Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yıldız Teknik, Bezmialem Vakıf ve İstanbul Aydın üniversiteleri’nin katkılarıyla düzenlenen Suda Boğulmalar Ve Çeken (Rip) Akıntı Semineri, konunun uzmanlarını Hatay’da bir araya getirdi. Antakya Öğretmenevi’nde gerçekleşen toplantıya sahil güvenlik, belediyelerden ilgili yetkililer, AFAD, yüzme ile ilgili kişi ve kurumlar olmak üzere kalabalık bir katılımcı kitlesi katıldı.
Her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlattığı veya hayatını kaybetmesine neden olduğu, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan çeken akıntı(Rip akıntısı)’nın Hatay’da Samandağ ve zaman zaman da Arsuz’da yaşandığına vurgu yapılan çalıştay niteliğindeki seminer, akıntı hidrodinamiği, boğulma vakaları, boğulma vakalarında tıbbi yaklaşımlar ve kurumsal yeterlilikler olmak üzere 4 oturumda gerçekleşti.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, RİP akıntısından kurtulabilmek için mutlaka yüzme bilinmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Burada toplanma amacımız; Suda boğulmalar ve çeken akıntılar ulusal çalıştayı. Bu çalıştay AFAD tarafından düzenleniyor. Biz düzenleme kuruluna destek veren üniversitelerden birisiyiz. Ülkemizde yaklaşık her yıl bin kişi suda boğularak hayatını kaybediyor. Bu çok önemli bir rakam. Bunların bir kısmı da çeken akıntı sonucu hayatını kaybediyor. Çeken akıntı çok sinsi bir tehlike. Bu konuda halkımızın fazla bilgisi yok. Dolayısıyla denizlerde yüzerken aniden boğulma şansınız var. Akıntı sizi alıp aniden getirebilir. Bu bakımdan ilkokullar başta olmak üzere tüm çocukların bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca yediden yetmişe herkesin yüzme öğrenmesini arzu ediyoruz. Çünkü yüzme bilen insanın özgüveni yüksektir. Panikleme oranı daha düşüktür. Çeken akıntıdan nasıl kurtulacağını öğrendiği takdirde daha bilinçli olacaktır. Aksi takdirde bu akıntının özelliklerini bilmiyorsa kıyıya doğru yüzmeye çalışır ve yüzemez. Böyle durumda ise panikler ve boğulur” şekilde konuştu.
İki bilim insanı Doç. Dr. Mehmet Öztürk ile Dr. Cihan Şahin de RİP akıntısına karşı konulmaması, direnç gösterilmemesi, paniğe kapılmadan akıntıya kişinin kendini bırakması durumunda, tekrardan eski yerine akıntı ile geleceği vurguladı.
RİP AKINTISI ile ilgili alınması gereken önlemler ve gerçekler şöyle belirtildi:
RİP AKINTISI NEDİR?
Kıyıya ulaşan dalgaların, aynı tepkiyle geri dönmesidir. Burada, kıyıya ulaşan dalga ne kadar güçlüyse, geri dönmesi de o kadar güçlü olur.
RİP AKINTISI NEDEN TEHLİKELİDİR?
RİP akıntısı, sığ yerde yüzen bir kişiyi, aniden denizin derin noktalarına çekebilir. Bu çekme esnasında, kişi panik yaptığı için boğulma vakaları görülür. Bu akıntılar, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
RİP AKINTISINDAN NASIL KURTULUNUR?
Öncelikle sakin olun. Akıntı sizi sahilden açığa sürükler. Bu yüzden sahile doğru yüzmeye çalışmayın. Akıntının sizi bir süre sürüklemesine izin verin. Akıntının şiddeti zayıfladığında, sahile paralel olarak yüzün. Su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.
RİP AKINTISI NERELERDE GÖRÜLÜR?
Bu akıntı türü en çok Karadeniz kıyılarında ve rüzgarlı, fırtınalı, dalgalı havalarda görülür.
RİP akıntısı:
*Denizin belli bir yerinde suyun rengi diğer yerlerden farklıysa,
*Bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa,
*Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa,
*Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
RİP akıntısına kapılırsak ne yapmamız gerekir?
RİP akıntısına kapıldığınız taktirde, panik yapmamanız gerekir. Aksi taktirde, panik yapıp boğulma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Panik yapmadığınız taktirde, RİP akıntısı sizi dibe çekmez, sahil kenarından açıklara doğru sürüklemeye yardımcı olur. Bu nedenle RİP akıntısında karşılaştığınız taktirde, panik yapmadan akıntının sizi kıyaya götürmesine izin vermeniz gerekir. Akıntı zayıflamaya başladığında ise yan tarafa doğru yüzerek RİP akıntısından kurtulabilirsiniz.
RİP akıntısına yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
Dalga olan denizde ve rüzgarlı olan havalarda denize girmemeye özen gösterin.
Bu gibi durumlarda bir yakınınız denizdeyse gözlerinizi ondan ayırmamaya çalışın.
Rip akıntısının olduğu zamanlarda tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın. Rüzgarlı ve dalga olan denize girdiğinizde, kıyafet yerine muhakkak deniz kıyafeti giymeye özen gösterin.
RİP akıntısı nerelerde görülür?
RİP akıntısının büyük bir bölümü, genellikle Karadeniz bölgesinde görülür. Karadeniz bölgesi, rüzgarlı ve dalgalı olduğu için RİP Akıntısı kaçınılmaz olur. Bu bölgenin dışında, rüzgâr olan ve çok fazla dalga olan denizlerde RİP akıntısı görülebilir. Bu nedenle, dalgalı denizlerde ve rüzgarlı havalarda denize girmemeye özen gösterebilirsiniz.
RİP akıntısına kapılmış birisine nasıl yardım edebiliriz?
RİP akıntısına kapılmış olan birisine yardım ederken, sakin olmanız gerekir. RİP akıntısı olmasa bile, denizde yüzerken elini kaldıran birisi gördüğünüz zaman, yüzme biliyorsanız yardıma koşmanızda fayda var. Yüzme bilmiyorsanız, RİP akıntısında olan birisini kurtarmanın en iyi yolu, cankurtaran çağırmak olacaktır. Cankurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz. .
RİP akıntısı nedeniyle boğulanlar
Türkiye genelinde ise RİP akıntısı nedeniyle her yıl yaklaşık 100 ile 200 kişi hayatını kaybetmektedir.