Füsun Sayek Arsuz’da yaşıyor!

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek, bu yıl 16’ncısı düzenlenecek olan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin ‘İklim Krizi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sağlıklı Yaşam’ temaları çerçevesinde dopdolu bir programla gerçekleşeceğini söyledi.

Eşi aynı zamanda da Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla her yıl  Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin 9 – 28 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşeceğini anlatan Sayek, etkinliklerin hem içeriği, hem de sürekliliği ile örnek teşkil ettiğini ifade etti.

15 yılı geride bırakan etkinliklerin toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda oldukça dikkat çektiğini anlatan İskender Sayek, “Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da her yıl geleneksek olarak düzenlediğimiz Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin programında bu yıl da konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer alıyor. Tek bir sergiyle başlayan yolculuğun ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu kültür sanatla dolduran bir etkinlik haline gelmesinden duyduğumuz memnuniyeti kelimelerle tarif etmek çok zor. Eskiden buğday ambarının bulunduğu holu bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avluyu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüşmesi eşim Füsun Sayek’in de en büyük hayaliydi. Etkinliklerimiz sadece kültürel aktivitelerle sınırlı değil; şimdiye dek binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu’yla ise ilk günden bu yana onlarca Tıp Öğrencisinin eğitimine de destek oluyoruz ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz.  Kültür Evi’nin ambar bölümünde de kalıcı olarak ‘Dünden Bugüne: Arsuz’da Tarım’ sergisi ise makineleşme öncesi kullanılan tarım aletlerini sergiliyor” dedi.

Dolu dolu program

Türk Tabipleri Birliği’nin desteği ile gerçekleştirilen etkinliklerin bu yılki sağlık bölümünde sağlıklı yaşam üzerine yoğunlaşarak pek çok dalda tarama ve bilgilendirme toplantıları düzenleneceğini anlatan İskender Sayek, “Etkinlikler kapsamında poliklinikler bu yıl Genel Cerrahi ve Ortopedi alanlarında gerçekleştirilecek.  Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştirecekler.  Bu yıl konser etkinliklerimiz Selin Sümbültepe ve gitarda Erkan Zeki Ar’ın sahne alacağı Nostalji isimli konserle açılıyor. Daha sonra Kaan Kasar ve Turan Can Kopuk’un gitarlarıyla yer alacağı Hataylı İki Gitarist konseri; Hatay Akademi Orkestrası’nın bir klasik müzik dinletisi ve Seçil Özcan ve gitarda Kubilay Muratal’ın sahne alacağı Unutulamayanlar konseri programda yerini alacak. Bu yıl toplum sağlığına yönelik düzenlenecek etkinlikler arasında Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in Sağlıklı Yaşam söyleşisi yer alıyor. TTB Ali Özyurt Edebiyat Matinesi kapsamında Latife Tekin ile söyleşisi ve beş yazarın yer aldığı bir kitap tanıtımı günü de düzenlenecek.

İklim teması çerçevesinde düzenlenen İklim Krizi – Çevre ve İnsan Sağlığı konulu panelde ise Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Dr. Ali Kanatlı, Nermin Kara, Doç. Dr. Abdullah Sakallı konuşmacı olarak yer alacak. Etkinliklerin en çok önem verilen bölümlerinden biri de yöre çocuklarının her yıl ilgiyle takip ettiği çocuk etkinlikleri. Bu yıl Çocuk Yaz Okulu olarak programda yer alan atölye konuları arasında İklim, Çevre ve Denizler, Masal Atölyesi ve Seramik var. Artık bir Arsuz klasiği haline gelmiş olan Arsuz Çocuk Korosu çalışması ve konseri de programda yerini alıyor” dedi.