Hatay’ın tüm renkleri bir arada!

Hatay Valisi Rahmi Doğan, il protokolü ile birlikte Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ederek, Hristiyan vatandaşların Noel Bayramı sevincine ortak oldu. Hatay’ın tüm renklerini buluşturan ziyarete Hatay Valisi  Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Uğur Ertekin, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman,Hatay MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Dogum, Ortodoks Cemaati Vakfı Kilisesi Papazı Jan Delüller, Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Domenico Bertogli, Hatay Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve ALİYAD Vakfı Başkanı Nasrettin Eskiocak ve resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.

Ortodoks Cemaati Başkanı Fadi Hurigil ev sahibi olarak yaptığı konuşmada, Noel Bayram sevincini paylaşmak üzere kendilerini ziyaret eden il protokolüne teşekkür etti. Hurugil konuşmasında ‘’Sevginin başkenti olan kadim kent Antakya’da Hristiyan dinine mensup insanlar olarak Noel Bayramı’nı büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlamanın heyecanı içerisindeyiz. Yüzyıllardır devam eden barış ve kardeşlik ortamının, tüm dünyaya örnek teşkil ettiği ibadethanelerin sırt sırta verdiği aynı Allaha yakarışların sunulduğu ezan sesinin çan sesine, çan sesinin hazan sesine karıştığı 3 semavi dininin mensuplarının kardeşçe kucaklaştığı bu şehir, acı gözyaşının eksik olmadığı dünyamızda tüm insanlığın özlemi olan barış ve huzurun yaşandığı müstesna şehirlerinden bir tanesidir. Bayramlarımız ve bayram tadında kutladığımız özel günlerimiz bizleri sevgi ile birbirimize yakınlaştırmakta, kentimizde var olmasında büyük bir kıvanç duyduğumuz ve daima devam etmesini temenni ettiğimiz sevgi ve uzlaşı kültürünün de artmasına vesile olmaktadır. Sayın Valim, pek değerli konuklar, geçtiğimiz sene Noel Bayramı öncesi, kilisemizin bahçesinde ‘’Bayramlarda bir Başkadır Antakya’’ adlı fotoğraf sergisi ile bir farkındalık yapılmıştı.  Bu farkındalığı sürdürebilmek adına bu bayram vesilesi ile gerek şehir içinden gerekse şehir dışında diğer semavi dinlere mensup kardeşlerimizin de bayram sevincimize iştirak etmesi için sadece kiliselerimizin kapısını değil gönül kapılarımızı da açtık. Yaşadığımız bu kadim şehrin tanıtımına ve turizmine katkılar sunmak istiyorsak, bu farkındalıkları toplumun tüm paydaşları olarak paylaşmamız gerektiği düşüncesindeyim.  Bu bayram vesilesiyle yaklaşan yeni yılınızı kutlar, 2020 yılında sevgi, barış ve kardeşlik ikliminin bütün dünyaya hâkim olmasını temenni ederim’’ dedi.

Hristiyan dünyası için çok önemli bir bayramı kardeşçe, bir arada kutladıklarını ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise ‘’Her bayram olduğu gibi sadece kilisede değil camide, havrada, bizim için kutsal sayılan her yerde birlik ve beraberlik içerisinde Hatay’daki tüm renklerimizin, tüm inançlarımızın, iyi ve kötü gününde yanında oluyoruz. Bugün de Hristiyan kardeşlerimizin Noel’ini kutlamak üzere buradayız. Ben bu bayram vesilesiyle, kanın ve gözyaşının eksilmediği özellikle Ortadoğu başta olmak üzere bütün dünyada barış ve kardeşlik temellerinin atılmasını temenni ediyorum. Bu bayram vesilesiyle tüm Hristiyan camiasının bayramını kutluyor ve tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Noel Kutlamalarının şehre renk kattığını belirterek, “Kıymetli cemaat önderleri, sevgili vatandaşlarımız hepinizi saygıyla selamlıyor, Hristiyan vatandaşlarımızın Noel bayramını tebrik ediyorum. Sağlıklı, sıhhatli, huzurlu bir şekilde nice yıllara diyorum. Benim Hatay’daki ikinci yılım ve ikinci yılımda da sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bayramlar sevinç günleri, huzur ve mutluluk günleridir. Dün akşam bu sevinci, kilisenizin bahçesinden yapılan havai fişek gösterisini bende konutumun bahçesinden izledim. Çok da memnun oldum. Şehrimize renk kattınız. Biz bu coğrafyada yüzyıllardır birlikte yaşayan insanlarız. İnançlarımız, ırklarımız, renklerimiz farklı olsa da temelde hepimiz insanız ve tek bir Allah’ın kuluyuz. Dolayısıyla farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görmemiz gerekiyor. Hatay’ da bunu en güzel şekliyle görüyoruz. Kan ve gözyaşının hâkim olduğu bir dünyada, ülkemizde huzurun, refahın, mutluluğun olması bizleri sevindiriyor. Bu manevi huzur ortamının devamı açısından da üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bugün hemen yanı başımızdaki İdlip’ten çok ciddi anlamda bir göç başladı. İnsanlar şuanda zeytin ağaçlarının altında yer bulamadıkları için açık alanlarda, çadırların altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Zor şartlarda yaşayan bu insanlara bu ülke, bu millet gönlünü açmıştır. Ekmeğini de onlarla birlikte paylaşmıştır. Biz hemen sınırımızın dibinde olan bu olayları görmezden gelme şansına sahip değiliz. Sadece şunu ifade etmek istiyorum: Hatay’ın Suriye’ye 288 km sınırı var ve sınırın hemen duvarlarının dibinde 1 milyona yakın insan çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Burada böyle bir vahşet yaşanırken, böyle zorluklar altında yaşam mücadelesi verilirken, bütün dünya gözünü kulağını kapatmış bir vaziyette bu insanları görmezden gelirken, sadece insanlık adına mücadele veren, onları koruyup gözetmeye çalışan, onlara bir takım imkânlar sağlamaya çalışan bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu ülkemizin büyüklüğünü gösteriyor ve bu büyüklük milletinin vermiş olduğu güçten geliyor. Büyük milletimize yüce gönüllüğünden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Hatay gerçekten Ortadoğu’ya örnek gösterilecek, Hristiyan’ıyla, Musevi’siyle, Müslümanı’yla farklı mezhep ve ırklarıyla birlikte insanların huzur içerisinde yaşadığı bir kent. Tarihimiz ve kültürümüz turizmimize de bir değer olarak yansıyor. Beni ziyarete gelen neredeyse tüm misafirlerim, kiliselerin tamamını ziyaret etmek istiyor. Sağ olsunlar cemaatiniz de bu konuda oldukça cömert. Gelen misafirlerimizi hoşgörüyle karşılıyorlar. Ben tekrar Noel Bayramınızı tebrik ediyorum. Bu topraklarda sizler, sizlerin babaları, onların babaları bizlerle birlikte yaşadılar. Bundan sonra da sizlerin çocukları ve torunları ile birlikte yine bu topraklarda kardeşçe yaşayacağız. Kilisede bize göstermiş olduğunuz hoşgörüden dolayı şükranlarımı sunuyorum ’’ dedi.

Yapılan ikram ve sohbetlerin sonrasında tarihi Ortodoks Kilisesi bahçesinde günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile program sona erdi.

Bir cevap yazın