Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ilk pazar olma özelliğine sahip Antakya Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı ve Entegre Mezbaha’nın açılışını törenle gerçekleştirdi. Hatay’da ruhsatlı ilk olan, Türkiye’nin en büyük 3. Mezbahanesi konumundaki tesisin açılış törenine Başkan Savaş’ın yanısıra Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, belediye başkanları, meclis üyeleri, STK temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
29 bin metrekare açık 5 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan, modern ve hijyenik olmasının yanısıra son teknoloji donanımı ve kullanım rahatlığıyla da dikkat çeken tesisin, sağladığı imkanlarla tarım ve hayvancılık alanında bölgenin uzun bir süre ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.
“Sahip olduğumuz tüm potansiyelleri yatırımla harekete geçiriyoruz”
Hatay’a sahip olduğu tüm potansiyelleri değerlendirmek için modern tesisler kazandırmaya devam edeceklerini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Bugün tesisimizin yarısını açıyoruz, mezbahaneyi de inşallah yakın bir tarihte açacağız. İlgili mevzuattan dolayı, mezbahaneyi yeni mevzuata entegre etmek için açılması biraz gecikecek. Hatay’ın bir kısmı sanayi bölgesi, bir kısmında deniz var. Ama bir kısmında da tarım ve hayvancılık var. Bu konuda daha önceleri çok önde olan bir şehirdik. Burada toplu kesimler yapıp diğer bölgelere gönderen bir ildik. Maalesef mezbahanenin güncele yenik düşmesi dolaysıyla eski parlak günlerini kaybetmiş durumda… Biri burda, biri Dörtyol’da önemli iki modern tesis yapıyoruz. Burası bitti, diğeri de iki 2 aya kadar bitecek. Biri modern hayvan pazarı, ikisi de seri kesim yapabilecek ruhsatlı mezbahanelerimiz olacak. Her iki tesisi açtığımızda eski günlerimize geri döneceğiz” dedi.
“Hatay, tarımda da öncü il”
Tarih, kültür ve medeniyet şehri Hatay’da tarımsal üretimin doğal ve yerel tohumlarla desteklenmesi gibi tarım konusunda da önemli projelere imza attıklarını anımsatan Başkan Savaş, “Hatay, tarım ve hayvancılık konusunda da aşama kaydetti. Ama tarım konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Tarım konusunda Ova’daki sulama sıkıntıları ve kanalizasyon sorunu oldukça etkili oldu. Kırıkhan’da, Reyhanlı’da Serinyol’da modern arıtma tesisleri yaptık, bitirdik. Antakya’da da en büyük arıtma tesisini bitirdik. Bu tesis Dünya’da gelinen son nokta bir arıtma tesisi oldu. Atık suyu yüzde 99,9 şeklinde arıtıyor. Dışarıya hiçbir atık madde bırakmadan atılan suyu, Amik Ovası’nda sulama suyu olarak kullanıyoruz. Hatay; tarih, kültür ve medeniyet şehri.. Ama, Hatay büyükşehir olduktan sonra, tarih ve kültürün yanındaki medeniyete daha çok yakışır bir şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Bu çalışmalarımıza destek veren Sayın valimize, meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, bizi canı gönülden destekleyen vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hatay gelişmeye ve birlik olmaya devam edecek. Birlik ve bütünlüğümüz de devam edecek. Bu tesisin ülkemizin tarım ve hayvancılığına katkı sağlamasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
https://www.facebook.com/LutfuSavas/videos/2082036905392663/