İskenderun, sualtı arkeolojisi için keşif alanı!

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin davetlisi olarak İskenderun’a gelen Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, ‘Su Altı Arkeolojisi” söyleşisinde su altı dünyası ile ilgili çok az kişinin bildiği paylaşımlarıyla dikkat çekti.

İMEAK DTO İskenderun Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Neslin Oğuzhan Koca, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, İMEAK DTO İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, Füsun Sayek Vakfı Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, oda üyeleri ve misafirler katıldı.

Söyleşide katılımcılara sualtı arkeolojisinin önemini ve Türkiye’de gerçekleştirilen sualtı arkeolojisiyle ilgili bilgiler aktan Aydemir, İskenderun Körfezinin geçmişten bu yana ticaret yolu üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, körfezde yapılacak araştırmalarda mevcut batık ile arkeolojik alanların yanısıra yeni arkeolojik alanlar da bulunacağını ifade etti.

Yoğun ilgi gören söyleşinin sonunda Oğuz Aydemir’e plaket takdim edildi.

“‘Geçmişin İletişim Mecrası Hatıra Mendilleri Sergisi’ nefesleri kesti”

Oğuz Aydemir, söyleşi sonrası İskenderun Halk Eğitim Merkezi’nde Küratörlüğünü Ali Rıza İşipek’in yaptığı, İskenderun Deniz Ticaret Odası ve Füsun Sayek Sağlık Eğitim Geliştirme Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Osmanlı Tarihi Koleksiyonu” ve “Hatıra Mendilleri” sergisinin açılışını yaptı.

İmparatorluk hatıra mendillerin en eskisinin iki yüz yıllık olduğunu ifade eden Oğuz Aydemir; “İmparatorluk hatıra mendilleri hatıra olması için hazırlanmış olsalar bile tarihsel bağları incelendiğinde birçok siyasal anlam içerdikleri, bu nedenle tarihi belge niteliği taşıdıkları görülmektedir. Dönemleri içinde düşünüldüklerinde mendillerin halka ulaşmak için doğru yöntem olduğu kuşkusuzdur” dedi.

Sergi sonrası İskenderun’da bulunduğu için duygu dolu anlar yaşadığını da sözlerine ekleyen Oğuz Aydemir, “Eski bir İskenderunlu olarak tekrar İskenderun’da bulunmak, bilgi ve birikimlerimi paylaşmak beni mutlu etti. Bu imkânı sağladığı için İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu’ya teşekkür ediyorum.  Açılışını yaptığımız sergimiz daha sonra İstanbul’da müzede de sergilenecek” dedi.

Bir cevap yazın