Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın katılımıyla, Young Guru Academy(YGA)’nin “Bilim Seferberliği Projesi”nin tanıtımı gerçekleştirildi.
Erol Bilecik Kongre Merkezinde gerçekleşen tanıtıma Vali Doğan’ın yanı sıra HBB Başkan Vekili Adnan Özkaya, Hatay MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, RTSO Başkanı Necmettin Zaroğlu, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, HASİAD başkanı Mehmet Alkan, DOĞAKA genel Sekreteri Onur Yıldız, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Fahrettin Över, YGA Başkanı Asude Güray, kurumu il müdürleri, işinsanları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“Bilime ve eğitime ihtiyacımız var”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını ATSO Başkanı Hikmet Çinçin yaptı. Eğitime ve bilime yapılan yatırımların dönüşü en hızlı ve en hayırlı olan yatırımlar olduğunu söyleyen Çinçin, “Zor bir coğrafyada yaşıyoruz ama şanslı bir ülkede yaşıyoruz. İlime, bilime ve eğitime son derece ihtiyacımız var. Bilim seferberliği projesinde eğitimde fırsat eşitliği adı altında yola çıktık. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”dedi
Reyhanlı Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu İSE, Milli Eğitim Bakanlığı, YGA ve hayırsever iş insanlarının aracılığıyla belirlenen okullarda bilim seti dağıtılmak üzere yapılan projenin önemine değinerek, böylesine nitelikli bir projenin bugünlere gelmesinde emeği geçen b İndex Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik başta olmak üzere YGA ve Milli Eğitimi Bakanlığı’na teşekkür etti.
“Bilim gelenek işidir”
YGA Başkanı ASUDE Güray da, YGA’nın Türkçe açılımının Genç Gurular Akademisi olduğunu belirterek, “İsmimizin diğer bir açılımı ise Yunus Emre’yi çok sevdiğimiz için “Yunus’un Gönülden Aşıkları” olarak nitelendiriyoruz. Yunus Emre’nin “ İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” sözünden yola çıkarak ilim ve bilimi çocuklara öğretmek için 2000 yılından bu yana çalışan uluslararası bir STK olarak çalışmaktayız. Bu süreçte de bize danışmanlık yapan Nobel ödülü de alan Prof.Dr. Aziz Sancar’ın bize verdiği öğüdü dinledik. Bize “Bilim genetik bir şey değildir. Bilim gelenek işidir” dedi. Biz de bunun nasıl gelenek haline getirebiliriz diye yola çıktık ve bunun için çocuklarım çok uzakta sandıkları bilimi çok yakınlarına getirdik. Hedefimiz 5.000 okulda 2 milyon öğrenciye ulaşmaktır. Daha fazlasını yapmak için de aşkla çalışıyoruz. Bu konuda bize destek olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz “ dedi
“Hayallerimiz tamamen ortak”
Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecek, insanın bakış açısının çok önemli olduğunu belirterek, “İnsanların zaman zaman bulunduğu ortamlar ya da yaşamış olduğu hadiseler dolayısıyla bakış açısının değişmesi kadar olan bir şey olamaz. Ama bana göre de bu bakış açısından daha da önemli olan şeyi umut açısıdır. İnsanın umut açısının değişmesi için de en önemli şey eğitimdir. Bundan dolayı YGA’ya minnetlerimi ve şükranlarımı bildirmek isterim. Onlara her baktığımda umut açım büyüyor. İnsan hayal ettiği sürece yaşarmış, eğer yarına dair umudunuz varsa yaşamak için de bir nedeniniz var demektir. Bizim her zaman olduğu gibi bugün de umudumuz var Hatay için çok büyük hayallerimiz var. Çağdaş ve güçlü bir şekilde yetişmiş gençlerimizle birlikte Hatay’ı ve ülkemizi daha güçlü daha aydınlık yarınlara taşımayı hayal ediyoruz. Aynı havayı solumuş aynı kültürle yoğrulmuş insanlar olarak emin olun hayallerimiz tamamen ortak ve memleketimizin eğitimde kalkınması bunların en başında geliyor. Hatay, Sayın Valimizin çabalarıyla yükselen bir şehir haline gelmiştir. Türkiye için güçlü geleceğin teminatı emin olun eğitimden geçmektedir ancak eğitim meselesi sadece Milli Eğitim Bakanlığının meselesi değil hepimizin meselesidir. Mevlana’nın çok güzel bir sözünü hatırlatmak isterim “Sen yürüyünce yol görünür”. Biz de bugün bir yola çıkıyoruz bundan dolayı tarifsiz bir heyecan ve muazzam bir mutluluk içeresindeyim.” Dedi.
“130 okul projemiz var”
Hatay Valisi Rahmi Doğan ise Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde YGA ve Index Grup ile birlikte yürütülen Bilim Seferberliğinin amacına en iyi şekilde ulaşmasını temenni ederek, “Milli Eğitim Bakanlığı çocuklarımız için çok ciddi yatırımlar yapan, onları geleceğe hazırlayan ve bu yönde çalışmaları devam etiğini bilen biri olarak olarak şunu ifade etmek isterim ki; bugünün sorunlarını çözen değil, geleceğin sorunlarını çözebilecek çocuklar yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bulunmuş olduğumuz coğrafyaya baktığımızda ne kadar stratejik bir bölgede yaşadığımız aşikar. Hemen etrafımızda gelişen olaylara baktığımızda Türkiye’nin ne kadar güçlü olması gerektiği ortadadır. Bu coğrafyada yaşayan medeniyetlerin tamamı hem ekonomik hem de askeri olarak çok güçlü medeniyetlerdir. Güçlü olabilmemiz bu coğrafyada yaşayabilmemiz için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin evlatlarını, çocuklarını geleceğe çok daha iyi bir şekilde hazırlaması gerekmektedir. Fiziki donanım bakımından baktığımızda Hatay’da Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımlarını yaptık. Şu an itibari ile devam eden 130 okul projemiz var. Eğitimde kaliteyi yakalayamadığımız müddetçe istediğimiz kadar bina yapalım hiçbir şeye elde edemeyiz. Ben de bu projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Açılış programının ardından Vali Doğan ve beraberindeki heyet önce günün anısına toplu fotoğraf çektirdi. Sonrasında ise Erol Bilecik TEM Lisesine geçerek burada eğitim verilen robotik kodlama ve bilişim sınıflarının açılış kurdelasını keserek öğrencileri ile sohbet etti.