Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi III. Aşaması” Yerel Yönetim Yapıları 1. Hatay Çalıştayı başladı.
Şeffaf, katılımcı ve vatandaş odaklı kamu güvenliği hedefiyle yola çıkan proje kapsamında The Museum Hotel Antakya’da iki gün sürecek olan çalıştay, iç güvenlik kuvvetleri de dahil olmak üzere merkezi ve yerel yönetim aktörleri, TBMM temsilcileri, STK’lar ve akademisyenleri Hatay’da bir araya getirdi.
Hatay’ın suç haritası çıkarılacak
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Birleşmiş Milletler MUKİM Koordinatörlük Ofisi İnsan Hakları Uzmanı Zeliha Aydın, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Habip Kubilay Demiray’ın da katıldığı, Yerel Önleme ve Güvenlik Kurullarının Yaygınlaştırılması ve kurumsallaştırılması ana hedefiyle gerçekleşen çalıştayda Hatay İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Sahil Güvenlik Komutanlığı ve STK’lar tarafından Hatay il genelinde suç önleme konusunda yürütülen çalışmalar ve yerel medyanın suç önlenmesi konusundaki yerel ortaklık oluşturulması bağlamındaki rolü ayrıntılı bir şekilde değerlendirilecek.
Pilot ilçe İskenderun
Proje kapsamında pilot ilçe olarak seçilen İskenderun’un yerel güvenlik sorunlarının tartışılacağı ve önerilerin değerlendirileceği toplantıda kurumlar arası işbirliği sağlanarak, yerelde problemlerin çözümü noktasında neler yapılabileceği konusunda da yol haritası belirlenecek.
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi (3. Aşama) kapsamında gerçekleşen çalıştayın amacı kısa şöyle:UNDP tarafından yürütülen İçişleri Bakanlığı’nın ana faydalanıcı olduğu İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesinin 1. Ve 2. Aşamalarında pilot olarak kurulan Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulları(YÖGK )’nın sayısı projenin 3. Aşamasında 19’a çıkartılmıştır. Kurulların amacı; yerel güvenlik sorunlarına kolluk kuvvetleri, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve medya mensupları ile ortaklaşa önleyici eylem planları geliştirmek ve uygulamaktır. Bu bağlamda proje raporlarında belirlenen öneriler ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kararı ile Hatay’da il düzeyinde İskenderun’da ise ilçe düzeyinde YÖGK kurulmasına karar verilmiştir.
Projenin 3. Aşamasında Hatay’da yürütülecek çalışmaların ilki olan iki günlük bu çalıştayda sivil gözetimin geliştirilmesi bağlamında;
-Hatay ilinde suç önleme konusunda çeşitli birimler tarafından hali hazırda yürütülen çalışmaları paylaşmak,
-Pilot ilçe İskenderun’daki yerel güvenlik sorunlarını, sivil toplum kuruluşları ve medya mensupları ile tartışmak, sorunlara çözüm önerileri geliştirmek,
-Hatay YÖGK’da yer alabilecek üyeleri belirlemek
-Pilot ilçe İskenderun’da yapılacak çalışmaları başlatmak amaçlanmaktadır.
Yapılan değerlendirmeler günün sonunda grup sözcüleri tarafından sonuç bildirgesi olarak sunularak tüm katılımcılarla paylaşılacaktır.