EXPO inşaatı yarıyı geçti!

MediaCat Live’ın “Turizmin geleceği: Kültür, Turizm ve Deneyim Rotaları” konulu buluşmasına katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, EXPO 2021 organizasyonu hazırlıklarını ve hedeflerini anlattı. Çevrimiçi mini konferans serisi şeklinde ulaşımdan konaklamaya, iletişimden yaratıcılığa uzanan zengin bir sohbette turizm başlığıyla gerçekleşen toplantıda Başkan Savaş, “Medeniyetler Bahçesi” ana teması ve ′′Kültür Kardeşliğinde Yaratıcı Yollar′′ alt temasıyla kentin 1 Nisan 2021’de EXPO’ya hazır olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

İki EXPO alanı hazırlandığını ve çalışmaların yarılandığını anlatan Başkan Lütfü Savaş, “İki EXPO alanımızdan biri Antakya ve Defne’nin üzerinde, diğeri de Arsuz Karağaç bölgesinde. Karağaç’taki alanımızın gastronomi bölümünün yüzde 50’si tamamlandı. Normal inşaatın da yüzde 70’indeyiz. Antakya bölgesinde ise inşaatın yüzde 60’ını bitirmiş durumdayız. Bu alanları aralık ayında bitirmeyi planlıyoruz. Yeşil alan konusunda da çalışmalarımız başlamış durumda. İnşaat devam ederken, çalışmaların zarar vermeyeceği bölgelerde fidanlarımızı da dikmeye başladık. Çeşitli alanlarda endemik ve tıbbi aromatik bitkilerle hazırlanacak botanik bahçelerinde, kentin yöresel lezzetleri, tarihi ve kültürel değerleri tanıtılacak. EXPO için Hatay’a gelecek yerli ve yabancı turistler, hazırlanacak botanik bahçelerinde hem gastronomi kentinin lezzetlerini tadabilecek, hem de tarihi ve kültürel değerlerini tanıyabilecek” dedi.

EXPO2021’in içeriğinden bahseden Başkan Savaş, “EXPO’nun içini öyle bir doldurduk ki; 6 aylık EXPO sürecinden sonra da burası hayatta kalsın, insanlar buraya ticarete, eğitime, eğlenceye, kültürel faaliyetlere gitsinler istedik. Antakya’daki alanda bir gastronomi köyümüz var. Yanında 2 doğal sebze üretme yerimiz olacak. Buradaki ürünler organik olacak, gastronomi mutfağında pişirilecek. Bu alanda aynı zamanda 3 bin 500 kişilik amfi tiyatromuz var. 3 bin metrekarede Hatay’daki 13 medeniyeti tasvir eden mozaik çalışmamız olacak. Bunların yanında Uğur Mumcu Meydanı’ndan çıkartmış olduğumuz 5. yüzyıla ait bir kilise ve kalıntılarının olduğu arkeoparkımız olacak. Karaağaç bölgesinde ise en az 36-37 şehir mutfağı ve bahçesi hazırlanacak. Mutfaklarda, UNESCO tarafından tescillenmiş şehirlerin yemekleri yer alacak. Hatay’a gelen misafirlerimizi bir gün İskenderun, bir gün de Antakya bölgesinde ağırlayıp Hatay’ın lezzetine varmalarını sağlayacağız. Bu alanlar 6 ay sonrasında da açık olacak ve kentin turizmine, ticaretine, tanıtımına katkı sağlamaya devam edecek. Kısacası EXPO alanlarında isteyen gelip kültürel faaliyet yapacak, isteyen botanik bahçelerini gezecek, isteyen diğer il ve ülkelerin bahçelerini gezecek, yemek yiyecek, tarihi değerlerimizi görecek” derken, yapılan ulaşım, konaklama gibi planlamalardan bahsetti.

Fütürist Turizmci Dr. Cem Kınay’ın moderatörlüğünü üstlendiği programda, Başkan Savaş’ın yanısıra panelist olarak Haberci; Belgesel Yapımcısı, Gazeteci ve Fotoğrafçı Coşkun Aral; Paloma Hotels, Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dr. Erkan Yağcı, Pegasus, CEO Mehmet Nane, Öykü Dialogue International, Ajans Başkanı Necati Özkan yeraldı.

Bir cevap yazın