Angus sorunu yine gündemin zirvesinde!

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, ilçede uzun süredir devam eden ve tepkilere yol açan angus sevkiyatı ile ilgili yetkililerin kafalarda oluşan sorulara cevap vermesi ve konuyu açıklığa kavuşturmaları gerektiğini söyledi. İskenderun Limanı’nda hizmet veren Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğü’nün toplumsal taleplere karşılık vermesi gerektiğini ifade eden Kara, konunun İnsan ve toplum sağlığı açısından önemsenmesi ve yasal yükümlülüklerin de tam anlamıyla yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konunun çözüme kavuşması için yetkililerle sürekli görüşmeler yaptıklarını anlatan Başkan Kara, “Resmi Gazetede yayınlanan ülkeye giriş yapan canlı hayvanlarda yürütülecek veteriner kontrollerinin düzenlenmesine dair yönetmeliğin amacı; yolcu beraberinde gelen tek tırnaklı hayvanlar dışındaki ev ve süs hayvanları hariç,diğer canlı hayvanların ülkeye girişinde tabi olacağı veteriner kontrollerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Anılan Yönetmeliğe göre Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğünde, merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilen ilgili personelin, hayvan ve insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak korumak amacıyla yürütülen belge,kimlik ve fiziksel kontrolleri kapsayan her türlü resmi kontrolü kapsamaktadır. Bu bağlamda hayvan ithalatında aşağıdaki sorularımızın  gereklerinin uygulanması ve cevapları insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli olup kamuoyunda kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından  önemlidir.

Canlı hayvanların Sertifikalarında veya belgelerinde yer alan bilgiler, ilgili mevzuat ile belirlenmiş hangi garantileri karşılamakta?

Sevkiyatların daha önceden reddedilmedikleri ile ilgili bir tespit yapılmış mıdır?

Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapılmaktadır?

Hayvanlara eşlik eden sertifikalarda veya belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla nasıl bir klinik muayene yapılmaktadır?

Hangi  hallerde ve ulusal mevzuat çerçevesinde yapılması öngörülen laboratuvar testleri yapılmaktadır?

Hangi hallerde numuneler kalıntı açısından incelenmekte ve analiz yapılmaktadır?

Numuneler, veteriner sağlık sertifikasında belirtilen şartlara uygunluğunun kontrolü için hangi onaylı laboratuvara gönderilmektedir?

Sevkiyattaki tüm hayvanlar kontrol edilmekte midir? Hayvan miktarının fazla olması durumunda sevkiyatın kontrolü nasıl yapılmaktadır?

Yönetmeliğin 7. maddesi (5) fıkrasında da bahsedildiği üzere klinik muayeneler, tüm hayvanların görsel muayenelerini mi içermektedir? Klinik muayene bütün sevkiyatı temsilen seçilen minumum 10 hayvan olacak şekilde hayvanların en az % 10 nu üzerinden yürütüldüğü düşünüldüğünde 20.000-25.000 adet büyük baş hayvan sevkiyatının olduğu limanlarda Veteriner Sınır Noktası kontrol müdürlüklerinde kontrol işlemleri kaç veteriner ile kaç günde tamamlanmaktadır? Kontroller sonucunda, ülkeye girişi yasaklanmış bir yabancı ülke veya bir bölgeden, insan ve hayvan sağlığı için risk teşkil eden bir hastalık şüphesi veya varlığı tespit yapılmış mıdır?

İhracatçı ülkenin, ulusal mevzuatlarımız tarafından belirlenen şartları karşılayamadığı sevkiyatlar var mıdır?” derken, resmi bir yazı yazarak yine bu soruların cevaplarını ilgililerden almak istediklerini ifade etti.

Bir cevap yazın