Defne’de Sümerler Ortaokulu binasındaki havalandırma boşluğunda oluşturulan kütüphane, haftanın bir günü üç kuşağın buluştuğu kitap okuma etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Türkçe öğretmeni Hüsne Tutar’ın girişimi, öğretmen, öğrenci ve velilerinin desteğiyle geçtiğimiz yıl hayata geçen ve “İpekli Mendil Öykü Bahçesi” adı verilen proje kapsamında, velilerin boya, badana, süsleme ve çimlendirme çalışmalarına katkı sağladığı boş alanın orta kısmına göz alıcı bir süs havuzu yerleştirildi. Duvarları çeşitli figürlerle bezenen, zeminine yerleştirilen çim halı ve güllerle adeta çiçek bahçesini andıran kütüphanede, 7’den 77’ye herkes doğal bir ortamda, birlikte kitap okuyarak hem zaman geçiriyor, hem de okumanın önemine vurgu yapıyor.
‘Haydi Türkiye’m birlikte okuyalım’
Sümerler Ortaokulu Müdürü Uğur Yurttagül, etkinliklerinin “Üç kuşak birlikte okuyoruz” sloganıyla başladığını belirterek, “Teknolojinin ve güzel ülkemizin daha iyi bir seviyeye gelebilmesi için mutlaka okuması gerektiğine inananlardanım. Bundan dolayı diyorum ki; ‘Haydi Türkiye’m birlikte okuyalım’. Bugün biz başlattık, bundan sonra bütün Türkiye okusun, çağdaş medeniyetler seviyesine ancak okumakla ulaşılır, biz de bunun bilinciyle hareket ettiğimiz için bu alanı oluşturduk. Bu öykü bahçemizde vatandaşlarımız, velilerimiz, anne ve babalar, dede ve nineler gelsinler çocuklarıyla birlikte kitap okusunlar, hem kendilerini geliştirsinler hem de çocuklarımıza iyi örnek olsunlar” dedi.
“Öğüt vermek yerine örnek olmak gerekiyor”
İpekli Mendil Öykü Bahçesi’nin mimarı Türkçe öğretmeni Hüsne Tutar da eskiden havalandırma boşluğu olarak kullanılan alanı, öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okuma bölümüne çevirdiklerini belirterek, “Okuma kültürünün okulumuzun tüm sınıflarına yayılması gerektiği düşüncesiyle okulumuzun kullanılmayan, sadece koridorların havalandırılmasına yarayan küçük iç alanını okuma saatlerimizde, okuma yapabileceğimiz güzel bir öykü bahçesine dönüştürmek istedim. Öğrencilerimin yüreğine dokunabilmenin ancak öykülerle mümkün olabileceğini düşündüm. Okuma kültürüne dikkat çekebilmek ve öykü bahçesinin güzelliğiyle öğrencilerimizi okumaya özendirmek amacıyla velilerin katkılarıyla böyle bir çalışma gerçekleştirdim. Okuma becerileri dersimizde velilerimizle bir araya gelerek okuma etkinliği yapıyoruz. Sadece velilerimiz değil, üç kuşak birlikteyiz. Değişim bu şekilde başlar. Nineden başlar anneye, anneden çocuğa yansır. Öğüt vermek yerine örnek olmak gerekiyor. Onun için biz birlikte okumayı denedik ve bunu başardığımızı düşünüyorum. Alanımız üç sınıfı alabiliyor, onların velileriyle 200-300 kişi oluyoruz etkinliğimizde. Buranın oluşturulmasında yazar Yekta Kopan’ın çok büyük desteğini gördük. 700 kitabımız var. Bu etkinliğimizin çocukların davranışları üzerinde olumlu etkileri oldu. Neden-sonuç ilişkilerini çok güzel kurmaya başladılar” şeklinde konuştu.
Ebeveynler etkinlikten memnun
Veliler ise, okulda öğrenim gören çocukları sayesinde günlük koşturmadan uzakta kitaba vakit ayırabildiklerini ve çocuklarıyla birlikte böyle bir etkinliğin içerisinde yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
“Çocuklarımıza nasihattan çok davranışlarımızla örnek olmamız gerekiyor” diyen veliler arasında yer alan 64 yaşındaki nine Münire Kartal ise torunları için etkinlikte eşiyle birlikte yer aldığını anlatırken, eşi 70 yaşındaki dede Hasan Kartal da kitap okumanın ruhu beslediğine inandığını dile getirdi.