Vali Doğan, gastronomide yol haritasını çizdi!

Hatay Valisi Rahmi Doğan, gastronominin yol haritasını belirlemesinin yanında lezzet tutkunlarını Hatay’a yönlendirmek amacıyla yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı Hatay Gastronomi Çalıştayı’nın kapanış konuşmasını yaptı.

Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA işbirliğinde Hatay Arkeoloji Müzesi Konferans Salonunda 3 oturumda gerçekleşen çalıştaya Vali Doğan’ın yanı sıra Milletvekili Hüseyin Yayman MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, HBB vekili Adnan Özkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Mustafa Karasu, kurum il müdürleri, sektör temsilcileri ve STK’lar katıldı.

Gastronomi festivali geliyor! 

İl Kültür Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, 2020 yılında Hatay’da gastronomi festivali düzenleyebileceklerini belirterek, “29 Mayıs 2019 da Hatay stratejisi eylem planı adı altında bir çalıştay gerçekleştirmiştik. Bu çalıştayda beş tane ana unsur vardı. Bunlardan biride gastronomi, DOĞAKA ile birlikte 100 günlük eylem planları dâhilin de üniversitelerimizin ve Sosyal Toplum Kuruluşlarımızın katkıları ve turizmcilerle bir araya geldiğimiz toplantılarda neler yapabiliriz diye planlamalar yaptık. Bu planlamalar çerçevesinde gastronomi çalıştayında 12 madde vardı ve bu 12 maddenin yüzde 80’ini gerçekleştirdik. En önemli eksik bıraktığımız kalem de gastronomi festivalinin düzenlenmesi kaldı. Bu festivali de 2020 yılında himayelerinizde, siyasilerimizin ve yerel yönetimlerin desteğiyle gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Sosyal mekanlara ihtiyaç var!

Vali Doğan, kısa ve uzun vadede yapılması gerekenlere değindiği kapanış konuşmasında, “Kurtuluş Caddesinin yayalaştırılmasını ve oradaki mekânların iyileştirilip yöresel ürünlerin sunulduğu, insanların zaman geçireceği sosyal mekânlara dönüşmesini istiyoruz. Tabi birde uzun çarşımız var İstanbul’un kapalı çarşısıyla benzer çok güzel bir çarşı tabi buraya girdiğinizde de çok büyük bir kargaşa var. Özellikle yağışlı günlerde çekilmez hal alıyor. Buranın da bir an önce iyileştirilmesi lazım. Bununla ilgili projelerin hayata geçirilmesi için de Kültür Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Kültür Bakanlığı bunu Antakya Belediyesi’ne devretmeyi planlıyor. Antakya Belediyesi restorasyonunu yapıp, çatısını yapıp misafirlerimize hazır hale getirilmesi amaçlanıyor. Bizim diğer bir eksiğimizde şehir meydanı, şehir meydanımız yok. Bir şehir meydanı oluşturmamız lazım. Ulu Caminin önü açılıp Saray Caddesi’nin valilik köşesine kadar Atatürk parkıyla birleştirip şehir meydanı haline getirmek lazım. Tarih binaların iç içe olduğu bir meydanın olması bize bir değer katacaktır. Lezzet Festivali önemli ama bunun bir maliyeti var. Bunu kamu kurumlarıyla ve belediyelerle tekrar konuşup karar vermemiz lazım. Bu çalıştayın bize bir yön vereceğini bir yol göstereceğini ümit ediyorum. Çalıştayın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum geldiğiniz için fikir beyan ettiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın