Hatay Valisi Rahmi Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başkanlıklarında ülke genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Koordinasyon Kurulları” toplantısına katıldı.
Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonu’nda Video Konferans Sistemi (VKS) yöntemiyle toplantıya katılan Hatay Valisi Rahmi Doğan’a İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Çerko, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat ve ilgili kurum temsilcileri de eşlik etti.
81 ilin Valisinin katılımıyla düzenlenen toplantıda Bakan Soylu, geçen yıl 268 kadın cinayeti işlendiğini, bu yıl 15 Kasım itibariyle ise 251 kadın cinayeti işlendiğini aktardı.
Kadına karşı şiddeti bir insanlık meselesi olarak gördüklerini, bir can kaybına bile tahammülün olmasının mümkün olmadığını belirten Soylu, “Bu yılın gerçekleşen kadın cinayetlerinin sadece yüzde 35’i daha önce herhangi bir şekilde devlete başvurusu veya şikayeti olan en azından bir kere karakola gitmiş insanlar. Geri kalanı yani yüzde 65’inin hiçbir başvurusu hiçbir şikâyeti mevcut değil. Geçen yıllarda bu makas daha açıktı. KADES gibi, hizmete aldığımız aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büroları sebebiyle ihbar ve şikayet eğilimi arttı ama yeterli değil. Çünkü bu verdiğim sayı sadece karar aldıranlar değil en az bir kere karakola gitmiş ve şikayette bulunmuşlar dahil. Dolayısıyla hem ihbar şikayet mekanizmasını arttırmamız hem de bu şikayetlere ilişkin etkin karar aldırmamız lazım. Sahayı biraz daha baskılayarak, kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve şikayet eğilimini arttırmayı başarmalı ve yeni olayların yeni cinayetlerin önüne geçmeliyiz” derken, 2021-2025 yılları arasını kapsayan kadına yönelik şiddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nı hazırladıklarını anlattı ve KADES uygulaması hakkında da bilgiler verdi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlık olarak şiddetle mücadele politikasını 4 ana başlıkta gerçekleştirdiklerini belirterek, “İlk hedefimiz, şiddet olaylarının önüne geçmek, olmadan önüne geçmek ve engellemek. Şiddete yol açan sebeplerin bertaraf edilmesi için sahada etkin eğitimler veriyor, toplumsal duyarlılığın güçlenmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İkincisi şiddete maruz kalan kadınların vakit kaybetmeden tespit edilip korunmasını içeren müdahale hizmetleriyle doğrudan kişilere ulaşmaya çalışıyoruz. Üçüncü olarak şiddet gören kişilerin gerekli rehabilite süreçlerinden geçerek yeniden sağlıklı bireyler olarak topluma, hayata dönüşlerini sağlamaya çalışıyoruz. Son olarak yakın dönemde çalışmalarımıza fail odaklı mücadele yöntemlerini de ekledik. Bu yöntemle faili, tekrar şiddete yönelmemesi için rehabilitasyon ve eğitim süreçlerine yönlendirmeye başladık” ifadelerini kullandı.