Hatay’da uyuşturucuya geçit yok!

Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında düzenlenen Uyuşturucu ve Bağımlılık ile Mücadele Değerlendirme Toplantısı’nda 2019’da yürütülen çalışmalar ve tedbirler ele alındı. 81 ilde eş zamanlı olarak  gerçekleşen ve Hatay’da da Davud-i Antaki Toplantı Salonu’nda paydaş kurumların katılımıyla düzenlenen toplantıda,  uyuşturucuyla mücadele kapsamında STK’larla işbirliğinin önemi vurgulandı.

Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda uyuşturucunun sadece bizim toplumumuzun değil, tüm toplumların sorunu haline geldiğini ifade eden Vali Doğan, “İmal edilen sentetik uyuşturuculardan sonra, ne yazık ki uyuşturucuya ulaşmak çok daha kolaylaştı. Hem kolay ulaşılabilen, hem de ucuza alınabilen sentetik uyuşturucular sayesinde uyuşturucu kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Biz Türkiye olarak uyuşturucu kullanımının yayılmasını önlemek adına gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.

“Uyuşturucu ile mücadelede daha fazla çalışmamız lazım”

Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarını stratejik planlar çerçevesinde yürüttüklerini belirten Vali Doğan, “Hemen yanı başımızda bulunan Suriye’de yaşananlardan dolayı, ilimizin Türkiye’ye geçiş kapısı olması hasebiyle, bizim uyuşturucu ile mücadele konusunda daha fazla çalışmamız lazım. Suriye’den giren veya girme ihtimali olan uyuşturucuların ülkemizin iç kesimlerine geçmeden engellenmesi lazım. Bu konuda da gerek Emniyet Müdürlüğümüzün gerekse de İl Jandarma Alay Komutanlığımızın büyük gayretleri var” diyerek, önemli bir konuya dikkat çekti.

Daha çok metruk binalar kullanılıyor

Uyuşturucu ile mücadelede metruk binaların önemli yer tuttuğuna değinen Vali Doğan, “Metruk binalar bu tür eylemlerin yapıldığı mekan olarak kullanılıyor. Güvenlik güçlerimiz bu konuyu takip ediyor. Sayın Bakanımız illerde ne kadar metruk bina bulunduğunu ve bunların kaçının yıkıldığını yakından takip ediyor. Bizim buradaki en büyük sorunumuz buradaki metruk binaların bir kısmının tarihi eser niteliğinde olması. Buna rağmen bizde bulanan 988 metruk binanın, 199 tanesini yıkmışız. Tarihi eser niteliği taşıdığı için koruma altında olan 204 tanede metruk binamız var. Bu binaları gerek valilik olarak gerekse belediye olarak gerekli önlemleri alıp bu faaliyetlerin yapıldığı mekanlar olmaktan çıkarmamız lazım”

“Denetim had safhada”

Güvenlik güçlerinin uyuşturucu alışverişini engellemek için yoğun çaba sarfettiğini ifade eden Doğan, “Uyuşturucunun toplumla, çocuklarla, gençlerle buluştuğu mekanlar arasında parklar da var. Kamuya açık olan parklarda uyuşturucu alışverişini engellemek için gerekli çalışmalar çok sıkı bir şekilde yapılıyor. Uyuşturucu ile ilgili mücadele de görüntü sistemleri de büyük önem taşıyor. Hatay olarak çok güçlü bir MOBESE sistemine sahibiz. Dolayısı ile hem kamuya açık yerler hem de güzergahlar MOBESE sistemi ile takip edilmekte. Bu tür kamuya açık yerlerde hem polisimiz, hem de jandarmamız yoğun bir şekilde görev yapmakta.”

Okul çevreleri önemli

Okul ve okul çevrelerinde gerekli önlemlerin de alındığını belirten Vali Doğan, “Çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için alınması gereken tedbirlere ilaveten okullara kamera sistemi kuruldu. Bu kamera sistemi sayesinde okul idarecileri okullarında ne olup bittiğini takip edebiliyor. Bunun yanında bazı okulların güvenlik sistemleri kent güvenlik sistemine doğrudan bağlı. Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, sağlık müdürlüğü Çalışma ve Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bu yönde çok iyi çalışmalar yapıyor. Kurumlara görev verilmiş. Ancak bu görevin öncesinde toplumsal sorumluluk gerektiren bir durum. Dolayısı ile burada bulunan herkes anne ve baba. Bu yüzden toplumun korunması adına ne gerekiyorsa bunu sadece görev anlamında değil anne, baba şevkatiyle yapmak lazım.” diye konuştu.

Vali Doğan’ın konuşmasının ardından İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Gülnur Barutçu, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Fahrettin Över, İl Emniyet Müdürlüğünde görevli Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü İbrahim Aydoğan ve Yeşilay Temsilcisi Hidayet Şişkin tarafından yapılan sunum eşliğinde uyuşturucu odaklı değerlendirme yapıldı.

Toplantıya Vali Doğan’ın yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Hayzaran, Hatay  MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Salih Altun, İlçe Kaymakamları,  İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Bnb. Oğuz Emre Çiçek, Kurum İl Müdürleri, STK temsilcileri ve ilgili personel katıldı.

Bir cevap yazın