Lütfü Savaş, suskunluğunu bozdu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  TV A’da yayınlanan İlhan Geyik ile Objektif” programının canlı yayın konuğu oldu. Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi olması, gastronomi kenti ve EXPO 2021’in yanısıra, yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Savaş, “Ankara’dakilerle kavgam yok. EXPO, şahsi değil, Türkiye’nin meselesidir” diyerek hükümete de önemli bir gönderme yaptı.

“Bürokratik engellerden sıkılan biriyim”

EXPO ile igili yer seçiminin kendilerinin inisiyatifine bırakılmadığını anlatan Başkan Savaş,” Öncelikle bu işi biz de birlik içerisinde yapmak istiyoruz. Bende bürokrasi ve bürokratik engellerden sıkılan ve bürokrasi dışı çalışmaya gayret eden bir insanım. EXPO için arge ekibimiz oldukça önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarımız ile Hatay’ın bütün dinamiklerinin faydalanmasını istiyoruz. Bu güne kadar birçok kez toplantı yaptık. Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi olması için de kampanyamızı başlatmıştık. Hatay 5’inci teşvik bölgesi olmayı hak ediyor. Hatay’ın gastronomi şehri olması içinde çalışmalarımız oldu. Ocak ayında EXPO’yu aldık. Nisan ayında da genel kurul ile toplantı yapıldı. Ve EXPO’nun Hatay’ın hangi bölgelerinde yapılacağını onlarla paylaştık ve onları gezdirdik. Geçen Eylül ayının sonunda EXPO yönetim kurulu nerede yapılacağına karar verdi. Yani yer seçimini sadece size bırakmıyor. Yönetim kurulunda çıkan kararla yer belirlendi. EXPO’nun bir kısmını Antakya Defne üstünde 200 dönümlük bir arazimiz var orada yapacağız, bir tanesini de İskenderun-Belen ve Arsuz arasında Karaağaç bölgesinde çoğunu bizim aldığımız 175 dönümlük bir arazi içerisinde yapacağız. Bu organizasyon burada yapılacak olsa da yakın ilçeler de buradan oldukça faydalanacak. Yeri biz seçmedik imkânlarımızı sunduk. O imkânlar içerisinde iki yer seçildi. Biz bunu tüm dinamiklerimizle yapmak istiyoruz. Bürokrasiyi bulaştırmak istemiyoruz. Ama şu bir gerçek ki; Antalya’ya döktüğü paranın altıda birini bize versin. Hesap sormayı da bırakmasın. Biz bunu sivil toplum örgütlerimizle, kanaat önderlerimizle ve argemizle birlikte yapmak istiyoruz. Bürokrasi sadece engelleri aşmak adına kullanmış olduğumuz bir metod. Ama esas işi yapan argedeki sivil insiyatif taşıyana arkadaşlarımız” ifadelerine yer verdi.

“EXPO davetimize icabet etmiyorlar”

Hatay için oldukça önemli olan bir organizasyonda birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş,” Ben bu işte yalnız değilim. Yukarıda hak var, aşağıda halk var. Biz siyasetteki arkadaşlarımızı, milletvekillerimize, siyasi partilerimiz, meclis üyeleri, belediye başkanları olsun herkesi bütün toplantılarımıza davet ediyoruz. Davete icabet sünnettir bizim bilgimiz dâhilinde. Ama bu arkadaşlar sünnete icabet etmiyorlarsa onu Hatay halkı düşünmeli. Biz davet ediyoruz ve birlikte yapalım diyoruz. Bir toplantımızda her partiden milletvekillerimiz vardı. Belediye başkanlarımızdan iki tanesi hariç hepsi İskenderun’a gelmişti. Yani geldikleri toplantılar da var. Biz beraber yapalım istiyoruz. Biz büyükşehir olarak aldık ama bu iş Hatay’ın ve Türkiye’nin gururu olması lazım. Çünkü Ortadoğu’daki kaotik tabloda önemli bir organizasyon. Yani Suriye’deki savaş ilelebet devam etmeyecek, mutlaka bitecek. Ama buradaki insanların da mutlu olmaya, huzurlu olmaya ve birbirleriyle güzellikleri paylaşmaya ihtiyacı var. EXPO’yu bu amaçla yaptık. Düsseldorf’ta final yapıyoruz. Çin ve Avustralya ile yarışıyoruz. EXPO’da 40 tane yönetim kurulu üyesi var. Kanada’daki yöneticiler buraya verilmemesini ve burada savaş olduğunu söylediler. Ben de bunun Berlin, Münih, Paris veya Londra’ya kolay olduğunu söyledim. Eğer Hatay’da huzur, barış ve insanların demokrasiye inanmasını istiyorsanız bize verilmesi gerektiğini söyledim” dedi.

