Reyhanlı’da iki açılış

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Reyhanlı’da Halk Eğitim Merkezi Robotik Kodlama ve Yazılım Atölyesi’nin ardından Kubbetül Sahra Camii’nin açılışını yaptı.

Reyhanlı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayata Destek Derneği arasında Tasarım ve Beceri Atölyelerinin Kurulmasına Yönelik İşbirliği Protokolü kapsamında Robotik Kodlama ve Yazılım Tasarım Beceri Atölyesinin açılışını yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan’a Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu da eşlik etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı yapan Hayata Destek Derneği Hatay Saha Koordinatörü Taylan Cengiz, dijital çağda kendi ayakları üzerinde duran ve yetkin bir eylem gelişimine önemli katkılar sunacak bir projenin açılışını yaptıklarını belirterek, “Robotik Kodlama ve Yazılım Atölyesinin genç zihinlerde yeni pencereler açılmasında aracı olacağını modern çağın donanımlı bireyleri haline gelmesini destekleyeceğine inanıyoruz.  Robotik kodlama dünyanın yeni ortak dili olarak kabul ediliyor. Öyle ki Apple’ın CEO’su bile ‘Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dilleri öğrenmekten daha önemli’ diyor. Önümüzdeki 25 yıl içerisinde kodlama yazılımının olmadığı mesleklerin yok denecek kadar az kalacağı öngörülüyor. Çocuklarımızın geleceğini düşündüğümüzde Reyhanlı’da da hayata geçirilen bu proje ve benzerlerinin, elzem ihtiyaçlar arasında yer aldığını söylemek gerekiyor. Biz Hayata Destek Derneği olarak gençlerimizin vizyonunu genişletirken sosyal uyumu da destekleyerek, hem yerel halkı hem de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli gençleri, yarınlara hazırlayacak bu tip projelere katkı sağlamaktan onur duyuyoruz.  Özellikle bu atölyenin yapılmasında bize fon desteği sağlayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine  (UNHCR) sizin huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan da robotik Kodlama ve Yazılım Atölyesi’nin bu çağda çocukların geleceğe hazırlanması yönünde önemine dikkat çekerek, “Çağımız artık her an yapay zekâdan bahsediyor.  İnşallah burada hem Suriyeli hem Türk çocuklarımız kendilerini geleceğe hazırlayacaklar, çok güzel bir proje oldu. Atölyemizin ilçemize, milletimize hayırlı olmasını diler saygılar sunarım” dedi.

 Atölyemizin Reyhanlı’ya hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, ‘Hayata Destek Deneğinin burada çok katkısı var. Bundan önce Altınözü Belediyemizle işbirliği yaparak güzel projelere imza attılar. İnşallah bundan sonra hem Reyhanlı’mızda hem diğer ilçelerimizde yeni projelerin yapılmasına her zaman destek vereceğiz. Sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz.” dedi.

Robotik kodlama ve yazılım atölyesinin sadece bir sınıf açılışı değil, çocukları geleceğe hazırlamanın bir yolu ve yöntemi olduğunu söyleyen Vali Rahmi Doğan ise, “Öncelikle dün iki askerimiz şehit oldu. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Çok çetin bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunun üstesinden gelecek güç ve kudrettedir. Bu coğrafyada üstün durumda olmaya devam etmek için evlatlarımızın çağa uygun bir eğitim alması gerekiyor.  Burada açacağımız robotik kodlama yazılım sadece bir sınıfın açılışı değil aslında bu çocuklarımızı geleceğe hazırlamanın bir yolu, yöntemidir. Gelecek yüzyıl artık daha farklı bir konseptte ilerliyor. Mesafeler kısalmış durumda. İnsanlar artık birbirleriyle çok ciddi anlamda etkileşim halinde. Çin’deki bir olay tüm dünyayı tedirgin edebiliyor. Amerika’da olan bir olay bütün insanları etkileyebiliyor.  Bugün açacağımız Robotik Kodlama ve Yazılım Tasarım Beceri  Atölyesi bir başlangıç. Devletimiz bu anlamda çok ciddi yatırımlar yapıyor. Hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de  özel sektör ve  STK’larımızla birlikte güzel projeler geliştiriyoruz.  İşte bugün İnsansız Hava Araçlarımız (İHA), Silahlı Hava Araçlarımız (SİHA) bu çalışmaların bir neticesidir.  Eğer bugün kendi İHA’larımızla kendi SİHA’larımızla  uçup Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarını bu milletin vatanını yurdunu koruyor ve gözetiyorsak  bu milletin evlatlarının emek ve göz nurudur. Taşrada bir köyde bir ilçe merkezinde ufacık bir yatırımmış gibi görülebilir. Ama bu topraklardan çıkacak evlatlarımızın, ülkemizin büyük ihtiyaçlarını karşılayacakları aşikârdır. Bu yüzden bütün evlatlarımızın önünü açma, onlara yol gösterme ve onlara imkan sağlama anlamında ne gerekiyorsa bunu elbette yapacağız. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Filistin’deki camiden esinlendi

Protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesi ve Robotik Kodlama ve Yazılım atölyesinin gezilmesinin ardından Vali Doğan, Reyhanlı Mustafa Kemal Mahallesi’nde iş insanı Abdulkadir Çelik tarafından  Filistin’de bulunan Kubbet-us-Sahra camisinin benzeri olarak yapılan Reyhanlı Kubbetül Sahra Camii’nin açılışına geçti. Reyhanlı Kubbetül Sahra Camii’nin açılışı İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu’nun duaları eşliğinde Vali Doğan ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek gerçekleştirildi.  

Açılışta Vali Doğan,“ Görüyorum ki caminin etrafında birçok iş yeri var. Helal kazancın temeli temiz kalplerdir. Camiler bireyin inanç dünyasından toplumsal ilişkilere, kulluk ve sorumluluk bilincinin oluşmasından hukukun inşasına, eğitimden sanata, aileden çevreyle ilişkilere, hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin ruh köklerinin birleştiği mekândır. Camiler mahzun kalmasın, gelenlerle şenlensin. Bu Caminin yapımında başta hayırsever iş insanı Abdulkadir Çelik’e ve emeği geçen herkese, teşekkür ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın