Bu sezon balık kıtlığı var!

Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen, balıkçıların 15 Eylül’de büyük bir beklentiyle başladıkları av sezonunun ilk gününden umduklarını bulamadıklarını söyledi.  

Körfezdeki balık miktarında önemli derecedeki düşüşe hava koşulları, pandeminin yarattığı tahribat ve Suriye Manyas Termik Santrali’nden sızarak körfeze ulaşan petrol akıntısının da eklenmesiyle balık sezonundan pek umutlu olmadıklarını ifade eden Bilen, özellikle pandemi sürecinden olumsuz etkilenen balıkçılar için hükümette destek çağrısında bulundu.

Balıkçılara destek talebi

Av yasaklarının kalkması ile birlikte denize açılan balıkçıların istenilen av oranına ulaşılamadığı için sezona iyi başlamadıklarının da altını çizen Bilen, “15 Eylül’de balıkçı sezonu açıldı. Bundan önceki dönemde balıkçılarımız pandemi yasağına denk geldikleri için gerçekten büyük bir ekonomik kayba uğradı. Tüm olumsuz şartların yanısıra körfezdeki balığın azlığı balıkçılara ayrı bir külfet yaratmakta. Balıkçılarımız genelde Mersin  – Yumurtalık tarafında karides avcılığı yapıyor ama bu da yeterli seviyede değil. Balıkçılarımız tüm bu olumsuz koşullara dayanmalarına rağmen durumlarında bir düzelme olmuyor. Onlar da nereye kadar kendilerine yetebilirler orasını bilemiyoruz. Bildiğiniz gibi pandeminin yoğun yaşandığı dönemde kapanma zamanlarından bahsediyorum, balıkçılar istedikleri desteği alamadı. Uzun süredir var olan ekonomik sıkıntı denizde balık olmayınca hem piyasayı, hem tüketiciyi, hem esnafı, hem de balıkçıları çok mağdur etti. Balıkçının bakım onarım masrafları arttı. ÖTV’siz yakıt şuanda normal motorin fiyatını buldu. Bu soruna ayrı bir tedbir alınmayışı da ayrı bir zorluk yaratıyor. Özellikle kıyı balıkçılarımız ve küçük ölçekli balıkçılarımız çok mağdurlar. Ekonomik standartları çok alt düzeye düştü.  Çoğu kişi gelip bizden yardım istiyor. Birliğimiz adına, Hatay’daki balıkçılarımız ve Akdeniz balıkçıları adına da sesleniyorum; yetkililerden ve hükümetten destek istiyoruz. Bu destek balıkçılarımıza gelmezse hem küçük ölçekli balıkçılarımız, hem de kıyı balıkçılarımız maalesef çok büyük bir sorun yaşayacaklar” dedi.

Petrol sızıntısının önüne geçilemiyor!

Suriye Manyas’taki termik santralden sızan petrol atıklarının körfezi tehdit ettiğine vurgu yapan Celal Bilen, “ Petrol atığı maalesef körfezimize kadar ulaştı. Balıkçılarımız şuanda çok tedirgin. Yetkililer temizlemek için gerçekten uğraşıyorlar ancak batı rüzgârlarının etkisi, yağan yağmurlar ve beklenen yağmurlar neticesinde bu sızıntının önüne bir türlü geçilemiyor. Bununla birlikte gelişen olumsuz hava koşullarının etkisi sızıntıyı maalesef Karaağaç Sahiline ve bize gelen duyumlara göre Dörtyol’a taşımış görünüyor. Bu sebeple körfezimizin şuanda büyük bir tehdit altında olduğunu söylemek yanlış olmaz.  Yetkililerin biran önce almış oldukları tedbirlerin daha da üstüne çıkması lazım” şeklinde konuştu.

Demirleme sahaları düzeltilmeli!

Yetkililerden demirleme sahalarının düzeltilmesi yönünde bir çalışma başlatılmasını da talep eden Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen, “Bu konu üzerinde birlik olarak çok fazla duruyoruz. Körfez çalıştığı için gemiler çoğaldı. Bunun için kıyı ve küçük ölçekli balıkçıların daha verimli iş yapabilmeleri adına yetkililerin demirleme sahalarına özen gösterip düzeltmesi gerektiğine inanıyoruz. Balıkçılarımız bir sürü sorunun kaygısını taşıyorlar ve bizler de onlar adına yetkililerden destek istiyoruz.  Bunun için önümüzdeki günlerde bir Ankara yolculuğu yapacağız. Bakanlığımızı ve genel müdürlüğümüzü rahatsız edeceğiz. Onlardan, balıkçılarımız adına taleplerimiz olacak. Umarım girişimlerimiz olumlu sonuçlanır. Balıkçılarımız adına yapacağımız taleplerimiz kabul edilir ve birlik olarak bir nebzede olsa balıkçılarımızın yüzünü güldürmüş oluruz” dedi.

Bir cevap yazın