“Hatay’ın kucaklanmaya ihtiyacı var”

İlhan Geyik’in, EXPO ile ilgili hükümetten yardım alıp alınmadığını sorması üzerine Başkan Savaş; “Biz bölgesel siyaset yapıyoruz. Ankara’dakilerle kavgam yok. İstediğimiz zaman, istediğimiz devlet büyüğü ile görüşecek iletişime sahibim. Ancak bu platform şahsi değil Türkiye’nin meselesidir. Ülkemizin gurur duyacağı bir projeye ev sahipliği yapacağız. Ortadoğu’da koatik ortama su serpecek bu proje ile sadece Hatay’ın değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin de huzur bulacağı inancındayım. EXPO’muzun yapımı ile ilgili konsept çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Henüz çalışmalarımız bitmediği için, ihtiyacımızın doğmamasından kaynaklı olarak Ankara’daki büyüklerimizden herhangi talepte bulunmadık. Proje çalışmalarımız tamamlandıktan sonra elbette devlet büyüklerimizin yardımını talep edeceğiz. Suriye’deki savaş başlamadan önce ülke statüsünde en kalabalık nüfus olarak on üçüncü, vergide ise yedinci il sıralamasındaydık. Şimdi ise tam tersi oldu vergi vermede 13. sıralara düştük, nüfusta ise 7. sıraya yükseldik. Bizim Hatay halkı olarak kucaklanmaya ve sahiplenmeye ihtiyacımız var” yanıtını verdi.

“Asi Nehrinde çözüme ulaştık”

Asi Nehri’ndeki sorunlara ve yapılan çalışmaları da anlatan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş; “Asi Nehri üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Bu yaz, görmek istediğimiz Asi görünümüne kavuşturacağız. Antakya Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde, Asi Nehriyle alakalı bütüncül çözüme ulaşamadık. DSİ sorumluluğunda olan bu nehir, yeterli hizmeti alamadı. İlçenin kanalizasyon ve atık sularını içerisinde barındıran nehrin temizlenmesi adına Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimle başladım. Öncelikle Asi Nehri Master Planı yaptık. Şuan da Maşuklu Mahallesi bitiminden Narlıca Mahallesi sınırları içerisinde dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’inci, Türkiye’nin ise birinci Membranlı Arıtma Tesisini yapıyoruz. Çalışmamızın %83’ünü tamamladık. Membranlarımızın ve kollektörlerimizin teminini sağladık. Bunların yanı sıra nehir içerisine akan kanalizasyon sularını temizleyebilmek adına, Antakya ilçesi başta olmak üzere kanalizasyon eksiklikleri adına projelerimizi yaptık. Bu konudaki ihalemiz bitti, yakın bir zamanda çalışmalarımıza başlayacağız. Tüm bunların kısa sürede yapımını bitirerek yaz mevsimine temiz ve estetik görünümlü bir Asi Nehri ile merhaba diyeceğiz” dedi.

