Öğretmenler ek zam istiyor!

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, enflasyonun son 20 yılın rekorunu kırması nedeniyle, eğitim emekçilerine acilen ek bir zam yapılması gerektiğini söyledi. Eğitim emekçilerini ve tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya davet eden Ünsal, hükümete de temmuz ayını beklemeden tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşlarını insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekmesi ve evrensel sendikal normlara uygun grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme sistemini hayata geçirmeye davet etti.

TÜİK tarafından açıklanan verilerin hayat pahalılığında son 20 yılın rekorunun kırdığını söyleyen Ünsal, “TÜİK tarafından geçen hafta açıklanan verilere göre enflasyon nisanda aylık %,7,25, dört aylık %31,71, yıllık ise %69,97 artmıştır. Ulaştırma enflasyonu yıllık  %105,86 artarken,  gıda enflasyonu ise yıllık %89,10’a tırmanmıştır. Sadece tüketici enflasyonu değil, üretici enflasyonu da rekor üstüne rekor kırmaktadır. TÜİK verilerine göre Üretici Enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık %7,67, yıllık %121,82 artmıştır. Akaryakıt ürünlerine, elektriğe, doğalgaza yapılan fahiş zamlar sonucunda üretici enflasyonu Elektrik-Gaz-Buhar ana harcama grubunda yıllık %247,50, enerji ana grubunda %229,68 artmıştır. Bilindiği üzere üreticilerin giderlerinde, maliyetlerinde yaşadıkları artışı ürün fiyatlarını artırarak nihai olarak tüketiciye yansıtması kaçınılmaz bir durumdur. Dolayısıyla üretici enflasyonundaki bu olağanüstü artış iğneden ipliğe zam sağanağının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, dolayısıyla tüketici enflasyonunun yükselmeye devam edeceğini göstermektedir.

Öte yandan bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGRUP)  Mayıs Ayı başında açıkladığı veriler TÜİK rakamlarının vatandaşlar olarak yaşadığımız gerçek enflasyonu gizlemek için takla attırılan rakamlardan ibaret olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Nitekim ENAGRUP verilerine göre yıllık enflasyon %156,86’ya ulaşmıştır. Kısacası maaşları-ücretleri yaşanan gerçek enflasyon ile uzaktan yakından ilgisi olmayan TÜİK enflasyonuna endekslenen milyonlarca çalışan yıllardır kaybetmeye devam etmektedir. Bir kez daha altını çiziyoruz. Enflasyona göre maaş zammı sıfır zam demektir. TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. İğneden ipliğe, ekmekten suya zam devam eden zam sağanağı sonucunda TÜİK enflasyonu bile daha yılın ilk dört ayında %31,71 artmıştır. Yaşadığımız gerçek enflasyon ise bunun en az iki katıdır. Sürekli dikkat çektiğimiz üzere yaşadığımız gerçek enflasyon TÜİK tarafından açıklanan verilerin en iki katı bir hayat pahalılığı yaşandığını ispatlamaktadır. Bu durumda aylık ya da olmadı üç aylık TÜİK enflasyon rakamlarının maaşlara yansıtılmasını talep etmek milyonlarca emekçiyi ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ politikasının bir ürünü olmaktan öteye geçemeyecektir. Tek çözüm Temmuz ayını beklemeden tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşlarını insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekmekten, evrensel sendikal normlara uygun grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme sistemini hayata geçirmekten geçmektedir.  Bunun için: Hangi sendikaya üye olursa olsun, ya da bir sendikaya olmasın, eğitim emekçilerini, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya,  emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye, ‘Gerçek Sendikacılığın Evinde’ Eğitim Sen’de, KESK’te birleşmeye davet ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın