İSTE Kaynak Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli atıldı

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), İskenderun Ticaret Sanayi Odası(İTSO) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA) ortaklığında hayata geçirilen Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli törenle atıldı.

Kaynakçılık alanında ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesinin yanı sıra, kaynak teknolojilerin geliştirilmesi için de önemli rol üstlenecek olan merkezin İSTE’de düzenlenen temel atma törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan, Ak Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk, İSTE Rektörü Tolga Depçi, Doğaka Genel Sekreteri Oğuz Ali Bekiroğlu, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu, akademik kadro ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Tolga Depçi, 1,5 yıllık hizmet sürecini geride bıraktığını belirterek, “2019 yılında bölgede yapılan çalışmalarda kaynak konusunda yetişmiş eleman eksikliğinin kaynak testlerinin yapılmasında büyük bir elzem olduğu ortaya çıkmış ve desteklerle beraber bu proje hayata geçirilmiştir. Bu projeye katkıları, ilim ve bilim insanına verdiği değerden, Ankara’daki her noktada da yanımızda yer almasından dolayı Sayın Valimiz Rahmi Doğan’a çok teşekkür ederim. Proje maliyetimizin yüzde 25’i İTSO tarafından, geri kalanı DOĞAKA tarafından karşılanmaktadır. Kaynakların etkili ve etkin kullanılması amacıyla toplam bin m2lik bir alana ihtiyaç duyulurken, şuanda 200 m2lik kısmını yapmaktayız. Şu an itibariyle ihtiyaç duyulan tüm cihazların yüzde 80’ini almış bulunuyoruz. Devletimizin uzay hedefi, yerli ve teknolojideki yerli ve milli üretim hamlesinin olmazsa olmazı kaynakçılıktır.  İSTE olarak, su altı kaynağı ve kesme konusunda da Türkiye’de önder bir kurumuz. Burada özellikle su altında yapılacak çalışmalarda, burada yetişen hocalarımızla diğer ülkelerde de eğitim verilmesi planlanmaktadır” derken, projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sözlerine,  “İskenderun’umuza, Hatay’a öncülük ederek büyük katkılar sağlayan, her konuda varlığını ve desteğini hissettiğimiz Sayın Valimize teşekkür ederim” diyerek başlayan Abdulkadir Özel de merkezin üniversite ve iş dünyası işbirliği modelinin en güzel örneği olacağını belirterek, “İSTE, sadece bölgemize, ilimize, ilçemize değil, savunmada yerli ve milli attığımız adımlara da önemli katkılar sağlıyor. Bu da İskenderun’a vaktiyle üniversite kurulmasının gerekliliğinin tescilidir. İş dünyasının desteği ve hassasiyeti, bunlara omuz vermesi de bu eserlerin önemini daha çok ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin bölgede ihtiyaç duyulan nitelikli, sertifikalı ve profesyonel kaynakçı talebinin karşılanması için çözüm olacağını belirten Hatay Valisi Rahmi Doğan ise, “Bu merkez, göreve ilk başladığım günlerde gündeme gelmiş ve ilk DOĞAKA toplantısına karar almıştık. İSTE ve İTSO gerçekten elini taşın altına koyuyor. Meslek Edindirme Merkezimizde de yine İSTE ve İTSO’nun işbirliğidir. Bu temel, körfeze baktığımızda sektöre ciddi anlamda ara eleman yetiştirme anlamında çok önemli işlere imza atacak. Bu projeleri hazırlamak ve kaynak bulmak bir maharet gerektirir. İSTE, bu projeyle bize geldiğinde, desteklenebilir olduğunu gördük. Aslında geçen yıl hizmete başlaması planlanmıştı ama pandemiden dolayı gecikti. Merkezimizi atacağımız temelle hızlı bir şekilde sektörün hizmetine sunalım istiyoruz. İş dünyamıza ve bölgemiz istihdamına önemli katkıları olacak merkezimiz bölgemize de hayırlı olsun” dedi.

Üniversitenin sektörle işbirliği yapmasının önemine de değinen Vali Doğan, “Türkiye’nin büyük projelerine üniversitemizin destek vermesi bizi gururlandırıyor. Ankara’daki takipleri Sayın vekillerimizle yürütüyoruz. Hatay’ın işlerini çok hızlı takip ediyoruz. Bu konuda da milletvekilimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Kurdele kesimi ve temele harç atılmasının ardından Vali Rahmi Doğan, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve protokol üyeleri ile birlikte, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) kampüsünde bulunan Yetenek Vadisi Teknik Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Bir cevap yazın