HADO ve EXPO’ya pandemi çelmesi!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 10 Aralık’ta açılması planlanan EXPO Hatay 2021’in pandemi koşulları nedeniyle 1 Nisan 2022’ye ertelendiğini açıkladı. Basın mensuplarıyla Madenli Yat Limanı’nda biraraya gelerek EXPO ve HADO ile ilgili gelinen son nokta hakkında açıklama yapan Başkan Savaş, Dünyayı etkisi altına alan covid-19’da 4. Evrenin yaşandığına ve bu durumun dolayısıyla hem EXPO’yu hem de HADO’yu etkilediğine dikkat çekti.

HADO, uluslararası yasaklara bağlı

HADO ile ilgili tüm izinlerin alındığını ve açılacak vaziyette olduğunu ifade eden Başkan Savaş, AB tarafından deniz ulaşımının uluslararası kara sularında Covid-19 dolayısıyla durdurulması nedeniyle seferlerin başlayamadığını, yasaklar biter bitmez ilk seferin Kıbrıs’a düzenleneceğini ifade etti.

7-24 yaşayan iki fuar alanı

Ankaya – Defne  ile İskenderun – Arsuz olmak üzere 320 dönümlük iki EXPO fuar alanı hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “EXPO’da tıbbı aromatik bitkiler dahil olmak üzere Hatay’ın tanınırlığı, turizmi, kalkınması, kırsalda ürettiklerimizin pazarlanması ön plandadır. Hatay yaşadıkça 2 bölgede fonksiyon verdiğimiz bu alanlarımız da vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edecek. Antakya EXPO alanında 13 medeniyeti temsil eden medeniyetler bahçesi olacak. Tıbbı aromatik bitkiler bahçesi, Biyoçeşitliliği ile bitki ve tıbbı aromatik olmak üzere iki ayrı müzemiz var. 13 büyükşehir belediyemizin ulusal çapta bahçeleri olacak. Herkes kendince güzel projeler hazırladı. 30 büyükşehir belediyesine de davet gönderdik. Açık ve kapalı sergi alanları yapıyoruz. Bahçe bitkileri için sera alanımız olacak. Özel yemeklerin sunulacağı gastronomi köyü olacak. Vatandaşlarımız yemeğiyle meşhur olan şehirlerimizi de burada EXPO süreci ve sonrasında da bulmuş olacaklar. 1000 kişilik amfi salonu var. Burayı denedik 3 konser ve lansman toplantısı düzenledik. Sanat ve kültür sokağımız var. 11 dönüm arazi içerisinde kazı çalışmalarında bulduğumuz 5. Yüzyıldan kalma Şapelleri olduğu gibi sergileyeceğiz. Sunigöletimiz var burada balıkları biberonla besleyeceğiz. Çocuklar için düzenlenen oyun alanlarımız mevcut. İskenderun –Arsuz fuar alanında da 24 saat organizasyon yapılabilir. Burada uluslararası şehir bahçeleri var. Uluslararası gastronomi merkezi olacak. Hatay, uluslararası mutfaktan nasibini alacak. Dünya mutfağını burada bulma fırsatı olacak. Botanik bahçesi, sergi alanı, konser etkinlikleri için açık hava alanı, etkinlik alanı, ışık gösterilerinin olacağı bir havuz yaptık” dedi.

COVİD-19’da 4. evredeyiz

Dünyadaki covid salgınının kendini farklı farklı varyantlarla tanıtmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Savaş, “Aşı ile birlikte pandemi hafifledi ama dünya 4. Pandemi evresini yaşıyor. Rusya yarı yarıya kapanmış durumda, Almanya’da da 4. Dönem atak var. Fransa aynı şeklide . En çok vakanın arttığı yer yüzde 7 ile Avrupa yakası. Bu nedenle EXPO yetkilileri ile görüşüyoruz. Türkiye ve Avrupa’nın geldiği noktayı değerlendirdik. Dubai EXPO’yu açtı ama beklenenin çok çok altında katılımcı var. Hem bizim, hem EXPO yönetim kurulunun aldığı kararla baharın gelişini kutlamak amacıyla da EXPO Hatay’ı 1 nisanda açmaya karar verdik. Hem getirisi daha fazla olacak, hem de pandemide 4. Atak yumuşayacaktır” dedi.

Bir cevap yazın