Balıkçılar görmeseydi, Akdeniz’e geldiklerini öğrenemeyecektik!

Dünyanın ikinci büyük balina türü olarak bilinen oluklu balina Arsuz Gökmeydan açıklarının ardından Adana Karataş’ta görüldü. Akdeniz’de amatör balıkçılar tarafından kameralarla görüntülenen ve heyecan uyandıran balinaların İtalya ve Fransa sahillerinden gelmiş olabileceği belirtildi.

Görüntüleri inceleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, görülen balina türünün ‘balenooptera physalus’ olduğunu, Akdeniz’e İtalya ve Fransa sahillerinde kalıcı popülasyonları olduğu için oradan gelmiş olabileceklerini  değerlendirdi.

Balıkçıların bu tür gözlemlerinin önemli olduğunu ifade eden Çevik, “Bu balina türü kış aylarında bazıları küçük gruplar halinde veya tek tek dolaşırlar. Doğuya doğru da beslenme amacıyla genellikle göç ediyorlar. Havaların ısınmasıyla tekrar batı tarafa dönüyorlar. Bunların gözlemlemesi genellikle hava araçlarıyla yapıldığı için belki de çok sık geliyordur. Bunları biz göremiyoruzdur. Çünkü bunları tespit etmek rastgele veya balıkçılar tarafından rapor ediliyor. Ya da bazen karaya vuruyorlar. Bu nedenle bu tür gözlemler önemli. Bilimsel çalışma çok az olduğu ve hava araçlarıyla gözlem yapamadığımız için bu tür bulgular önemli. Bunları tesadüfen o balıkçılar görmeseydi, buraya kadar geldiklerini ve yayıldıklarını göremeyecektik. Biri sorsa ‘Türkiye sahillerinde balina var mı, yok mu?’ diye ‘yok’ diyecektik. Bunlar kayıt altına alma açısından önemli şeyler” dedi.

Balinanın insanlara karşı en küçük bir tehlikesinin bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Çevik, “Dünyada ikinci büyük balina türü. Birincisi mavi balina. Genç olanlar 15-17 metre arasında olabiliyor. 2000 yılında Yumurtalık Sahili’nde karaya vuran 10,5 metreydi. Küçük bireydi, ama 27 metreye kadar büyüyebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın