Tosyalı Camii, uluslararası ödüle aday

Tosyalı Holding tarafından Cezayir’in Oran şehrinde Mağrip mimarisi ile inşa edilen bin elli kişilik Tosyalı Oran Cami, Müslüman dünyasının en güzel camisinin seçildiği uluslararası Abdul Latif Al Fouzan Camiler Mimari ödüllerine aday gösterildi.

Bulunduğu toprakların özelliklerini yansıtması amacıyla Cezayir, Fas, Tunus ve Osmanlı mimarisiyle yapılan ve kubbe kısmı çelikten inşa edilen camiye Emir Abdelkader Cami adı verilmiş ve geçtiğimiz yıl ibadete açılmıştı.

Geceleri çarpıcı bir ışıklandırmaya sahip caminin minaresinin yüksekliği 50 metreye ulaşıyor. Kapalı alanında neredeyse dört bin kişiye ibadet imkânı sağlayan caminin avlusu da düşünüldüğünde 8 binin üzerinde insana hizmet verebilecek kapasiteye sahip.

Abdul Latif Al Fouzan Camiler Mimari Ödülü Genel Sekreteryası’nın ödül için yarışacak birçok Arap ve İslam ülkesindeki camilerin listesini seçti. Tasarım ve yenilikçi mimari çözümler, güzellik ve özgünlük açısından mimarlık unsuru, caminin toplum ve toplumun gelişimindeki rolüyle ilgili olan planlama unsurlarının değerlendirileceği yarışmada Uluslararası Tahkim Komitesi, Paris’teki Uluslararası Mimarlar Birliği’ndeki ilk toplantısında aday camilerin listesini belirledi. Arap ve İslam ülkelerindeki camilerin değerlendirildiği ve Tosyalı Oran Camii’nin de listede yer aldığı Abdul Latif Al-Fawzan Camii Mimarisi Ödülleri’nin kazanan projeleri Mart 2020’de Riyad’da düzenlenen törende açıklanacak.

Bir cevap yazın