Çocuklar, çocukluğunu yaşasın diye dev hamle!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi bulunduğuna dikkat çekerek, Suriye’den gelen göç dalgası ile çocuk işçiliğinin en fazla olduğu illerden biri olarak göze çarpan Hatay’ın da içinde olduğu 11 ilde konuyla ilgili mücadele yürütüleceğini söyledi.

‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018 yılını çocuk işçiliği ile mücadele yılı olarak ilan ettiği ifade eden Palandöken, bu açıklamanın ardından çalışmalara başlayarak küçük işletmelere yönelik yapılabilecek faaliyetleri değerlendirdiklerini ifade etti.

Çocuk İşçiliği konusunun ülkedeki en hassas konulardan biri olduğunu söyleyen Palandöken, “Çalışan çocukların okula devamsızlığının takibi için, Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde birimler oluşturulacak. Çocuk işçiliği ihbarlarında 155 polis ve 156 jandarma imdat hattının kullanılması konusunda kamuoyu bilgilendirilecek. Okul yöneticilerinin çalışan çocukların ailelerine ulaşmaları için alternatif yöntemler (ev-çadır ziyaretleri) oluşturulacak. Konunun çözümü için Bakanlığın bu ve bunun gibi çalışmaları bulunmakta, fakat hedef kitleye ulaşabilmek ve sahaya inebilmek için teşkilatımızın desteğine ihtiyaç vardır. Biz de çocuk işçiliği ile mücadele hakkında farkındalığı artırmak ve mesleki eğitimi teşvik etmek adına, UNICEF işbirliğinde ‘çocuk işçiliği ile mücadele programı’ hazırladık” dedi.

TESK-UNICEF işbirliği

TÜİK 2012 Çocuk İşgücü Anketi verilerine göre Türkiye’de 6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi bulunduğunu belirten Palandöken, “Çalışan çocukların 292 bini 6-14 yaş grubunda bulunurken, çocukların yüzde 44,7’si tarım ve yüzde 24’ü ise sanayi alanında çalışıyor. TESK’in çocuk işçiliği ile mücadelede önemli bir birikimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede işlevsel kılabileceği bir yapı olan İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları (İDDG) sistemi var. İşyeri temelli öz-denetim ve rehberlik sistemi olan İDDG’lerin güçlendirilmesi, KOBİ’lerde çocuk işçiliği konusunda işveren bilgi ve farkındalığının artırılması ve çıraklık sisteminin işveren ve öğrenci ayağının desteklenmesi, TESK-UNICEF işbirliğinin temel noktalarıdır. Bu işbirliğinin temel amacı; çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı, çalışan çocuklara ve ailelerine destek sağlamaktır.  Söz konusu çalışma planı ile beraber Hatay, Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Mersin, Adana, Ordu illerinde işverenlerin çocuk işçiliği konusunda bilinçlendirilmesi, işyeri temelli mekanizmalar vasıtasıyla çocuk işçilerin izlenmesi, çocuk işçilerin ve ailelerinin sosyal koruma sistemine yönlendirilmesi, çocuk işçiliği riski taşıyan çocukların çıraklık sistemi de dâhil olmak üzere mesleki ve teknik eğitim veren çeşitli programlara yönlendirilmesi ve çıraklık yapan çocukların işyeri koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Sağlıkları, eğitimleri ve kıymetli çocukluk dönemlerini koruyarak meslek edinmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımız için teşkilat olarak elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

 

 

Bir cevap yazın