Enerjisa, deprem sonrası iletişim altyapısını güçlendirdi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, deprem, yangın ve sel gibi afet anlarında kesintisiz enerji için hayati öneme sahip iletişim kabiliyetini güvence altına alacak Afet ve Acil Durum Haberleşme Telsiz Sistemi Projesini hayata geçirdi.

Bölgede görev yapan 3 bin 700’ü aşkın çalışanının 1104’ü ile depremden en çok etkilenen Hatay, Gaziantep İslahiye ve Nurdağı’nda sahadaki varlığını güçlü bir şekilde sürdüren Enerjisa, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerde aktif olarak kullandığı ‘Afet ve Acil Durum Haberleşme Telsiz Sistemi’yle iletişim altyapısı envanterini güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda bölgesel frekans tahsisleri sayesinde ülke genelinde kullanabileceği bir iletişim sistemini de kurmuş oldu.

Proje ile jeneratör ve güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten, afetzedelerin de kullanımına sunulabilen ve aynı anda 50 telefon ve 50 telsiz şarj edebilen ‘Mobil Haberleşme ve Şarj İstasyonları’, taşınabilir yapıları ve teleskopik kuleleriyle dikkat çeken ‘Mobil Haberleşme İstasyonları’, geniş kapsama alanlarıyla saha iletişimini güçlendiren ‘Kule Tipi Ses Telsizi Röleleri’, operasyonel haberleşmeyi destekleyen Sabit Operatör Telsizleri gibi önemli sistemler envantere girdi.

Afet bölgesinde kesintisiz ve kaliteli enerjiyi tesis etmek için en ücra noktalarda çalışan saha ekiplerinin iletişimini karşılayabilmek için Sırt Çantası Tipi Telsizler, El Telsizleri, mobiliteyi destekleyen Araç Telsizi Kutuları ve anlık konum takibi, sesli haberleşme kaydı, acil durum çağrısı ve mesaj gönderme gibi özelliklere sahip Operatör Bilgisayarları da kullanıma alındı.

“Kesintisiz enerji için güçlü ve güvenli iletişim kabiliyeti kazandık”

Afet Haberleşme Sistemi teknolojisini değerlendiren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, “6 Şubat tarihli depremlerin ilk anından itibaren hastane, sahra mutfakları, toplanma alanları gibi kritik noktalara güçlü ve güvenli iletişim yeteneğimiz başta olmak üzere tüm kabiliyetlerimiz sayesinde kısa sürede enerji sağladık. Depremzede bir şirket olarak çalışanlarımız ve aileleri arasında iletişimi ve enerji taleplerini karşılamak için sahada olan yüzlerce personelimiz arasında koordinasyonu ‘Afet Haberleşme Sistemi’miz sayesinde başarıyla sağladık. Afetle mücadelede başarılı bir uygulama olarak elektrik dağıtım sektörüne örnek olan bu projemizi sürekli geliştiriyor ve olası afet anlarında ülke genelinde kullanıma almak için hazır tutuyoruz. Kesintisiz enerji için kazandığımız güçlü ve güvenli iletişim kabiliyeti ile sektörümüze öncü olurken, attığımız adımlarla afet hazırlık seviyemizi yükseltmeye devam ediyoruz” dedi.