Dünyada sadece Arsuz’da üretilen bala Kaymakam eli değdi

Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Dünya’da sadece Arsuz’da üretilen ve yılda 50 ton rekoltesi bulunan Maydanoz Balı’nın ilk hasadını gerçekleştirdi. Maydanoz üretiminde Türkiye’nin ihtiyacını sırtlayan ilçede, tohuma bırakılan binlerce dönüm maydanoz çiçeğinden üretilen balı Üçgüllük Mahallesi’nde bulunan kovanlardan çıkaran Kaymakam Gökpınar’a Kaymakam Adayı Ahmet Açıkgöz, İlçe Tarım Müdürü Serkan Yılmaz, Üçgüllük Mahallesi Muhtarı Naim Güngör ve bal üreticileri eşlik etti.

Özel kıyafetleri giyerek bal hasadını gerçekleştiren Kaymakam Gökpınar, ilçede üretilen Maydanoz Balı’nın yoğun aroması ve içerdiği yüksek antioksidan yönünden farklı bir özelliği olduğunu belirtirken, daha çok tanıtılması ve pazarda yerini alması için gerekli girişimlerin yapılması konusunda üreticilerle bilgi alışverişinde bulundu.

Arıcılara hayırlı ve bereketli bir sezon dileyen Kaymakam Gökpınar, ilçedeki verimli toprakları ve zengin bitki örtüsüne dikkat çekerek, bölgenin arıcılığa da müsait olduğunu ifade etti ve bu anlamda ilçenin çok şanslı olduğunu vurguladı.

Arsuz İlçe Tarım Müdürü Serkan Yılmaz ise, Maydanoz balı üretiminin ilçede 50 arıcı tarafından yapıldığını belirtirken, “Zengin floraya sahip ilçemizde 4 çeşit bal hasat edilmektedir.Mart-Mayıs aylarında Narenciye, Mayıs-Haziran aylarında Maydanoz(rekolte=50 ton), Ağustos ayında dikenli bitki balı, Ekim-Kasım aylarında Püren balı(rekolte=100 ton) hasat edilmektedir. İlçemizde 4 bin dekar alanda Maydanoz yetiştiriciliği yapılmaktadır.  Aynı zamanda 700 aile maydanoz yetiştiriciliğinden geçimini sağlamaktadır. Maydanoz hasadı birkaç defa yapıldıktan sonra Mayıs-Temmuz aylarında tohum üretimine bırakılmaktadır. Maydanoz balı üretiminin sıcak aylara tekabül etmesi nedeniyle ilçemizde yaklaşık 50 arıcı tarafından yapılmaktadır. Üçgüllük mahallesi başta olmak üzere Akçalı ve Madenli Mahalleleri Maydanoz balı elde edilen önemli yerleşim yerleridir” bilgisini verdi

Bir cevap yazın