Dağ Ceylanlarımıza kıymayın!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daha önce yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan Hatay Dağ Ceylanlarının Koruma Alanı (YHGS), 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle küçültüldü.

Nesli tükenmekte olan ve Türkiye’de sadece Hatay’da bulunan Dağ Ceylanları’nın yaşam alanından 8 km. karelik, yaklaşık 700 futbol sahası büyüklüğündeki alanın YHGS dışına çıkarılmasına çevreciler ve derneklerden tepki yağdı.

Hatay’da 133 bin dekarlık yaşam alanı bulunan Gazella gazella türü dağ ceylanı korunan alanından koparılan alanın ise taş ocağı için kullanılacağı öğrenildi.

25 Aralık 2019’daki bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilen ve 5 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bölgeden 8 kilometrekare alanın koruma sahasının dışına çıkarılması ile ilgili tepkiler şöyle:

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “Mevzuat derki; Korunan alanlarda revize işlemi bilimsel bir rapor doğrultusunda olur. Hangi gerekçe ve kimden gelen talep doğrultusunda 55 karasal memeliye ev sahipliği yapan alanda küçültme işlemine gittiniz? Lütfen aydınlatın.. Birgün hepimiz doğaya, doğal yaşama yaptığımız haksızlığın bedelini çok ağır ödeyeceğiz.. Arkadaşlar; Gelin birlikte koruyup birlikte sahip çıkalım bu güzelliklere. ‘Dağ Ceylanına Kıymayın,’ diyerek yaşam alanlarının ellerinden alınmasına dur diyelim.. Lütfen”

DOĞA KONUŞUYOR ARTIK!

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “5 Haziran Dünya Çevre Günün de yine Resmi Gazetede yayınlanan (sayı 4076) karar ile Taş ocakları ve Maden ocakları için yaklaşık 8 kilometre kare Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Dışına çıkartıldı. Dünya’da yok oluş sürecine giren, Ülkemizde ise sadece Hatay’da 133 bin dekarlık yaşam alanı bulunan Gazella gazella türü dağ ceylanı korunan alanından 7/8 bin dönümlük kîsmı 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde taş ocakçılarına verildi. Biz artık doğayı dinliyoruz. Doğa konuşuyor. Marmara’da deniz salyası ülkenin güneyinde kuraklık … Doğal ve arkeolojik sit alanlarımızı, yaban hayatı ve tarımsal alanlarımızı koruma noktasında kamu yararına aykırı imar planlamaları ile doğal ve özel korunan çevre alanlarının betona boğulması durdurulmalıdır”

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, “Dağ ceylanı (Gazella gazella), dünyada sadece ülkemizde ve Israil’de dağılım gösteriyor. Tr’de yalnızca Hatay’da, küçücük bir alana sıkışmış durumda. Nesli tehlike altında. Şimdi de taş ocakları tehdidi ile karşı karşıy. Taş ocağı tehdidine maruz kalan bu alan, Bozkır ötleğeni (Sylvia conspicillata) kuşunun önemli üreme bölgesidir, ayrıca ülkemizde saptadığımız ikinci kuluçka alanıdır. Aynı zamanda bu kuşun Türkiye’de bilinen tek kışlama sahasıdır!”

Bir cevap yazın