CHP’li başkanlara 7 kritik talimat

CHP’nin yerel yönetim politikalarını belirlemek amacıyla Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde gerçekleştireceği Belediye Başkanları Çalıştayı başladı. Martın Sonu Güzel Oldu sloganının öne çıktığı çalıştaya Hatay’dan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yerel yönetimin beş yılının akıl birliği ile belirleneceğini belirterek, bu tarz çalıştayların bundan sonra farklı belediyeler öncülüğünde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Şeffaf, liyakat ve adaletli yönetim vurgusu

Çalıştayda ‘halkçı belediyecilik’ olarak adlandırdığı 7 maddelik yerel yönetimler ilkesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarından ‘ayrımsız hizmet, fakir mahallere pozitif ayrımcılık, şeffaflık, liyakat, adaletle yönetim’ ana başlığıyla açıkladığı ilkeleri belediyelerin yönetim anlayışında sergilemeleri talimatını verdi.

“Siyaset yapan müdürü kapının önüne koyabilirsiniz”

Belediyede siyaset yapacak kişinin sadece belediye başkanı olduğunun altını net bir şekilde çizen Kılıçdaroğlu, “Yardımcılarınız, müdürleriniz ‘ben de siyaset yapacağım’ diyorsa onları kapının önüne bırakabilirsiniz. Belediyede yapacağınız her atama liyakatlı olacak verdiğiniz her görevi yapacak ve gelip size talimat verecek. Verdiğiniz talimatı yapmıyorsa rahatlıkla görevden alabilirsiniz. Partinin Genel Başkanı olarak söylüyorum ‘falan milletvekili aradı onun akrabasıymış’ hiç dinlemeyeceksiniz. ‘Genel Başkanın akrabası’ hiç dinlemeyeceksiniz kapının önüne koyacaksınız” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanları için sıraladığı 7 ilke ise şöyle;

1 – Yönettiğiniz belediyede hemşerilerinizi inançları, kimlikleri ya da yaşam tarzları itibariyle ötekileştirmeyiniz. Tüm vatandaşları kucaklayınız…

2 – Hizmeti belli kişiler, zümreler, akrabalar, yandaşlar için değil, halk için üretiniz. Sizi, bulunduğunuz makama taşıyanın belde halkı olduğunu asla unutmayınız.

3 – Fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapınız. Yatırımlarınızda bu mahallelere öncelik veriniz… Hizmet programınızda özellikle engelli – dezavantajlı gruplar ve kadınlar lehine irade ortaya koyunuz…

4 – Yoksullara yardım yaparken insan onurunu koruyunuz, ailenin ya da kişinin yoksulluğunu asla teşhir etmeyiniz. Yani halkçılığın temel ilkelerinden olan “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” anlayışına uygun davranınız…

5 – Harcamalarınızı, yatırımlarınızı mali disiplin içerisinde planlayınız. Harcadığınız her kuruşun hesabını millete veriniz. Bütçe kullanımlarınızla ilgili olarak belli aralıklarla belde sakinlerini ve kamuoyunu bilgilendiriniz. Bu aynı zamanda “israfla mücadele” demektir. Hiç kimse unutmasın “kul hakkı” halkçılığın temel ilkelerinden biridir…

6 – Yönetici atamalarında liyakat esasına mutlaka uyunuz. Partizanca uygulamalardan kesinlikle kaçınınız. Halkçılığın bir diğer temel ilkesi olan “işi ehline verme” kuralını, her atamada göz önünde bulundurunuz. Kamu yararına uygun olması şartıyla sizden önce başlatılmış projeleri sürdürünüz…

7 – Belediyeyi “adaletle” yönetiniz… Hakkı, hukuku ve adaleti her ortamda savununuz ve gereğini yapınız. Belediye çalışanlarının özlük haklarını eksiksiz koruyunuz, kimsenin işiyle ve aşıyla uğraşmayınız. Böylece size oy vermeyenlerin dahi size saygı duymasını sağlarsınız…

Bir cevap yazın