Bu proje Arsuz turizmini uçuracak!

Madenli Yat Limanı, Su Sporları Merkezi ve Hatay Deniz Otobüsü(HADO) işletmesi temeli Hatay’ın barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamını yansıtan görüntülerle atıldı.

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın mimarı olduğu, ilin turizmini şahlandıracak olan dev projenin temel atma törenine Vali Doğan’ın yanısıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay milletvekilleri, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, muhtarlar, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Lübnan, Kıbrıs ve Mersin’e deniz yoluyla ulaşım imkanı sağlayacak olan HADO’nun yanısıra, 108 teknenin 108 demir atacağı Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezi’nin 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak, hizmete açılması hedefleniyor.

“4 yıldır mücadele ediyordum”

Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,  1871 yılından itibaren Hatay’ın deniz ticaretinden ve turizminden faydalanıldığına dikkat çekerek, “1871 Yılından itibaren Avrupa’da özellikle Fransa’nın Cruze gemileri Akdeniz’de seyahat edip müthiş bir turizm serüveni yaparken Malta adası, Mısır, Lübnan ve Hatay’a da seyahat edip, Hatay’ın zenginliklerinden faydalanıyorlardı. Denizlerin keşfinden, deniz ticaretinden ve turizmden 1871 yılından itibaren fayda görmeye başlamış güzel şehrimizin insanlarını inşallah bu yazın sonunda ya da sonbahara doğru öncelikle Lübnan’a, Kıbrıs’a ve Mersin’e deniz otobüslüyle taşıyacağız. Bunu yaparken de hem şehrimizin turizmine ve ticaretine önemli katkılar sağlayacağız. Bunu için yaklaşık 4 yıldır mücadele ediyorum. Balıkçı barınağını bir marinaya çevirip, yaz sporları, deniz sporları yaparak, gemileri bu marinada misafir etmede bize destek sunan başta Hatay Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Buraya gümrük sahası yapıyoruz. Yaklaşık 1670 M2 alana muhammen bedeli 4 Milyon 600 Bin TL olan, inşaatına 17 Nisan’da başlanmış olan bu güzel eser inşallah üç ay içerisinde bitecek. Biz de diğer hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra seyahatlere başlayacağız” dedi.

Projenin önünü açan herkese teşekkür

Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezi için 16 bakanlıktan izin alındığını anımsatan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Göreve başladığımız ilk gün, ‘Hatay turizmden hakkettiği payı alamıyor’ diye bir tespitte bulunmuştuk. Bu tespitten yola çıkarak Hatay’ın turizmdeki payını arttırmak için ciddi çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarda önümüzü açan Cumnurbaşkanımız başta olmak üzere tüm siyasi parti milletvekillerimize ve bakanlarımıza çok teşekkür ederim. Bu projeleri Ankara’dan geçirirken büyük gayret gösterdik. Milletvekillerimiz ve bakanlarımız önümüzü açtı. Burada yat limanı, su sporları merkezi, sosyal donatılar ile birlikte lokasyon oluşturmaya çalışıyoruz. Önemli bir lokasyon… Burası atıl vaziyette bir balıkçı barınağıyken bunu yat limanına dönüştürme vizyonunu ortaya koyabildik.  Bunu yaparken büyük gayret gösterdik. İzin alabilmek için 16 bakanlık ile ayrı ayrı görüştük ve onay aldık.  Buranın yat limanı ve su sporları merkezi olabilmesi için buraya uluslararası bir yarışma konması gerekiyordu. Böyle bir yarışma olmadan deniz kenarına su sporları merkezi için mevzuat gereği izin verilmiyordu. Böylece süreç başlamış oldu. Ve, inşallah 2021 eylül ayının başlarında burada  uluslararası yelken yarışları yapılacak” dedi.

“Samandağ’dan Erzin’e tüm ilçeleri birleştirmek lazım”

Madenli-Serinyol yolunun açılması için de gerekeni yapmaya hazır olduğunu söyleyen Vali Doğan, “Hatay’ın turizmi için tabii ki sadece burası tek başına yetmiyor. Arsuz ile Samandağı birleştirmek lazım, Arsuz ile İskenderun’u, Dörtyol’u, Payas’ı, Erzin’i bir koridor olarak planlamak lazım. Bunlar birbirini tamamlayan unsurlar. Az önce Sayın başkan da kulağıma fısıldadı; Antakya’dan Serinyol üzerinden Arsuz’a gelen ve vatandaşların da çok yoğun olarak talep ettiği bir yol var. Bu yol açıldığı takdirde hem Belen – Antakya – İskenderun için alternatif yol olur, hem de Arsuz ve Antakya’yı hızlı yoldan bağlamış yolluyoruz. Valilik olarak, bu yolun açılması için de üzerimize düşeni yaparız” şeklinde konuştu.

Hatay büyüsün diye…

Hatay Valiliği tarafından yapılacak olan Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezi ile HBB tarafından hayata geçecek olan Hatay Deniz Otobüsü projesi ile ilgili bilgiler de veren Vali Doğan, “Burada 4 farklı işlem görülmekte. Birincisi yat limanı. Burada 108 yatın demir atacağı iskele bitmek üzere. Arka tarafındaki alanla birlikte Su sporları merkezi olarak planladık. Buranın ihalesini de geçen hafta içerisinde yaptık. Dün itibariyle de yer teslimini gerçekleştirdik. Hemen karşımda bulanan alan sosyal donatılar olarak planlandı. Bu alan içerisinde 3 tane restoran, 2 adet kafeterya ve diğer sosyal donatı alanları olacak. Yan tarafta yapılacak otopark ve diğer donatılar da geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz ihale içerisinde. Karşı tarafta bulunan alanı ise HBB’nin talebi doğrultusunda 10 yıllığına 2 milyon bedele Büyükşehir’e kiraladık. Hatay’ın özlemle beklemiş olduğu HADO’yu,  Lübnan’a Beyrut’a gitme hayallerini inşallah kısa süre içerisinde gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda çok hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Valilik açısından söylüyorum, bizim çalışmalarımız 2 ay sonra tamamlanmış olacak. 2 ay sonra Yat limanı bitmiş olacak, su sporları merkezinin donatıları tamamlanmış olacak. HADO’nun da aynı sürede bitmesini bekliyoruz.  İnşallah, Ağustos sonu, Eylül ayı başı bu açılışları yine birlikte yaparız. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum, bizim önümüzü açtılar. Burada atıl durumda olan bu mekanı Hatay’a, Hatay turizmine kazandırılmasına vesile oldular. Bu yatırımların üzerine yeni yatırımlar gelsin, Hatay büyüsün, Türkiye Cumhuriyeti büyüsün. Hayırlı-uğurlu olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, protokol üyelerinin bütana basmasıyla Madenli Yat Limanı, Su Sporları Merkezi ve HADO Projesinin temeli törenle atıldı.

Bir cevap yazın