Hatay, fuarlar şehri olacak

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Habib-i Neccar Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısıyla, bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Hatay Yapı, İnşaat Gayrimenkul Fuarı ve Kitap Fuarı’nın tanıtımını yaptı.

Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Odası Başkanı Mehmet Alakuş ve Kitap Fuarı organizatörü Kamile Yurtseven’in de eşlik ettiği toplantıda, Hatay havaalanı civarında Hatay’a yeni bir fuar alanı müjdesi veren Başkan Savaş, mobilya ve kitap fuarının ardından, Asya ve Avrupa’da en fazla tıbbı aromatik bitki ve çecik çeşitliliğine sahip olan Hatay’da ilerleyen zamanlarda çiçek fuarı da açabileceklerini vurguladı.

“Hatay’a fuar merkezi”

Daha önceki fuarlarda tespit edilen eksiklerin giderilmesi için mevcut fuar alanını yenilediğini ve alanın 5 bin metrekareden 7 bin metrekareye çıkarıldığını anlatan Başkan Savaş, “Bu işe başlarken, mobilya odası başkanımız ‘Fuar yapalım’ dediğinde aslında konuya çok sıcak bakmadık. Çünkü fizibilite çalışması yaptırmıştık, “Bu şehir fuar kaldırmaz. Adana ve Mersin bile yüzde 5 kapasitede çalışıyor” diye bir rapor alınca, fuarları rafa kaldırmıştık. Daha sonra, 5 dönümlük bir arazide önce inşaat, daha sonra mobilya fuarı gerçekleştirdik ve bu fuarlar çok iyi tuttu. Kitap fuarında aşırı yağıştan kaynaklanan sıkıntılar yaşandı. Şuanda 7 bin metrekare kapalı bir alan hazırlandı. Geleneksel hale gelirse, havaalanına yakın bir yerde mera alanı var. Orada bir fuar merkezi ve sebze hali projemiz var” derken, eğitime yüzde 100 destek kampanyası kapsamında okullara binlerce karton kumbara dağıtıldığını bildirdi.

“Kadınlar, ekmeğini topraktan kazanacak”

Hatay’ın zengin bitki çeşitliliğini kentin kalkınmasına hizmet edecek şekilde değerlendirmek için önemli adımlar attıklarına da değinen Başkan Savaş, “Bunları değerlendirmek üzere Amerika’dan büyük bir firma ile anlaşma aşamasındayız. Bu şirket bize hem rehberlik edecek, hem burada ürettiğimiz malları satmamıza yardımcı olacak yani ticari kaygılarımızı giderecek, hem de annelerimize güzel bir iş imkânı sunacak. Hergün bir kargo uçağı ile bu ürünleri pazarlayacağız, kuracağımız kooperatif aracılığıyla da kadınlarımız çocuklarının rızkını çıkaracaklar. Bu kooperatif lokomotif görevi görecek, ama dışa dönük yüzümüz olacak. Ortadoğu’da kuraklık olacağı tahmin edildiğinden, ‘Susuz buğday nasıl yetiştirilir?’ diyerek çalışmalar yapan çok profesyonel bir grupla iş yapacağız. Hollanda sadece sattığı çiçekle bile bizim gayri safi milli hasılanın üzerinde gelir elde ediyor. 7 yıldır, savaşın gölgesinde hiç ah – vah demedik ve hep ileriye yönelik adımlar attık. Expo ve çiçek konusu da bunlardan bir tanesi. Bu çiçeklerden marka yaratacağız. Bizim, Fransa ile tıbbı aromatik bitki yetiştirme şartlarımız eşit, ama bizden 20 kat fazla para kazanıyorlar” diyerek, ekmeğini topraktan kazanan kadınların üretimde aktif rol oynayacağını dile getirdi.

“Tarım ve turizmin kaptanı olacağız”

Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesine ilişkin de bilgiler paylaşan Başkan Savaş, çevre illerin de gerçekleştirilecek seferleri heyecanla beklediğini belirterek, “Birileri farkında olmayabilir ama Hatay, turizm ve ticaret konusunda ön plana çıkacak ve bu iki sektörde kaptan konumunda olacak” dedi.

11 Nisan’da Yapı, 20 Nisan’da Kitap fuarı

11-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Yapı İnşaat Gayrimenkul Fuarı hakkında bilgiler paylaşan Mehmet Alakuş ise, 58 firmanın katılım sağlayacağı fuarla, Hatay’ın inşaat sektöründen  hakettiği payı almasını amaçladıklarını söyledi.

20-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Hatay Kitap Fuarı’nın organizasyonunda görev alan Kamile Yurtseven de, İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Kültür Yayınları gibi büyük kuruluşların da içerisinde olduğu 150’yi aşkın yayınevinin katılım göstereceği fuarın, 40’tan fazla yazara ev sahipliği yapacağını vurguladı.

Bir cevap yazın