Pandemiye göre yol alacak olan EXPO’da yok yok!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın ilk en büyük organizasyonu olan EXPO2021’in Antakya ve Arsuz’da iki ayrı alanda devam eden çalışmaları hakkında gelinen son durumu anlattı.

Yaklaşık 100 Milyon Dolar para harcanacak olan EXPO’nun pandemiye göre yol alacağını ifade eden Başkan Savaş, Arsuz EXPO’sunda yeşillendirme çalışmalarının başladığını söyledi.

İskenderun’a marina!

EXPO’nun Antakya- Defne’deki inşaat kısmında çalışmaların yüzde 67, Arsuz’da ise yüzde 77 oranında tamamlandığını ifade eden Başkan Savaş, “Arsuz’daki inşaat kısmı Kasım’da, Antakya’daki de Aralık’ta bitecek. Yeşillendirmeye başladık. Yaklaşık 15 ülkeden şehirler geleceklerini beyan etti. Bizim büyükşehirlerimiz var. Gücümüz yettiğince katılmak isteyenlere yer vereceğiz. Arsuz’u bir gastronomi merkezi yapmak istiyoruz. Her bir ülkeye bir bahçe bir de mutfak vereceğiz. Onlar burada 6 ay boyunca çalışacaklar. Aşçı yardımcıları bizden olabilir. 6 aylık zarf içerisinde yurt dışından gelen illerin yemekleri olduğu gibi kalacak, 6 ay sonra devam etmek isteyen ülkelerin illeri kalacak, istemeyenlerin yerine bizim yerleştirdiğimiz insanların çalışmasına izin vereceğiz. Yani çok sonra gelen insanlar da Arsuz’daki gastronomi alanından nasibini alacak, dünya mutfağından faydalanacak. Antakya’da da Hatay’ın yemeklerini tatma fırsatı olacak. HADO’yu da yapacağız. İskenderun ilçesine Marina projemiz var. Eğer bunu başarabilirsek, bakanlıklardan da izini halledebilirsek, Marina’yı İskenderun’a taşıma fırsatımız olabilir. Yurt dışından bunu yapmak isteyen bir şirket geldi, onlarla görüşeceğiz” dedi.

İbadethane butik otel olacak

EXPO’ya yurtiçinden ve yurtdışından gelecek olan misafirler için konaklama yerleri ayarlandığını söyleyen Başkan Savaş, “Şu anda Antakya’da bir sürü butik otel var. Bir tanesini de biz yapıyoruz. Geçmişte Hıristiyan vatandaşların da ibadet yeri de kullandığı çok güzel bir otel olacak. Şu anda Arsuz’da birçok yazlık mevcut. Biz de kiralama yöntemi ile bir sistem oluşturacağız. Şu anda 50 kişilik bir ekip EXPO için çalışıyor. İnşallah rabbimizin izni ile bu işten alnımızın akıyla birçok kazanımı elde ederek çıkacağız” dedi.

‘Pandemiye göre yol alacağız’

EXPO’da sosyal ve kültürel alanların da bulunacağına dikkat çeken Başkan Savaş, “İki alanda da kültürel faaliyetlerin olacağı, oyun alanları ve eğlence yerleri olacak. Hem tıbbı aromatik hem de çiçek olarak Hatay’ın bitki örtüsü olacak. Gastronomi için sebzenin üretileceği doğal üretim merkezi olacak. Hatay’ın medeniyetlerini temsil eden arkeolojik eserler olacak. Bu medeniyetleri temsil eden medeniyet bahçeleri olacak. Uğur Mumcu’da çıkarttığımız dünyanın beş harikasından bir olan Şapel ve onunla birlikteki mozaik eserler 10 dönüm içerisinde yapacağımız Arkeopark’ta sergilenecek. Tiyatro, konser ve söyleşi yapılabilecek, 5 bin kişinin rahatlıkla ağırlanabileceği açık hava amfisi olacak. Fuar yapılabilecek bir alan olacak. 315 dönümlük kısmı 24 saat kullanabileceğimiz bir alan olacak. Bu alanları 6 aylık zaman zarfından sonra da kullanabileceğiz. Buna EXPO kurulu karar verecek ama pandemi uzamazsa biz ilk büyük organizasyon olmayı istiyoruz. O nedenle de zamanında bitirmek istiyoruz ki inşallah da bitireceğiz. Ardından da pandemiye göre yol alacağız” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın