Kritik dolar uyarısı!

Uluslararası piyasalarda Dolar/TL kuru, haftanın ilk saatlerine sert bir yükselişle girdi. Dolar kuru, 5 dakika içinde yüzde 10.34’lük bir artışla 6.40 seviyelerine çıktıktan 5 dakika sonra yeniden 5,80 bandına geriledi. Asya Piyasalarının açılmasıyla beraber kısa süre içerisinde TL/ dolar paritesinde yaşanan sert oynama ile lira, dolar kuru karşısında hızla değer yitirdi. Dolar, Türkiye saatiyle 01.00-1.39 arasında 5.78 seviyesinden 6.39’a çıktı. Bankaların stop-loss’u (zarar durdurma) ile yeniden 5.80 düzeyine geriledi. Uzmanlar yeni dalgalanmalara hazır olun uyarısı yaptı.

Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, ‘Dün gece dolara ne oldu? sorunun yanıtını şöyle özetledi: “Dün gece olan olay bütün dünya borsaları kapalıyken oldu. Sadece Asya borsaları açılınca başladı. Aslında Çin ile ABD arasındaki gerginlik özellikle Asya’da Türk Lirası sahibi olan yatırımcı için panik yarattı. Aslında bu mekanik bir durum. Bundan 7 ay ve 10 ay önce de benzer bir durum yaşandı. Çeşitli kontrol noktalarına yatırımcı al-sat emri koyar. Kendisi uyuduğunda uyandığında bu işlemlerden zarar görmesin diye. Dediğim gibi Asya’daki paniğin Türk Lirasının düşmesine neden olması daha önce de yaşandı. Bizim piyasa açılınca hızlıca topladı. Değer kaybı dün bir ara yüzde 10’a kadar çıktı. 5.70’lerden 6.30’lara yaklaşık 60 kuruşluk bir değer kaybı oldu. Aslında bu finansta yazılımın devreye girmesi, insanların o noktalarda yatırımcıların o alanlara al-sat emirlerini koyması; 5.80 oldu mu sat diyor, 6.00 oldu mu sat diyor. Buralara geldi mi otomatik olarak hızla satmaya başlıyor.

Üç kuruş birikiminizi panik halinde dolara yatırmayın
Herkesin aklındaki ‘Dolar yeniden fırlar mı? Sorusuna da Oğuz Demirel şu yanıtı verdi: “Dünkü mesele bizde yeniden sıçramaları hatırlattığı için içeride yeniden yerlinin dolarizasyonunu arttırabilir. Ama üç kuruş birikimimizi götürüp panik halinde dolara yatırmaya başlayabiliriz. Bu panik doğru değil. Bu tip hareketler olduğunda zarar eder yatırımcı Böyle bir sıçrama riski aslında yoktu. Dediğim gibi dün hem biraz teknik hem ABD-Çin tedirginliği ortalığı karıştırdı. Şunu unutmamak lazım. Evet, bu tip sıçramalar görmeyebiliriz. Ama Merkez Bankası üzerinde baskı devam ettikçe, dünyada Türkiye siyasi ve ekonomik olarak riskli görünmeye devam ettikçe doların yönünün yukarı olması ihtimali maalesef yüksek.”

Yeni dalgalanmalara hazırlıklı olun!

Ekonomist Uğur Gürses de kurda yeni dalgalanmalara hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti.

Bir cevap yazın