Pandemi nedeniyle uzun süredir vatandaşlarla görüşmelerini asgariye indiren HBB Başkanı Lütfü Savaş, kademeli normalleşme süreci ve Hatay’ın Türkiye’de en az vaka görülen il olmasıyla beraber yeniden sahalara indi.
Son 11 aylık süreçte toplantılara ara veren Başkan Savaş, pandemi sonrası gazetecilerle buluştuğu İskenderun Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde, sıkıntıları yerinde görüp – gidermek için daha çok sahada olacağı mesajını verdi.
Dünyadaki bütün virüsleri toplasak, küçük bir kola kutusunu dolduramayacağını belirten Başkan Savaş, buna rağmen dünyayı eve hapseden koronavirüsün son bulmasını temenni ederken, pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılara rağmen hizmet konusunda herhangi bir aksama yâda gecikme yaşatmadan çalışmalarını sürdürdüklerine değindi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin serhat şehri olmayı gönlüyle kabul eden Hatay’ı kalkındırmak ve ne kadar güçlü olduğunu göstermek için çalışmalar ürettiğini anlatan Başkan Savaş, bu nedenle HADO projesini hayata geçirdiklerini ve özellikle Akdeniz’de Türk bayraklarını dalgalandıracak olan gemiler sayesinde deniz ticareti yaparak şehrin kalkınmasına da katkı sunmayı hedeflediklerini anlattı.
Fuar alanları çekim noktası olacak!
İskenderun-Arsuz ve Antakya-Defne’de yapımı devam eden iki EXPO fuar alanı ile ilgili de bilgiler veren Başkan Savaş, “İskenderun – Arsuz EXPO alanında yüzde 98, Antakya’da ise yüzde 96 seviyesinde çalışmalar bitti. Türkiye’den 15 belediye bahçesiyle, bazı belediyeler stantlarıyla, bazı belediyeler de mutfaklarıyla organizasyonumuza katılacak. Mutfaklar ve bahçeler Antakya-Defne tarafında olacak. Burası ülke bazında katılımların olacağı bir alan olacak. Ülkelerin kendi kültür haftalarını düzenleyebilecekleri bir alan. İskenderun-Arsuz bölgesi ise uluslararası bazda hem gastronomi hem de mutfak konusunda hizmet verecek. Birinde 15 bin, birinde 8-9 bin kişilik konserlerimiz olacak. 30 büyükşehrimize davetiyemizi gönderdik. Resmi olarak 10 Aralıkta hatta 9 Aralıkta açılışımızı yapacağız. Bu iki alan bundan sonra da hep aktif olacak. Yılda 7-8 tane fuar yapacağız. İki tarafta da lokantalar, mutfaklar çalışacak. 6 aylık bir çalışmanın sonunca dünya mutfaklarına ait yemekler yapılmaya devam edilecek. İskenderun’a gelip bir Çin yemeği, bir İtalyan Pizzası yemek isteyen olursa ustalarımız hazır bir şekilde bu istekleri karşılayabilecekler. Yani turizme katkı sağlamaya devam edeceğiz. Fidancılık, çiçekçilik, tarım ürünleri gibi birçok konuda da Hatay’daki dağınıklığı önleyip kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağız. Antakya’da el sanatları yerimiz olacak. Alt tarafta üretim yeri olacak. Üst tarafta da çarşımız olacak. Dünyanın en büyük medeniyetler mozaiğini yapıyoruz. Bu mozaik 13 medeniyeti tasvir ediyor. 44 ilimizden getirilen doğal taşarla yapılacak. 1650 M2’lik çok güzel bir mozaik olacak. Vali Bey de fuar alanını gezdiğimizde çok beğendi. Önümüzdeki günlerde İskenderun’daki fuar alanını da gezecek. Burası için Guiness Rekorlar Kitabı’na başvuruda bulunduk. Büyük bir ağaç motifimiz var. Bunun üzerine çiçek ve tıbbi aromatik bitkiler koyacağız. Vücudumuz hastalandığında hangi bitkiye ihtiyaç duyuyorsa bu ağacımız onu karşılayacak. Bunun dışında 1750 M2’lik bir gölümüz var. O gölün tatlı su balıkları olacak. Çocuklar o balıkları biberonla besleyebilecek. Aynı zamanda birbirinin içinden geçerek gezebileceğimiz Medeniyetler Bahçemiz olacak. 5000 M2’Lik bir alana fuar merkezi yapıyoruz. Yılda 7-8 fuar yapabileceğimiz bir alan olacak ve o alan açılışa kadar bitmiş olacak. Tüm bunların dışında İskenderun ve Antakya’da yaklaşık 15’er bahçe olacak. Eğitim, kültürel faaliyetler ve gastronomi için burayı hep yaşatacağız. İnşallah pandemide son bulacak biz de 9-10 aralıkta burayı açmış olacağız” dedi.