Erzin’e ‘ÇED’ şoku!

Erzin’in Burnaz Sahili’nde kurulması planlanan ve Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu başta olmak üzere, ilçe sakinleri ve çevrecilerin yoğun tepki gösterdiği plastik hammaddesi polipropilen tesisi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED kararını açıkladı. Bakanlık,  Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı Projesi ile ilgili başvuruya istinaden ÇED Olumlu Kararı verdi.

Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı Projesi ile ilgili Nihai ÇED Raporu’nda şu bilgiler yer aldı, “BYPORT Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim Şirketi; Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı Projesini; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi talebi ile müracaatı gerçekleştirilmiş ve süreci devam eden saha sınırlarında belirlenen ÇED sahasında tesis etmeyi ve işletmeyi planlamaktadır. Özel Endüstri Bölgesi Talep Alanı içinde 631 ada 54 nolu parsel (eski parsel adı 9672) ve 631 ada 59 (eski parsel adı (9902) ve 631 ada 60 nolu parseller (eski adı 9902) üzerinde Byport Petrol Terminali bulunmakta olup, bahse konu terminalde akaryakıt depolama, dolum ve dağıtım faaliyetleri yapılmaktadır.

Özel Endüstri Bölgesi Talep Alanı içerisinde Byport Petrol Terminali dışında kalan ÇED Alanı sınırlarında proje konu faaliyetin yapılması ve işletilmesi planlanmaktadır. ÇED Alanı sınırları içerisinde; 631 ada 73 nolu parsel (eski adı 10302), 631 ada 74 nolu parsel (eski adı 9721), 631 ada 75 nolu parsel (eski adı 9722), 631 ada 76 nolu parsel (eski adı 9723) ve 631 ada 107 nolu parsel sahasının bir bölümü (197.147 m²’lik kısmı) yer almaktadır. Özel Endüstri Bölgesi Talep Alanı içerisinde yer alan 631 ada 59, 60, 73, 74, 75 ve 76 nolu parsellerin tamamının mülkiyeti Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim Şirketi’ne aittir.

Projelendirilen ve Özel Endüstri Bölgesi Talep Alanı içerisinde kalan 631 ada 107 nolu parsel tapuda 590.877,98 m2 olarak kayıtlı olup, çed sahası içerisinde 197.147 m²’lik kısmı kalmakta olup, tapuda mera olarak kayıtlı ve mülkiyeti ise Hazine arazisidir. 631/54 ada parsel numaralı 12.853 m² arazi ise tarım arazisi sınıfındadır ve mülkiyeti hazineye aittir.

Yapımı planlanan iş bu proje sadece Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı kapsamakta olup, Özel Endüstri Bölgesi talep Alanı sınırları içerisinde yer alan mevcut Byport Petrol Terminali kapsamında iş bu proje kapsamında halihazırda herhangi bir şekilde kapasite artışı, proses değişikliği, alan genişliği v.b. durum söz konusu değildir. İlerleyen süreçte Mevcut Byport Petrol Terminali kapsamında herhangi bir proje planlaması yapılması durumunda ya da mevcut tesislerinde kapasite artışı v.b. durum planlamasında 25.11.2014 Tarih ve 29186 sayılı ÇED Yönetmeliği kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ayrıca müracaatta bulunulacaktır. Proje konusu faaliyet sahası; Hatay İl Merkezine kuşuçuşu yaklaşık 78 km, Erzin İlçe Merkezine ise kuşuçuşu yaklaşık 12 km mesafede yer almaktadır. Proje sahasının bitişiğinde ve batı istikametinde mevcut Byport Petrol Terminali, kuzeybatı istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 2.450 m mesafede Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, 6.970 m mesafede Sönmez Çimento Fabrikası, güneydoğu istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 6.750 m mesafede, Hatay-Dörtyol Botaş Tesisleri, kuşuçuşu yaklaşık 8.730 m mesafede ise Milangaz Tesisleri yer almaktadır. Proje sahasının batısında ve kuşuçuşu yaklaşık 7.000 m mesafede TAYSEB yer almaktadır. Proje sahasının güney doğu istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 500 m mesafede Tatil Siteleri bulunmaktadır. Proje sahasına en yakın konutlar; sahanın doğu istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 130 m mesafede Körfez Sitesi dahilinde bulunmaktadır. Proje sahasının güney istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 270 m mesafede ise Akdeniz yer almaktadır. ÇED Alanı içerisinde 631 ada 73, 74, 75, 76 ve 107 nolu parseller bulunmaktadır. Bahse konu parsellerden 73, 74, 75 ve 76 nolu parsellerin tamamı proje sahibi firmaya aittir. 107 nolu parsel ise mera vasfında olup, mülkiyeti hazineye aittir. Proje konusu faaliyet kapsamında hazineye ait taşınmaz mallarda irtifak hakkı tesisi veya kiralama işlemlerinin yapılabilmesi için, T.C. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne müracaatta bulunulacak ve Milli Emlak Genel Müdürlüğünün belirlediği bedeller üzerinden şirket lehine irtifak hakkı tesis edilecek ya da kiralama yoluna gidilecektir. Proje konusu faaliyet kapsamında kati proje aşamasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmaz malların tespiti durumunda 2942 Sayılı Kamulaştırma kanunu kapsamında gerekli yükümlülükler yerine getirilecektir. Tesisin yapılması planlanan sahada kayıtlı mera vasıflı araziler için mera tahsis amacı değişikliği yapılmadan faaliyete başlanılmayacaktır.”

Bir cevap yazın