Hatay’ın tarihi artık tek merkezde!

Hatay ile ilgili binlerce belge ve tarihi kitabın yer aldığı Habib-i Neccar Camii yanındaki Kent Arşivi Kütüphanesi ve Turizm Tanıtım Şube Müdürlüğü açılışı törenle açıldı. Antakya Kemalpaşa Caddesi Habib-i Neccar Cami yanında yer alan HBB Kent Arşivi Şube Müdürlüğü binasındaki kütüphanenin açılış törenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Saadet Partisi GİK üyesi Necmettin Çalışkan, Vakıflar Bölge Müdürü Ümit Gökhan Çiçek, belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

HBB Mehteran Takımı’nın gösterisiyle renklenen açılışın ardından, aynı anda 60 öğrencinin çalışabileceği ve Hatay ile ilgili 3 bin belge ve tarihi kitabın yer aldığı Kent Arşivi Kütüphanesi’nde tarihi araştırmalar yapanlar ve özellikle öğrencilerin ücretsiz faydalanacağı belirtildi.

Hatay kent arşivinin Anadolu’daki ilk caminin bitişiğindeki tarihi konakta açılmasının önemine değinen HBB Başkanı Lütfü Savaş, “Bir kent, bir ülke, bir coğrafya, bir bölge kendi hafızasıyla geleceğe taşınır. Tabii bizim de geçmişten kalan, hafızamızda yer edinen belleğimizde oluşan bir çok bilgi ve belge bizimle birlikte gidecek. Ama, bizi ve bizden önceki nesilleri tanıtacak ve geleceğe aktaracak olan bu ve bunun gibi arşivlerdir. Biz de bugün Hatay’ımızın olabildiğince geçmişini geleceğe taşıyacak bu arşivi açmanın onurunu taşıyoruz. Vakıflar Bölge müdürümüz başta olmak üzere Dünyada, Türkiye’de, Hatay’ın geçmişine ve gelecekle ilgili kurgusuna katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Tarihi mekan içerisindeki bu açılışa katılan herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Anadolu’daki ilk caminin bitişiğindeki tarihi konakta bu güzel eseri açmaktan mutluyuz. Buranın başka bir özelliği daha var. Bütün dinler kendi geçmişini över. Bizim belki de Dünya’da ilktir. İslami anlayışla yapılmış caminin adını Hristiyanlığa bu bölgede inanan ilk kişinin adını vermişler. Bu da bizim ve Hatay’ın, bu coğrafyanın alçakgönüllülüğünü ifade eder. Aynı zamanda burası atalarımızdan almış olduğumuz geleneği dünyaya yaymak isteyen büyüklerimizin armağanıdır, emanetidir. Bu mirası biz dünya var oldukça empati, sempati, sevgi kültürüyle yaymaya ve geleceğe aktarmaya çalışacağız” dedi.

Açılış daha sonra müzik dinletisi eşliğinde kütüphanenin gezilmesiyle son buldu.

Bir cevap yazın