Büyük İskender’in adını taşıyan şehir; İskenderun

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenen “İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası, Büyük İskender İskenderun’da Uluslararası Konferansı” yoğun ilgi gördü. İTSO Halil Şahin Meclis Salonu’nda gerçekleşen ve Büyük İskender ve kurduğu ilk şehir İskenderun’u tanıtma amacı taşıyan toplantıda, İskenderun’a İskender konulu bir tematik müze kazandırılması fikri doğdu.  

Konferansa Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Ferit Gül , İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Tekin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Pamir, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve  sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yabancı dilde yapılan konuşmaların simultane çevirisinin yapıldığı konferansta katılımcılara, “İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası Projesi’nin tanıtımı ve İskender Tematik Müzesi” ile ilgili bilgiler de aktarıldı.

‘Nitelikli turizm alternatiflerini değerlendiriyoruz’

Konferansın açılış konuşmasını yapan Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, “Konferansımızın ana teması ‘İskenderun Körfezi Antik Kentleri Ve Limanları Antik Rotası Ve İskenderun Tematik Müzesi’ olarak belirlendi. Turizm Bakanlığımızın 2023 Alternatif Turizm Destinasyonları projesi adı altında DTO olarak, kentimizi bu projeye en uygun illerden biri olarak gördük. Bu durum kısmen İskender dolayısıyla, kısmen deniz, kumsal, gastronomimiz dolayısıyla önem taşımakta. Birincisi İskenderun İskender’in kurduğu ilk şehir. Bu açıdan bütün dünyada farkındalık yaratmak için yeterli donelere sahibiz. Dünyada bir sürü İskender hayranı var. Onlara ulaşabiliriz. Birinci amacımız; İskender ve İskenderun’umuzu tanıtmak. İkinci amacımız ise antik limanlarımız. Sayın Valimizle birkaç dalış turizmiyle ilgili toplantılar yaptık. Madenli de çok önemli projeler yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra dalış noktaları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bunlar nitelikli turizm alternatiflerini beraberinde getiriyor.  Devletimiz altyapıyı yaptı, bundan sonra biz turizmcilere büyük görevler düşüyor” dedi.

İskenderun’a 40 km’lik bisiklet yolu müjdesi

İskenderun’da turizme büyük katkı sağlayacağına inandıkları ‘Bisiklet Yolu’ ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Kentimizi turizm açısından geliştirmek adına projeler üretmeye devam ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de bisiklet yolu. Belediyemizin uygulayıcı proje yürütücülüğünü üstlendiği bu proje İSTE ve Büyükşehir Belediyesinin de katkılarıyla imzalanacak protokol sonrasında başlayacak. İskenderun’da iki proje oluşturduk bisiklet yoluyla ilgili. Biri İskenderun Sahili, Fener caddesi ve Şehitpamir’i içerisine alan 13 km’lik bir yol. İkincisi ise diğer mahalleleri kapsayan 26 Km’lik bir proje. Yani İskenderun’a yaklaşık 40 km’lik bir Bisiklet Yolu yapmış olacağız. Ben göreve geldiğim günden buyana İskenderun’a bir müze kurulmasını çok arzu ediyordum. Bunu ne zaman gündeme getirsek içerisine ne konulması gerektiğiyle ilgili sorularla karşılaşıyorduk. Bugün bu soruların cevabını aldık. İskender konulu bir tematik müzeyi İskenderun’a kazandırabiliriz diye düşünüyorum. Belediye olarak elimizden gelen gayreti de göstereceğimizi bilmenizi istiyoruz” diye konuştu.

‘Hatay, hakkettiğini alacak’

Hatay’ın tüm güzellikleriyle bir cazibe şehri olduğunun altını çizen Vali Rahmi Doğan ise, “Biz tarımıyla, sanayisiyle, hizmet sektörü, imalat sektörü ve turizmiyle var olan bir şehiriz. Hatay, 2019 yılı rakamlarıyla ihracatta 3 milyar dolara yaklaştı. Bunun içerisine baktığımızda bu rakamların yüzde 80’inine yakınını imalat sektöründen sağlamışız. Yani biz üreten bir şehiriz. Yine tarım açısından baktığımızda Mersin ile başa baş mücadele eden ve 500 milyon dolarlık bir yaş meyve sebze ihracatı olan bir iliz. Bunun yanısıra biz 160 km, deniz sınırı olan; yaylasıyla, ovasıyla, doğal güzellikleriyle, gastronomisiyle var olan bir şehiriz. Bütün bu özelliklere sahipken aynı zamanda turizmden istediği payı alamamış bir şehiriz. Bu payı alabilmek ve burayı bir cazibe merkezi haline getirebilmek adına bir takım çalışmalarımız var. Bu çalışmaları hem merkezi hükümet olarak, hem valilik olarak hem de yerel yönetimler olarak birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Biz iddialıyız. Burası Türkiye’nin en iddialı coğrafyalarından bir tanesi. Dolayısıyla biz turizmden pay alabiliriz. İnsanları buraya getirebiliriz. Sadece gastronomi değil, sadece deniz, kum, güneş değil, sadece yayla turizmi değil, biz tarihinde medeniyetlerin var olduğu, yaşadığı bir toprak üzerinde yaşıyoruz. Büyük İskender de bunlardan bir tanesi. Tarihi yat limanları, köyler, şehirler üzerinde bulunuyoruz. Dünyada kendi topraklarından çıkan tarihi eserleri sergileyen tek müzeye sahibiz. İskenderun-Arsuz arasına yapmış olduğumuz bir yat limanı projemiz bulunuyor. Mart ayı içerisinde ihalesine çıkacağız ve Mayıs’ın sonunda da bitirmiş olacağız. Tabi bu yat limanının yanına su sporları merkezi de yapıyoruz. Burası bir cazibe merkezi olacak. İlaveten Arsuz-Samandağ’ı birleştiriyoruz. 26 km.lik yolun 1 Nisan itibariyle asfaltına başlayacağız. Burası sadece bir yol değil, burası turizm yolu. Bu yolun kenarına 26 km’lik gidiş-geliş toplamda 52 km’lik bir bisiklet yolu yaptık. Dolayısıyla bu alanın tamamı orman alanı ve Milli Parklar sınırları içerisinde. Burada herhangi bir yerleşim yeri yok. Burada doğayı koruma anlamında ciddi bir çalışmalarımız var. Bununla birlikte Samandağ’ı-Arsuzla, Samadağ’ı-İskenderunla ve İskenderun’u Dörtyolla birleştirerek sahil bandını iyi kullanmak istiyoruz. Tabii bir takım sıkıntılarımız var. En büyük sıkıntımız Suriye. 2011 yılında başlayan savaşla birlikte ciddi anlamda sorunlar yaşandı. Ancak bunu çözme noktasına getirdik. Bu soruna rağmen otellerimizin tamamı dolu. Bu da bizi sevindiriyor” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Hatice Pamir, katılımcılara İskenderun Körfezi Antik Kentleri Ve Antik Limanları Kültür Rotası Projesinin Tanıtımı ve İskenderun Tematik Müzesi’ ile ilgili bilgiler verdi.

Verilen aranın ardından Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Koç Üniversitesi, Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Oğuz Tekin ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan da konferans temasının önemi ve değerlendirmesini katılımcılarla paylaştı.

Bir cevap yazın