İskenderun Gelişim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Kılıç Çınar, bebeklerde sıklıkla görülen ‘Serebral Palsili’ hastalığında fizik tedavi ve rehabilitasyona erken dönemde başlamanın önemine değindi. Serebral Palsi hastalığının tamamen iyileştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Çınar, hastalığın doğru şekilde tedavi edildiği takdirde çocukların normale yakın bir yetişkin yaşamı sürebileceğine dikkat çekti.
Serebral Palsi Nedir?”
Serebral Palsi rahatsızlığının; çocukluk çağının en sık rastlanan ve en fazla fiziksel engellilik ve yetersizliğe neden olan nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Uzman Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Bu hastalık gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur. Serebral Palsilinin bebeklerde sıklıkla görülen belirtileri arasında; motor gelişim aşamalarında gecikme, oturmuş ya da yüzükoyun uzanmış pozisyondayken kafasını kaldırmakta zorlanma, duruş bozukluğu, vücudunun bir yanını kullanma eğilimi, kasların fazla gergin ya da gevşek olması, kas kontrolünün zayıf olması, beslenme ve yutma güçlüğü, normalin dışında refleks hareketlerin görülmesi yer almaktadır. Bebeğinizin motor veya denge gelişiminde (yuvarlanma, oturma, kalkma, ayakta durabilme, yürüme) yaşanan gecikmeler Serebral Palsi nedeniyle olabilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişiminin takibi çok önemlidir. Bebeğiniz 12 – 18 aylık olmasına rağmen yürüyemiyorsa, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamıyorsa en kısa sürede doktora danışmak gerekir” dedi.
Normale yakın bir yaşam için fizik tedavi şart!
Serebral Palsilin hastalığında doğru fizik tedavi metotlarının uygulanması gerektiğini anlatan Nilay Kılıç Çınar, “Serebral Palsi rehabilitasyonunda başarı için, hareket sistemi ile ilgili problemin belirlenmesi ve fizik tedavi rehabilitasyon metotlarının planlanıp doğru uygulanması gerekmektedir. Aşırı kasılma görülen kasların gevşemesine, yeterince kasılamayan gevşek kasların kasılmasına yardımcı olmak, denge ve koordinasyon yeteneklerinin artırılmasını sağlayarak, maksimum hareketliliği ortaya çıkarmak fizik tedavi ve rehabilitasyonun amacıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyona erken dönemde başlamak çok önemlidir. Anormal duruş ve anormal kasılmalar önlenerek normal kasılmanın geliştirilmesi, eklem hareket kısıtlılığı ve deformite gelişimini engellemek, çocuğa beslenme, giyinme gibi kendine bakım aktivitelerinde fonksiyonel bir hareket kazandırmak erken dönem tedavinin amaçlarıdır. Tüm bu faaliyetler yavaş gelişmeyle de olsa yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Serebral Palsinin tamamen iyileştirilmesi mümkün değildir, fakat tedavi genellikle çocuğun becerilerini geliştirir. Yetersizlikleri doğru şekilde tedavi edildiği takdirde, pek çok çocuk normale yakın bir yetişkin yaşamı sürebilir” dedi.