Nazan Savaş, İskenderun’a dikkat çekti!

Nisan ayı boyunca otizm ile ilgili farkındalığın artırılması için çalışmalar yapan Antakya Defne Rotary Kulübü, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş’ı konuk etti. Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB) hakkında bilgiler paylaşan Halk Sağlığı Uzmanı Savaş, bebekliğin ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve nörogelişimsel bir bozukluk olan OSB’nin her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde farklılık gösterdiğini belirterek, İskenderun’da daha fazla görüldüğüne dikkat çekti.

Otizmli çocukların farkına varıp, onları doğru eğitimle hayata kazandırmak gerektiğini vurgulayan Savaş, “OSB’nin İskenderun bölgesinde fazla olması da dikkat çekici  bir durumdur. Demir çelik sanayisinin yoğun olduğu bu bölgede nedenleri ortaya koyan bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Çünkü bazı toksinler ve ağır metallerin yarattığı çevre kirliliği anne karnında ve/veya doğumdan sonra maruz kalmak OSB riskini arttırmaktadır. Özellikle baba yaşının ileri oluşu otizm için risk oluşturmakta, ayrıca 35 yaş üstü bir annenin çocuğunun otizmli olma riskinin yaklaşık %30 daha fazla olduğu bilinmektedir.  Buna bağlı olarak son yıllarda OSB sıklığının artmasının sebeplerinden birinin de geç yaşta çocuk sahibi olma sıklığının artması olduğunu düşündürmektedir. OSB’li bireylerin %35’inin ailesinde alkol ve/ veya madde bağımlılığı, depresyon, kaygı bozukluğu, şizofreni gibi psikiyatrik sorunlar bulunmaktadır. Gebelik süresince kanamalar, 26 haftadan önceki doğumlar, düşük doğum ağırlığı, çoklu gebelik, sık aralıkla gebe kalınması, sezaryen, hipoksi, gestasyonel diyabet ve gebelikte bazı ilaçların kullanılmasının OSB ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. OSB’nin erken yaşta teşhisi; davranışsal tedavi, beslenme düzenlemeleri, ilaç tedavisi ve tamamlayıcı tedavi için önemlidir. Bu arada 1 yıldan uzun süredir devam eden COVID-19 salgını, otizmli bireylerin toplumda karşılaştıkları engelleri artmasına neden olmaktadır.  Bu yüzden bu bireylerin gelişmeleri için ek önlemler alınmalıdır. Sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında sıkıntı çekmemeleri için sağlık hizmetlerine evlerinden de ulaşabilmelidirler. Uzaktan eğitimin gündemde olduğu salgın sırasında otizmli bireylerin eğitimlerinin de uzaktan devam edebilmesi için uygun yöntemler geliştirilmelidir. Aynı şekilde otizmli bireylerin de çalışma hayatlarının evde devamı için çözüm geliştirmelidir.  Otizmli çocukların farkına varıp onların doğru eğitim almasını sağlarsak onları hayata kazandırırız” dedi.

Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Nermin Tiftikçi de, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” ilan edildiğini anımsatarak,  “Bu kapsamda, tüm dünyada olduğu gibi biz de Nisan ayı boyunca konuyla ilgili farkındalığın artırılması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması için çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Bu doğrultuda biz de Prof. Dr. Sayın Nazan Savaş’ın verdiği değerli bilgilerle otizm konusunda aydınlanarak çevremizi bilinçlendirmek üzere çalışacağız” derken, davetlerine katıldığı için de ayrıca Nazan Savaş’a teşekkür etti.

Bir cevap yazın