Litvanya’da Suriye’yi konuştular

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, Erasmus+ KA347 “Haydi Suriye’yi Konuşalım” isimli proje kapsamında, Türkiye’den 10, Romanya’dan 10 ve Litvanya’dan 10 kişi olmak üzere 30 kişilik proje ekibi, Litvanya’nın Raseiniai şehrinde toplandı.

“Kamuoyu yarattık”

Projenini ikinci etap toplantısının da başarıyla tamamlandığını anlatan Proje Koordinatörü Hanefi Zobar, “Projemizin temel amacı; göçmenlerin sorunlarını dile getirmek, yaygın eğitim yoluyla bu sorunları gençlerle tartışarak ortak sonuçlar elde etmek, bulunan çözüm önerilerini ise politika yapıcılarla paylaşmaktır. İlk toplantımızı geçtiğimiz şubat ayında, Romanya’nın Braşov şehrinde yapmıştık. Projemiz orada bulunan katılımcılarda da olumlu etkiler bırakmıştı. Gençlik dernekleri ve uluslar arası vakıfların temsilcileri de toplantılarımıza katılmış ve tartışılan konuları uluslar arası boyuta yayma olanağı bulmuştuk. Bu toplantı da benzer aktivitelerle Suriye’den yaklaşık 3000 km uzakta bir ülkede kamuoyu yaratmaya çalıştık ve bunda da başarılı olduk” şeklinde konuştu.

 “Ben tarih öğretmeniyim, göçmen sorunlarını en iyi biz biliriz”

Proje ekibinin Raseiniai Belediye Başkanı Andrius Bautronıs ile toplantı yaptığını belirten Zobar, “Raseiniai Belediye Başkanı ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Başkan, kendisinin de bir tarih öğretmeni olduğunu, Litvanya’nın tarihinde birçok olay yaşadığını ve göçmen sorunlarını en iyi şekilde Litvanya halkının anlayabileceğini belirterek proje de emeği geçenlere teşekkür etti. Biz de başkana ilgisinden dolayı teşekkür ederek, ülkemize özgü Türk Lokumu hediye ettik” dedi.

“‘Ben Suriyeliyim ben de insanım’ sergisi büyük ilgi gördü”    

Proje kapsamında, Suriyeli öğrencilerinin çizdiği resimlerden açılan serginin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Hanefi Zobar, “Raseiniai Kütüphanesinde açtığımız sergimize kamu kurum ve kuruluşlarının yanısıra Sivil Toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Sergimizin süresi normalde 24 Mayıs günü bitecekti, ancak kütüphane müdürü Daina Sutkevıcıene  sergilenen eserleri ve Suriye’deki durumu herkesin görmesi gerektiğini belirterek, sergimizi 10 Haziran’a kadar uzatmak istedi. Sergimiz şuan Raseiniai Kütüphanesinde halka açık alanda devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın