli olduğunu ve doğal bir şeker deposu olduğunu ifade etti.

En kaliteli meyan kökü Kumlu’da

Nazan Savaş’ın sözü bıraktığı Meyan kökü şerbetçisi Mustafa adlı çiftçi ise, Afrin Deresi’nden günde 30 – 40 kilo meyan kökü topladıklarını belirterek, “Meyan kökünün Türkiye’de en kalitelisi Kumlu ile Gaziantep’te yetişir. Aydın ile Tekirdağ illerinde de meyan kökü çıkarılır, ancak kalite bazında bu bölgeler Kumlu’nun çok gerisinde kalıyor. Afrin Deresi üzeri ve kenarında yetişen meyan köküne zarar vermeden kazma-kürek ile yer altından çıkarıyoruz. Meyan şerbeti, kökün topraktan çıkarılması, ezilmesi, güneşte kurutulması, bir süre suda bırakılması ve sonraki işlemlerle elde ediliyor” derken, şerbetin çok fazla bilinmediğini dile getirerek, tanıtılmasından dolayı Nazan Savaş’a teşekkür etti.

 

https://www.facebook.com/HatayGastronomi/videos/1771795129548641/

 

 

Bir cevap yazın