Bu muhteşem kültür varlığına kıymayın!

CHP İskenderun Belediye Meclis Grubu, Soğukoluk’ta bulunan Latin Katolik Kilisesi’ne bağlı Kızlar Manastırının 2863 Sayılı Yasa Kapsamında korunması ve Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescili için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurdu.

İskenderun Belediyesi’nin Ağustos ayı oturumunda, belediyenin vergi borcuna karşılık Maliye Bakanlığı’na devretmek üzere meclisten oy çokluğu kararı verilen tarihi manastırın kültürel miras olarak korunması gerektiğini söyleyen Mutlu, “1901’de Soğukoluk’da 17 dönüm üzerine kurulmuş, 12 odalı bu tarihi değer hepimizin ortak değeridir. Bu değer bizde kalmalıdır. CHP Belediye Meclis Grubu olarak bu tarihî yerin satılmayarak Belen Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile ortak projelendirilerek halkımızın hizmetine sunulmasından yanayız” dedi.

CHP İskenderun Belediye Meclis Grubu Başkanvekili Ali Mutlu, Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne binanın tescili ile ilgili yaptığı başvuruda da şu ifadelere yer verdi;  “Hatay ili Belen ilçesi sınırları içinda mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait  tapuda Hatay İlil Belen İlçesi Soğukoluk Mıntıkasında 254 nolu 15.684 M2 parselde mevcut,bahçeli ev nitelikli 2 katlı yapı 1900’lü yılların başında yapılmış, Latin Katolik Kilisesine bağlı ‘Kızlar Manastrı’ olarak kullanılan bina özgün taş işçilikli 2 katlı mimari özellikleri olan nitelikleri mevcut eski bir yapıdır. Tapuda Hatay İli Belen İlçesi Soğukoluk Mıntıkasında 254 nolu 15.684 M2 parselde mevcut bahçeli ev nitelikli 2 katlı mevcut ‘Kızlar Manastrı’ olarak kullanılan bina özgün taş işçilikli 2 katlı mimari özellikleri ile dönemin yapılaşma özelliklerini taşıyan bir mimari yapı olmakla birlikte bulunduğu mekanda mimari açıdan üstünlük gösteren öğeleri ile korunması gerekli bir yapıdır. Binanın kurumunuzca incelenerek 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tesciline karar verilinceye kadar yıkımının önlenmesi ve tesciline karar verilmesi için gereğinin yapılmasını rica ederim.”

Bir cevap yazın