Kent Meydanı tarih mi oluyor?

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Antakya’nın göbeğinde bulunan ve kent meydanı yapılması yönünde protokolü imzalanan Mehmet Şah Vakıflar İşhanı’nın zemininde tarihi binalar olduğu şeklindeki iddialara yanıt verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın katıldığı bir TV kanalında Vakıf İşhanı’nın dört metre altında üç ayrı yerde tarihi binalar olduğuna ilişkin ellerinde jeoradar raporları olduğu ve bu şartlarda protokole uymayacalarını belirtmesi üzerine açıklama yapan Ersoy, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca taşınmazda herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığının ve Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı koşulları doğrultusunda yapılaşma tesis edilebileceği kararı alındığına dikkat çekti.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, sürece ve yapılan açıklamalara ilişkin şu bilgileri verdi; “ Yıkımı yapılan İşhanı ilk olarak, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun, 1991 yılında, Koruma Kurulu denetiminde yapılan kurtarma kazısı sonucunda alınan kararla bu parsellere yönelik yeni yapılanma kararına istinaden inşa edilmiştir. İşhanı bodrumlu şekilde yerin altına temel dahil 4 metre inilerek yapılmıştır.  2021 yılının başında gerçekleşen yıkım işlemlerinde bodrum katı dahil yıkılan İşhanı’nda tabana yayılan hafriyat atıkları nedeniyle yalnızca eksi iki metre kotu görünmektedir. İşhanı iken iki bloğun ortasında kalan ve İdaremizce satın alınan 1585 parsel nolu taşınmazda Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde 30.07.2018 tarihinde araştırma ve sondaj kazısı yapılmış ve Müze Müdürlüğü raporuna istinaden Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca alınan kararla taşınmazda herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığının anlaşıldığı ve 1585 no.lu parselde yapılan sondajın 1540 ve 1543 parsellerde 1991 yılında yapılan kurtarma kazıları ile birlikte değerlendirilerek yeterli olduğuna kanaat getirilmiş ve aynı kararda parselde Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı koşulları doğrultusunda yapılaşma tesis edilebileceği kararı alınmıştır. Bu bağlamda Bölge Müdürlüğümüzce 1587 no.lu parseline ilişkin hazırlanan mimari avan proje Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 18.09.2018 tarih ve 10119 sayılı kararı ile onaylanmıştır. 1587 no.lu parseldeki Vakıf İşhanı’nın yıkım işlemleri yapılarak tapuda resmi cins değişikliği tamamlanmış, taşınmaz arsa vasfına dönüştürülmüş, taşınmazın imar çapı alınmış ve ruhsat aşamasına getirilmişken, Antakya halkının ihtiyacına binaen Büyükşehir Belediyesinin talepleri doğrultusunda 08.03.2021 tarihinde Vakıf İşhanı yerinin kent meydanı ve yeşil alan olarak düzenlenmek üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Antakya Belediyesi’ne satışı için ön protokol imzalanmış, Protokol Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan tarafından da onaylanmıştır.

Hatay’da mülkiyeti idaremizde olan Vakıf İşhanı taşınmazımız ile ilgili geçmiş süreçte Belediye Başkanlığının isteği üzerine Vatandaşların da ihtiyacı göz önünde bulundurularak Kent meydanı ve yeşil alan olarak, Millet Bahçesi şeklinde yapılması ve kullanılması yönünde protokol yapılmıştır. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu protokole uymayarak süreci uzatmıştır. Söz konusu parsellerin 3. derece arkeolojik sit alanında yer almasından kaynaklı olarak, riskli iki adet yapının tabanında jeoradar yöntemiyle arkeolojik bulgunun olup olmadığı araştırılmış 2014 yılında yapılan jeoradar görüntüleme raporunda bu hususta belirgin bir bulguya rastlanılmamıştır. Belediye Başkanının bir yayında belirttiği, arkeolojik, araştırma ve sondaj kazılarında kesin ve resmi bir bağlayıcılığı olmayan jeoradar raporlarının, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurumumuzla paylaşılmasını, meydan projesi kapsamında bir bodrum kattan daha fazlası düşünülüyorsa da bunun açıkça ifade edilmesini talep etmekteyiz. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak sürecin hızlandırılmasını, Belediyenin yapılan protokole uymasını umuyoruz” dedi.

Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi’nin vakıf işhanını kent meydanı olarak düzenlemek üzere imzalanan protokolde meydanın yapımı için büyükşehir belediyesi 27 milyon, Antakya Belediyesi de 7 milyon TL ödeyecek.

Bir cevap yazın