İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Helvacı, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulunurken, sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Özellikle sahurda, kızartma, salamura ve tatlı gibi ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirten Helvacı, bunların yerine alternatif değişim besinlerinden bahsetti.
“Ara öğünleri atlamayın”
Ramazan Ayı’nın sıcak havalara denk gelmesinden dolayı oruç tutanların beslenmenin yanısıra, su tüketimine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Çağla Helvacı, “Bu yıl, Ramazan Ayı’nda ortalama 16-17 saatlik açlık durumu söz konusu olduğundan, vücutta fazlasıyla su, vitamin ve mineral kaybolmaktadır. Bu nedenle iftardan sonra en az 1,5-2 litre su içmeye özen gösterilmesi gerekir. Sadece iftar ve sahur öğünü vücut için yeterli olmayacağından, iftardan en az 2 saat sonra 1 çay bardağı süt veya kefirle birlikte, 1 porsiyon taze meyve tercih edilebilir. Eğer ki sahura kadar oturulacaksa, mutlaka 1 ara öğün daha yapılmalıdır. İftar, 1 porsiyon kadar kuru meyve ve 1 bardak ılık su ile açılmalı, ortalama yarım kâse çorba ile yemeğe başlanmalıdır. Bir süre ara verildikten sonra yemeye; sebze veya kurubaklagil, salata, yoğurt varsa et grubu ile devam edilmelidir. Hem sahurda, hem de iftarda yeterli tokluğu sağlaması açısından tam tahıllı karbonhidrat kaynakları seçilmeli, kabızlık varsa pirinç ve patates tercih edilmemeli, beyaz un ile yapılmış ekmekler tüketilmemelidir. Mutlaka tatlı yenecekse, haftada 2 gün olacak şekilde, mümkün olduğunca yemekten 2 saat sonra yarım kase sütlü tatlı veya dondurma gibi hafif tatlılar tercih edilmeli ve en az 1,5-2 saat sonra yatılmalı, yatana kadar da bolca su içmelidir” dedi.
“Sahura mutlaka kalkın”
Sahurdan hemen sonra yatılmaması gerektiğini de vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Helvacı, “Sahurda; kızartma, kavurma, salamuralar, turşular, hamur işleri, tatlı tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalı ki, gün içerisinde su içme isteği daha da artmasın ve vücutta yağ olarak depolanmasın. Örnek olarak zeytin yerine ceviz, badem, fındık tüketilebilir. Yumurta da, mutlaka her gün 1 adet haşlanmış halde tercih edilmelidir. Yine sahurda mümkün olduğunca çay, kahve tüketilmemelidir. Bunların yerine az yağlı süt, 1-2 porsiyon meyve ile olacak şekilde taze sıkılmış meyve suları veya kişide mide problemi yoksa taze zencefilli limonlu su tercih edilebilir. Sahur öğününü hemen yapıp yatmamalıyız ki, yedikleriniz sizi rahatsız etmesin” şeklinde konuştu.