İftar yemekleri, enkaz altından çıkan mucize kadınların elinden

Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı(HTGV) tarafından Kırıkhan’da kurulan aşevinde depremzede kadınların hazırladığı günlük 3 çeşit yemek, ihtiyaç sahibi afetzedelerin iftar sofrasına ulaşıyor.

6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Hataylılar için afetin ilk gününden itibaren sahada yer alan Vakıf Başkanı Nilgün Şahin ve Türkiye Koordinatörü Zuhal Özsakınç, Ramazan’ın gelmesiyle ‘Gönlümüz bir, soframız bir’ diyerek Kırıkhan Baldıran Mahallesi’ndeki ilkokulun bahçesine aşevi kurup, depremden etkilenen 15 kadına ve 13 erkeğe istihdam sağladı.

Burada her gün yemek yapan kadınlar, hazırladıkları iftarlıkları dağıtılmak üzere ambalajlayıp hazır hale getirirken, depremde evi, eşi ya da çocuklarını kaybeden kadınlar, ramazan boyunca iftar yemeği için aşevinin yolunu tutuyor.

Günlük 650 kişiye iftar yemeği

Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı Başkanı Nilgün Şahin, vakıf olarak yaklaşık 1,5 yıldır Hatay’da ve sahada depremzedelerin yanında olduklarını, Ramazanda da kurdukları aşeviyle yine  çalışmalara devam ettiklerini belirterek, “Aşevimizde konteyner kentlerde yaşayan depremde ailelerimize sıcak aş götürüyoruz. Günlük en az 250 kişiyle başladık ama çok şükür bugün günlük 650 kişilik yemek çıkartabiliyoruz” dedi.

Çoğu daha önce çalışmamış 15 depremzede kadının da burada ramazan boyunca istihdam edeceğini bildiren Şahin, “Yemekleri hazırlayan kadınların kimisi çocuklarını kaybetti, kimisi eşini, kimisi bütün ailesini. Bu kadınlara üst baş yâda maddiyat lazım değildi. Bu kadınlara UMUT lazımdı, hayata yeniden tutunmaları gerekti .. Biz bu umudun parçası olabildiysek ve buna imkan sağlayabildiysek ne mutlu bizlere. Belki bugüne kadar hiçbir iş yerinde çalışmamış, okula gitmemiş, kalem tutmamış 15 kadın, bu mutfakta omuz omuza, gönül gönüle, arkadaşları için emek veriyor, her gün birlikte burada yemek pişiriyorlar ve aynı acıyı yaşamış insanlara yemek ulaştırmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Şahin, yemeklerin dağıtımında da yine depremi yaşamış 13 erkeğin görev aldığını ve aşevlerindeki istihdam sayısının 28 olduğunu söyledi.

Vakfın Türkiye Koordinatörü Zuhal Özsakınç da yardım çalışmalarının yanı sıra istihdam konusunda da farkındalık yaratmak istediklerini belirterek, bunun için açtıkları aşevinin ramazandan sonra da devamlılığının olması için çalışmalara başladıkların ifade etti.