Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, son yağışlarla birlikte bir kısmı yeniden oluşan Amik Gölü ile ilgili yaptığı açıklamayla “Doğa kendinden alınanı bir gün mutlaka geri alır’ sözünü doğruladı. Hatay’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Amik Ovası’nda tarım arazilerinin sular altında kaldığı noktada kayıkla inceleme yaptıktan sonra, etrafı göle dönen bir evin çatısına çıkan Öğünç, burada çiftçilerle bir araya gelerek sorunun çözümü için istişarede bulundu.
Kurutulan Amik Gölü’nün ‘Kızgın, öfkeli ve sinirli’ olduğunu ve ahını aldığını söyleyen Başkan Abdullah Öğünç, “1950 ve 1975 yılları arasında tarımsal alan kazanmak, sıtma ile mücadele etmek ve Amik Ovası’ndaki tarım arazilerini taşkınlardan korumak için kurutulan Amik Gölü, son yağışlardan sonra kısımen de olsa yeniden oluştu. Şuanda bulunduğumuz nokta Paşaköy civarı. Kurutulan göl havzasında kurulu bir evin çatısında, soruna çözüm arayan vatandaşlarımızla birlikteyim. Buraya kayıkla geldik. Buradaki arkadaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor. Yaşanan olayın sorumlusu tabii ki insanoğlu. Doğaya yapılan bilinçsiz, plansız ve programsız çağ dışı uygulamaların sonucunu insanoğlu fazlasıyla yaşıyor… Sol yanım havaalanı, etrafı yine sular içerisinde. Amik Gölü kurutulmadan önce kış aylarında 400 bin dönümlük bir alanı kaplıyormuş. Kırıkhan, Antakya, Reyhanlı üçgeninin tam ortası olarak geçiyor. Şu anda 7-8 bin dönümlük bir alan olduğu gibi su tutmuş bir şekilde. Bu bölgede ekili alanlar da sular altında kaldı. Zamanında devlet vatandaş ele ele verip burayı kuruttular. Kurutulan arazi üzerindeki evlerin durumu ortada… Bu ilk aşama. Bundan sonraki yağışlarda bu sorun giderek büyüyebilir. Havaalanı da gölün en derin yerinde kuruldu. Büyüklüğüyle orantılarsak, dünyanın en pahalı havaalanına sahibiz. Buraya harcanan parayla bundan daha konforlu, kaliteli ve işlevsel bir havaalanı yapılabilirdi. Zamanında bu alana havaalanı yapılmasın dediğimizde bizi kimse dinlemedi, dikkate almadı. O dönemin yöneticileri, ‘Baltam ağır, kulağım sağır’ dedi. Geldiğimiz noktada haklılığımız da ortada. Tabiki haklılığımıza sevinmiyoruz. Burada milli servet sular altında tam aksine üzülüyoruz. İnsanoğlu doğanını karşısında ne kadar direnebilir birlikte göreceğiz” dedi.
Bölgenin fay hattı üzerinde olduğuna da dikkat çeken Abdullah Öğünç, “Amik Gölü kurutulduktan sonra, Amik Ovası bir şarkının nakaratı gibi yazın susuzluk, kışın da su altında kalıyor” diyerek, önemli bir mesaj verdi.