İskenderun’un kalkınma şifrelerini Rektör çözdü!

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Nüfus yoğunluğu ve kentsel işlevler ile Türkiye’deki ilçelerin kentleşme düzeyi” raporunda İskenderun’un konumuna dikkat çekti. Raporda, İskenderun’un nüfusu yoğun ve kentleşme işlev düzeyi yüksek ilçeler olarak belirlenen 1’nci Çeyrek’te yer aldığını belirten Rektör Dereli, bu başarıda İSTE’nin üstlendiği role ve teknoversite vizyonunun sunduğu katkıya vurgu yaptı.

İskenderun, Altındağ gibi!

Türkiye’deki ilçelerin kentleşme düzeyi raporuna göre, İskenderun’un, Ankara’nın merkez ilçesi Altındağ ile aynı eksende ve aynı kentsel işlevsellikte yer aldığını ifade eden Dereli, “İstatistiki ve ekonometrik analizleri içeren raporun sonuçlarına göre; Nüfus Yoğunluğu ve Kentsel İşlevler Eksenindeki Konumu itibarıyla İSKENDERUN, diğer birçok ilçeden pozitif olarak ayrışarak ve farklılık oluşturarak 1.inci çeyrekte yer alıyor. İSTE, İskenderun’daki varlığı ile personeli, öğrencileri ve mezunları ile bu hususta önemli bir rol üstleniyor. Türkiye’de sadece 5 ilçede üniversite var, bunlardan biri de İskenderun. Bu çok önemli bir detay… İskenderun, Ankara’nın merkez ilçesi Altındağ ile aynı eksende yer alıyor ve aynı kentsel işlevsellik endeks puanına (0,24) sahip durumda. Elbette, her ilçe, eksendeki konumunu ve buna binaen neler yapması gerektiğini yorumlayabilir. Böylelikle stratejik yol haritalarını belirleyebilir. Raporda; İskenderun ve İskenderun’un geleceği için yapılması gerekenlere dair önemli ipuçları ve şifreler verilmiş durumda. Veriler doğru yorumlanabilir, ipuçları ve şifreler etkin kullanılabilirse, ve buna dayalı etkili aksiyonlar gerçekleştirilebilirse, İskenderun kendi hayaline kısa sürede kavuşabilir” dedi.

İSTE Kalkınma şifreleri…

İskenderun’un kalkınma şifrelerine de dikkat çeken Rektör Dereli, “İskenderun’un da yer aldığı 1.inci çeyrekte yer alan nüfusu yoğun ve kentleşme düzeyi yüksek ilçelerde, kentsel yaşam kalitesinin artırılması, işgücünün daha nitelikli hale getirilmesi ve bilgi teknolojilerinin etkin ve etkili bir şekilde kullanılması için uygun politikaların hayata geçirilmesi, bu kapsamda başta büyükşehirlerdeki metropol ilçeler olmak üzere bu tür ilçelerde akıllı ve üreten şehir uygulamalarının yaygınlaştırılması, katma değeri yüksek sektörlerin teşvik edilmesi ile insan kaynaklarının geliştirilmesi ve teknolojik dönüşüm uygulamalarının desteklenmesi önerilmektedir. Zeki şehir uygulamalarının yaygınlaştırılması, katma değeri yüksek sektörlerin teşvik edilmesi ile insan kaynaklarının geliştirilmesi ve teknolojik dönüşüm uygulamalarının desteklenmesinin de tavsiye edildiği raporun her cümlesinde “teknoloji” sözcüğü geçiyor. Her cümle buram buram, “bilim ve teknoloji” kokuyor. Her cümle, bilimsel düşünceyi, bilim ve teknoloji toplumu olmayı önceliyor ve öneriyor. İşte, İskenderun Teknik Üniversitesi de tam da 4 yıldır bunları söylüyor, aynı şeyleri söylüyor! TEKNOVERSİTE vizyonu ortaya koyuyor, “teknolojik dönüşüm” diyor, İskenderun’un hayaline ortak oluyor ve destek veriyor, Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji hamlesine destek oluyor ve katkı sunuyor. Bu vesile ile, İskenderun, Hatay ve Ülkemizin daha da gelişmesi ve kalkınması için, milletimizin refahı için, İSTE olarak çalışmalarımıza vargücümüz ile devam edeceğiz” dedi.

Bir cevap yazın