“Kanalizasyon ihaleleri bitti”

Şehrin alt yapı sorunlarına değinen Başkan Savaş, “Çoğu köyün kanalizasyon sistemi yok. Kanalizasyon ihaleleri bitti önümüzdeki haftadan itibaren onlara da başlıyoruz. Buradaki köylerde çalışmaları nisan aynın sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bu köylerden itibaren 3600 metre 1200’lük beton borular döşedik. Dışardan gelen pis suları ve yağmur sularını bu borulara aktarıyoruz.15 Nisan’dan sonra çiftçilerimiz Asi Nehri’nin sularını tarlalarda kullanmak üzere önüne set çekiyorlar. Sular çekildikten sonra Asi Nehri’ndeki son bağlantılarımızı tamamlayacağız. En geç Mayıs ayı gibi Asi Nehri’ne saniyede 200 litre su vereceğiz. Vereceğimiz suyun %99.9’u temizlenmiş olacak. Bunun yanı sıra Asi Nehri’ni yeşillendirme ve ışıklandırma çalışmalarına en kısa sürede başlıyoruz. Asi Nehri’nin içine borularla fıskiyeler yapacağız amacımız hareketsiz suyun kalış süresini arttırmak ve kokuyu önlemektir. Haziran ayından itibaren inşallah her şeyimizi tamamlayıp yıllardır kullanamadığımız teknemizi suya indirmek istiyoruz” dedi.

“Sinekle mücadelede yetki karmaşası var”

Gündemi oldukça meşgul eden sinek ilaçlama çalışmaları ile ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Sinekle mücadelede larva döneminde şubat ayında iyi ilaçlama yaparsanız işin en az %90’nını bitirmiş oluyorsunuz. Yazın uçkun mücadelesinde hiçbir etkiniz olmuyor. En tembel sinek bile en az beş kilometre uçuyor siz ilaçlamayı yaparken o çoktan başka bir yere kaçmış oluyor. Yani sinekleri öldürmüyor sadece kovmuş oluyorsunuz. Bundan önce sinek ilaçlama işini biz yapmıyorduk. Biz ilk büyükşehir belediye başkanı olduğumuzda içişleri bakanlığımıza haşereyle ve sinekle mücadeleyi kim yapacak diye sorduk. İlçe belediyeler yapacak diye cevap aldık. Bu sene İskenderun Belediye Başkanımız yapmak istemedi biz yine İçişleri Bakanlığımıza sorduk yine ilçe belediyeler yapacak diye cevap aldık. Bu gelen cevaptan 19 gün sonra yeni bir cevap daha geldi büyükşehir belediyesi yapacak diye. Bu işleri sadece büyükşehir olarak yapan da var ilçeler olarak yapan da her ikisinin birlikte ilaçlama yaptığı yerlerde var. Bize gelen üç yazı var ilk ikisinde ilçe belediyeler yapacak son yazı büyükşehir belediyesi yapacak diye bu arada ne anayasa değişmiş ne kanunlar değişmiş ne tüzük değişmiş buradaki paradoksu özellikle anlatıyorum” şeklinde konuştu.

Sinek ve haşere ile mücadele konusunun haziran ayında tebliğ edilmemesinin de gerekliliğini vurgulayan Başkan Savaş, “Bütçe planlaması kasım ayında yapılıyor. Buna rağmen bütçede tasarrufa giderek bu işi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Asıl mücadelemiz larva ile. Bizim hedefimiz ve çalışmalarımız larva ile mücadele etmek olacak. Larvalar kirli ve durgun sularda ürüyor. Kış aylarında bununla mücadele ederek yaz aylarında rahat edeceğiz” diyerek bu konunun üstüne kararlılıkla gittiklerini belirtti.

“Türkiye’deki en büyük 3 belediyeyle yarışacak durumdayız”

