83 yıllık gurur!

İskenderun’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Türk Ordusu’nun 5 Temmuz 1938’de İskenderun üzerinden Hatay’a girişinin 83. Yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıt Alanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.  

Hatay’ın kurtuluşunun temellerinin atıldığı İskenderun’daki kutlamalara İskenderun Kaymakamı İskender Yönden’i vekaleten Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın yanısıra ilçe protokolü, askeri erkân ve kamu – kurum ve kuruşların temsilcileri katıldı.

Kırk Asırlık Türk yurdu Hatay’ın “Benim Şahsi Meselemdir”diyerek, Anavatana ilhak sürecinde yoğun gayretleri olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna İskenderun Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve İskenderun Belediyesi çelenklerinin sunulması Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık Saygı Duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekildi.

Törende, günün anlam ve önemini bir konuşma yapan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 5 Temmuz tarihinin İskenderun ve Hatay için önemine dikkat çekerek, “Kurtuluş Bayramımızın 83. yıldönümünü, 5 Temmuz 1938 gününde olduğu gibi bugünde gururla, sevinçle ve coşkuyla kutluyoruz. Bu anlamlı tarihi gün, Hatay Davasını, Hatay halkının milli iradesinin doğrultusunda sonuçlandığı tarihsel sürecin en önemli aşamasıdır. Albay Şükrü Kanadlı komutasındaki ordumuz Fransız işgali altındaki İskenderun’a 5 Temmuz 1938’de girmiş, bir kurtuluş sevinci ve coşkusu oluşturarak Hatay Davasını beklenen ve özlenen çözümüne büyük ölçüde yaklaştırmıştır. 5 Temmuz Kurtuluş Bayramımızın 83. yıl dönümünde bizi esaretten ve işgalden kurtaran bu güzel memlekete Türkiye Cumhuriyetinin onurlu yurttaşları olarak yaşama imkânı veren başta Hatay davasına sahip çıkan Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü , Kahraman Türk Ordusunu ve bütün yaşamını Hatay davasına adayan büyüklerimizi şükranla anıyor değerli hemşerilerimize en derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Başkan Tosyalı, Şeref Defterini imzalayarak tören sona erdi. 5 Temmuz törenleri, bugün saat:19.30’da mehteranlı kortej yürüyüşü ve saat:20.30’da da festival konseri ile devam edecek.

Bir cevap yazın