Bu karar iskenderun’un geleceğini etkileyecek

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Samandağ ve İskenderun’dan Mersin, Gazimağusa ve Beyrut’a kadar uzanan bir güzergahta deniz otobüsü seferleri başlatmak için başlattığı hamle HBB Meclisi’nin onayını beklerken, proje kapsamında uluslararası sularda yol alacak gemilerin niteliği netleşti. Yurt dışından getirtilecek ve Türkiye’de bir ilk olacak olan 45 knot hızlı gemilerle bir seferde 330 kişinin ulaşımı sağlanabilecek. Gemide, ayrıca restoran hizmetleri ve kargo hizmetleri de yer alacak.

İLK SEFER 23 NİSAN’DA
11 Ocak Perşembe günü toplanan HBB Meclisi’nde, Ulaşım Daire Başkanlığının görev ve yetki alanında bulunan toplu taşımacılık hizmetlerinden, deniz yolu ile yolcu, yük ve araç taşımacılığı hizmetlerinin HATULAŞ şirketi ile 10 yıl süreyle çalıştırılması ve işletme bedeli olarak KDV dahil olmak üzere aylık hasılatının %0,5’inin Büyükşehir Belediyesine ödenmesi konusu meclis üyeleri tarafından oylanarak Ulaşım Komisyonu’na havale edildi. Yalnızca Hatay değil Türkiye için de önem arz eden deniz otobüsü, meclis onayı çıktığı takdirde egemenliğin ulusa verildiği 23 Nisan’da İskenderun’dan Mersin Marina’ya doğru ilk seferini yapacak.

CEP YAKMAYAN ULAŞIM VE ZAMAN TASARRUFU SAĞLANACAK
Planlanan seferlerin süreleri ve fiyat tarifesi ise şu şekilde olacak:
İskenderun – Mersin arası 1 saat 48 dakika, 29 Türk Lirası,
İskenderun – Gazimağusa arası 2 saat 50 dakika, 149,50 Türk Lirası
Samandağ – Beyrut arası 3 saat 25 dakika, 159,50 Türk Lirası
Kıbrıs’ta 36 bin Hataylının yaşadığı ve Hatay- Mersin arasında kara yolu ile günde 16 bin 500 kişinin seyahat ettiği hususları göz önünde bulundurulduğunda projenin önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor.

HATAY DENİZ YOLU İLE DÜNYAYA AÇILACAK
Proje hayata geçirildiği takdirde, Hatay’ın öncelikle Türkiye ile sonra da dünya ile bağlantısının deniz yolu ile sağlanmış olmasının yanında Lübnan’ın Beyrut kenti ile benzer kadim özelliklere (kültürel, gastronomik) sahip Hatay, arasındaki bağ güçlenecek. Bölgesel sorunlar ortadan kalktığında ve Suriye’de barış iklimi hakim oluğunda Hatay-Lazkiye seferleri de başlatılacak.

HATAY’IN İKİ BÜYÜK ZAFERİ BU PROJEYLE TAÇLANACAK
HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın üstün çabalarıyla Hatay’a kazandırılan UNESCO gastronomi şehri unvanı ve EXPO 2021 vizyonunun en somut projesi olarak değerlendirilen deniz otobüsü projesi, hem Hatay halkına hem de ulusal ve uluslararası arenaya büyük kazanımlar sağlayacak. EXPO ve Gastronomi kenti Hatay’ı deniz yoluyla Güney Avrupa’ya bağlayacak olan proje sayesinde Günay Avrupa’dan kurvaziyer turizmle Hatay’ı ziyarete gelen turist sayısında ciddi oranda artış sağlanacak. Türkiye’yi aşan ve uluslararası bir ulaşım politikası olacağı belirtilen projenin T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü’nden de destek görmesi, böylesine önemli bir projenin hayata geçmesini kolaylaştıracak.

 

Bir cevap yazın