Belediye meclisinde sayıca azınlıkta olmalarına rağmen 30 büyükşehir arasında alt yapı çalışmalarında birinci olduklarını vurgulayan Savaş, “ İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlere oranla daha fazla alt yapı yapıyoruz. Samandağ’da, Reyhanlı’da Erzin’de, Dörtyol’da, arıtma tesisi bitirdik. Kırıkhan’da bitirdiğimiz tesisin kapasitesini artırdık. Dünyanın 5. Avrupa’nın 2. büyük arıtma tesisini bitirmek üzereyiz. Hatay kırsal kesim yönünden Türkiye’ye göre çok şanssız bir kesim. Türkiye’nin %24,5’u kırsal kesim. Hatay’ın ise %50,5’u kırsal kesim. Kırsal kesime su, kanalizasyon, ishale hattı, arıtma tesisi, içme suyu ve yol lazım. Bu doğrultuda il genelinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Erzin’in arıtmasını ve kanalizasyonunu, içme suyunun %60’ını ve tüm yayla yollarını bitirdik. Antakya Belediye Başkanlığı görevimi yaparken Antakya’nın kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarını bitirmiştim. Şu anda biz Antakya-Defne’de içme suyu şebekesi yapıyoruz. Çünkü Hatay’ın içme suyunun %70’i çeşmeye gelmeden kayboluyordu. Ve biz bu suyu yer altından enerji ile çekiyorduk. Ben geldiğim zaman Hatay’daki her 5 çeşmeden birinde kanalizasyon suyu karışıyordu. Bu her türlü mikroba açık bir ortam demektir. Doktor olduğum için biliyorum ki bir kolera salgını olsa 250-300 çocuğu kaybedene kadar anca teşhis koyarız. Çünkü kolera öyle bir hastalık ki 2-3 saat içerisinde öldürür. Belen’de şu anda kanalizasyonu bitirdik, içme suyu şebekesi %85’te. Altınözü’nde yıllardır 17 köy su bekliyordu. Yayladağı sınırından ishale hattı yaptık ve bu köylere su ulaştırdık. Yayladağı’na da içme suyunu HBB yaptı. Reyhanlı’nın arıtması bitti, içme suyu şebekesi 253 kilometre. Kırıkhan’ın 18 kilometre kanalizasyon hattını bitirdik, içme suyu şebekesi de hazır. İkisine de Avrupa’dan hibe kredi çıktı ama sıkıntılardan dolayı 1,5 yıldır krediyi açmalarını bekliyoruz. Siz bir bilim adamısınız ama çeşmelerden kanalizasyon suyu akıyor ve enerjinizin %70’i yer altından su çekmek için boşa gidiyor. Bunu nasıl kabul edebilirisiniz? Bir de boruların çoğu asbestli boru. Bu borular da gevrek, bu yüzden suyun üst katlara çıkabilmesi için basınçla suyu vermemiz gerekiyor. Bu basınç da boruların patlamasına sebep oluyor ve su evlere gidemeden boşa akıyor. Bir de asbestli borular kanser yapıyor. Bu nedenle alt yapı konusunda Türkiye’deki tüm belediyelerle demiyorum ama Türkiye’deki en büyük 3 belediyeyle yarışacak durumdayız” ifadelerine yer verdi.

“EXPO’da kadınlara da yer verdik”

Gerçekleştirilen projelerin ihtiyaç sahibi vatandaşlara ekonomik kazanç olarak geri döndüğünü vurgulayan Başkan Savaş, “ Hatay’da 12-13 tane köprü yaptık. 2000 kilometreden fazla asfalt yaptık. Bunun 4/1’i beton asfalt. Köylerimizin çoğu HBB sayesinde asfalt ile buluştu. İstediklerimizin %70’ini yaptık. Ama şunu da söyleyeyim, markalaşma ve insanların ekonomik kazancı yönünden EXPO bütün bunlara bedel. Hatay’ın gastronomi şehri olması bu hizmet anlamında altın bilezik. 250 ihtiyaç sahibi kadın vatandaşımızı tespit ettik. Bu kadınlara çiçek ektiriyoruz. Seraları biz yaptık. Bizler onların ektikleri çiçekleri satın alıp Hatay’ın refüj ve meydanlarına ekiyoruz. Bu sayede para kazanmalarına destek oluyoruz” dedi.

“Ulaşım sorunlarına bilimsel yaklaşıyoruz”

Programın sonunda Hatay’ın trafik sorunlarına da değinen Başkan Savaş, “ İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile 2 yıla aşkın bir süredir çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hatay’ın her bölgesinde sayımlar yaptık. Hangi bölgenin nasıl bir proje ile çözüme kavuşacağı ve ulaşım problemlerini en aza indirgemek için tespitler gerçekleştirdik. İl genelinde çalışmalarımıza devam ederek Hatay’ın ulaşım sorununu bir an önce sonuçlandırmayı hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Bir cevap yazın