İki Hatay sevdalısı mutfakta harikalar yarattı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ‘Bunu Yemekte Konuşalım’ programının ilk konuğu olarak Hataylı ünlü sanatçı ve Yönetmen Hamdi Alkan’ı ağırladı. Gastronomi evinde buluşan iki Hatay sevdalısı, ilin meşhur lezzetlerinden tepsi kebabı, firik pilavı ve kebuli’yi birlikte yaparken, oldukça keyifli anlar yaşadı.

Başkan Savaş’ın youtube kanalından yayınlanan programda, Başkan Savaş satırla et kıyarken, Alkan da tepsi kebabının malzemelerini hazırladı. El lezzetini konuşturan ikili, koyu bir sohbete dalarken, herkesi 600’ün üzerinde bulunan yemek çeşitlerini tatmak üzere Hatay’a davet etmeyi de ihmal etmedi.

“Benim için Lütfü başkan siyaset ötesi bir isim”

Hatay’ın oldukça keyifli bir şehir olduğunu belirten sanatçı Hamdi Alkan, “Hatay medeniyetler şehri ve sizin burada Gastronomu Evini yapmanız gerçekten takdire şayan. Dünyanın yakından tanıdığı New York Times dergisi görülecek yerler hakkında kısa bir makale hazırlamış ve görülecek 52 yer içerisinde bakıyorsunuz ki 34. Sırada Antakya/Türkiye yer alıyor. Bu beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Sizi de bildiğim için, benim için Lütfü başkan siyaset ötesi bir isim. Ben sizi öyle biliyorum. Hatay tabiî ki yemekleriyle ön planda olan bir şehir. Ama Hatay’da yemekten öte her şeyin ilkini yaşayacağımız çok şey var diye düşünüyorum. Çünkü siz çok büyük bir şehrin temsilcisisiniz. Bu büyük bir sorumluluk” Hatay’da da yemek konusunda sonsuz bir kaynak olduğunun altını çizdi.

“Hatay’ın güzelliklerini paylaşıyoruz”

2009 yılında başkanlığa seçildiğini ve 2010 yılından bu yana çok renkli bir serüvene imza attığını ifade eden HBB Başkanı Lütfü Savaş ise, “1945 yılında imzaları atılan UNESCO’ya başvurma konusunda girişimlerimiz oldu ve başardık. Türkiye 1949 yılından bu yana milli olimpiyat komitesi olan bir ülke. Ama biz belediyeler son 15 yıldır bu işin farkındayız. Bu sebeple kültürel varlıklarımızı dünya ile paylaşmak adına her türlü taşın altına elimizi koyuyoruz. Tabi bütün bu medeniyetlerin birikimi Hatay’ımızda saklı ve biz de bu birikimin üzerine Gastronomi mutfağımızı kurduk. 2010 yılından bu yana Hatay’ın güzelliklerini UNESCO ile paylaşmak için bir çalışma içerisine girdik. Gastronomi 13 şehrin birleşiminden oluşan bir medeniyet bana göre. 600’ün üzerinde yemek çeşidi bulunuyor. Tabi bu 13 medeniyet haricinde Roma ve Bizans döneminde Hatay’ımız büyük bir ticaret merkezi olmuş. Gelenler bir şeyler getirmiş. Onların getirdiklerine de bizler de sahip çıkmışız. Bu şekilde Hatay’ımız kendini ön plana çıkartan bir şehir haline gelmiş. Hatay’da her şey güzel diyoruz ya… Aslında güzel yapan insanın ruhu. Hatay insanı güzel. O güzellikten dolayı yemek kültürüde bütün dünya tarafından seviliyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın